logo


“Εύχομαι, με τη μαχητικότητα που υποστηρίζετε τα δικαιώματά σας, με την ίδια μαχητικότητα να εκτελείτε και τα καθήκοντά σας στη δουλειά, προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της”. Με αυτά τα λόγια του Δημάρχου Διονύσου Δ. Ζαμάνη έκλεισε με απόλυτη ομοφωνία χθες Τετάρτη 22 Απριλίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατάταξη 128 συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα έληξε η περιπέτεια χρόνων των παραπάνω εργαζομένων, που προσλαμβάνονταν στο Δήμο Διονύσου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με υποσχέσεις, που τους μετέτρεπαν σε όμηρους της κάθε Δημοτικής Αρχής: Η εργασιακή τους σχέση με το Δήμο είναι πλέον αορίστου χρόνου, βάσει των τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, που μάλιστα ορίζουν κατηγορία και κλάδο για κάθε εργαζόμενο, ενώ τελευταίο βήμα σ’ αυτή την πορεία χρόνων είναι η δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ.

Η συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησαν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και συνάδελφοί τους που είχαν έρθει για συμπαράσταση, δεν κύλησε εντούτοις ομαλά: Οι αντεγκλήσεις περί προστατών των εργαζομένων και εργατοπατέρων, περί σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων από τη νυν και την πρώην Διοίκηση, αλλά και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατάταξή τους, αλλά και η απόφαση του Σωματείου να στραφεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για “την προκλητική βαρύτατη παράλειψη”, οδηγούσαν σε εκρήξεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σπ. Γιαννουλάτο να απειλεί πολλές φορές με διακοπή της συνεδρίασης.

Επιπλέον, όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής Θ. Στάικος, πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση υπέστη προπηλακισμό από άγνωστο άτομο, που ισχυρίστηκε ψευδώς πως είναι εργαζόμενη στο Δήμο. Συνέπεια αυτού του περιστατικού ήταν η υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Στάικου εξαιρετικά υψηλών τόνων σε όλες τις τοποθετήσεις του, με το επιπλέον δεδομένο ότι ως μέλος της μείζονος μειοψηφίας στο παρελθόν, είχε ταχθεί- με τη συνάδελφό του Π. Ταουξή– στο πλευρό των εργαζομένων και του αιτήματός του για μονιμοποίηση, διαφοροποιούμενος από τη θέση της παράταξής του.

Η πορεία προς τη μονιμοποίηση με στοιχεία και αριθμούς

Οι συμβασιούχοι, που από χθες το βράδυ αποτελούν και επισήμως μόνιμο προσωπικό του Δήμου, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

*119 που είχαν προσληφθεί από τον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου- δίμηνες, πεντάμηνες, οκτάμηνες- και είχαν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα και τακτική αγωγή κατά του Δήμου, θεωρώντας πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, η πρωτόδικη απόφαση, που εκδόθηκε το 2014, ήταν θετική. Ο Δήμος δεν την προσέβαλε, παρά την επιταγή του ΥΠΕΣ να εξαντλούν οι ΟΤΑ τα ένδικα μέσα, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μονιμοποιήσεις εργαζομένων, στο πλαίσιο μνημονιακών υποχρεώσεων. Έτσι, παρήλθε άπρακτη η νόμιμη προθεσμία για τυχόν έφεση, και οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

*Άλλοι 10 εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί, επίσης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από την τότε Κοινότητα Κρυονερίου. Γι’ αυτούς- πλην ενός που εντωμεταξύ παραιτήθηκε- χρειάστηκε εφετειακή απόφαση του 2014, την οποία επίσης- παρά τη σχετική επιταγή του ΥΠΕΣ- δεν προσέβαλε ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου, με αποτέλεσμα και εδώ αυτή να τελεσιδικήσει και να καταστεί αμετάκλητη.

Από τους συνολικά 128 εργαζόμενους, η συντριπτική πλειονότητα- 88 υπάλληλοι- κατατάσσεται στον κλάδο εργατών καθαριότητας, οι 17 είναι οδηγοί, ενώ οι υπόλοιποι 23 είναι διοικητικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες πρασίνου, κοιμητηρίου και ύδρευσης, γενικών καθηκόντων, εργάτες δασοπυρόσβεσης και οικογενειακοί βοηθοί.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Μ. Μπακαφούκα, 25 ακόμη συμβασιούχοι περιμένουν τον Ιούνιο την εκδίκαση της αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει με το ίδιο αίτημα, με αβέβαιη αυτή τη φορά κατάληξη λόγω και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων.

Οι “4ωρίτες”

Ξεχωριστή κατηγορία ανάμεσα στους παραπάνω εργαζόμενους που μονιμοποιούνται, αποτελούν οι λεγόμενοι 4ωρίτες, δηλαδή αυτοί που απασχολούνται στο Δήμο με μειωμένο ωράριο 4 ωρών- το οποίο, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, “ξεχειλώνει” σε 8, ή 12, ή και 16 ώρες πολλές φορές, χωρίς βέβαια την αντίστοιχη αμοιβή. Γι’ αυτούς- 4 τον αριθμό- έκανε παρέμβαση η Πρόεδρος του Σωματείου, ζητώντας εκτός Ημερησίας Διατάξεως από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση και να μετατρέψει τη σύμβασή τους από μειωμένου σε πλήρους ωραρίου.

        

Και χρειάστηκε να επιστρατευθούν όλοι οι νομικοί που παρίσταντο στην αίθουσα του Πολιτιστικού του Αγ. Στεφάνου- η δημοτική σύμβουλος Β. Ζώτου, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, καθώς και ο νομικός εκπρόσωπος των “10” του Κρυονερίου εργατολόγος Ν. Σωτηρακόπουλος– για να γνωμοδοτήσουν πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υποσκελίσει το Δικαστήριο και τις αποφάσεις του και πως καμιά τέτοια δημοτική απόφαση δεν μπορεί να παράγει έννομο αποτέλεσμα.

Δεν έπεισαν όμως την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου που επέμενε στη λήψη πολιτικής απόφασης “ακόμη και αν στην πορεία κολλήσει”, ούτε και τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνα, που επικαλούμενος δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου, υποστήριζε πως μερική απασχόληση, με μειωμένο ωράριο, δικαιολογείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε χθες αππο το Σώμα με τις ψήφους της πλειοψηφίας, διατηρούν εντούτοις οι εργαζόμενοι το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά.