logo


Μετά την Επιτροπή Β’ Βάθμιας, τα οικονομικά στοιχεία και της Σχολικής Επιτροπής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης από συστάσεώς της μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτό αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, που συνεδρίασε χθες βράδυ Τρίτη 20 Απριλίου, παρουσία του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, της Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, του Αντιδημάρχου Παιδείας Β. Κοκμοτού, αλλά και πολλών αιρετών εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, πλην και πάλι της Νέας Πνοής για το Διόνυσο. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε χθες η Οδός Διονύσου, ο δειγματοληπτικός έλεγχος για τη σύνταξη απολογισμού έδειξε σωρεία παρατυπιών, ανάμεσα στις οποίες η διπλοκαταχώρηση τιμολογίων, η πληρωμή προμηθευτών από άγνωστους καταθέτες αλλά και από την πρώην Πρόεδρο Λ. Μήλα μήνες αφότου είχε αποχωρήσει από το αξίωμά της, πληρωμές προμηθευτών με τους οποίους δεν είχε σύμβαση ο Δήμος, “τρύπα” στην προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία ύψους περίπου 14.000 ευρώ κ.λπ.

Έλεγχος- και εδώ- στα πάντα

Πιο συγκεκριμένα, με συντριπτική πλειοψηφία το Δ.Σ. της Επιτροπής, υιοθετώντας την εισήγηση της Διοίκησης όπως διαμορφώθηκε με τις προτάσεις των Σπ. Γιαννουλάτου, κ. Πεντζερίδου,  Στ. Μιχιώτη, αποφάσισε τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Οικονομιική Υπηρεσία του Δήμου), καθώς και την παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παράταση στη σύνταξη του απολογισμού της Επιτροπής. Ενώ μειοψήφησε η πρόταση της Αλ. Τόκα, που μαζί με τα παραπάνω ζήτησε και κατασταλτικό έλεγχο, που, αν και θα έδινε γρηγορότερο αποτέλεσμα, θα σήμαινε την αναστολή λειτουργίας της Επιτροπής- και ενδεχομένως και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων.

Παρούσα στη χθεσινή συνεδρίαση, για την παροχή εξηγήσεων και διευκρινίσεων, και η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία:

*Παραδέχθηκε πως τιμολόγια, μετά την αντικατάστασή της από τη θέση της προέδρου, πληρώθηκαν από την ίδια σε προμηθευτές εκτός σύμβασης του Δήμου και εν συνεχεία καταχωρήθηκαν σε λάθος θέση, αποδίδοντας αυτές τις παρατυπίες σε “ανθρώπινο λάθος”, το οποίο ήδη έχει αποκαταστήσει

*Παραδέχθηκε πως από λάθος επίσης δεν είχε ενημερώσει εγκαίρως, όπως θα όφειλε, τη Σχολική Επιτροπή με τη σημερινή της σύνθεση για την παραπάνω παρατυπία

*Διατήρησε επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα των στοιχείων που προσκομίσθηκαν χθες (βιβλία εσόδων- εξόδων, ταμείου κ.λπ.), παρόλο που φέρουν τη μονογραφή της, και κατηγόρησε για μεθοδεύσεις τη Δημοτική Αρχή (“με χρησιμοποιήσατε για να κάνω τον απολογισμό γιατί εσείς δεν ξέρετε, ώστε να κερδίσετε χρόνο και να μεθοδεύσετε ό, τι θέλετε”) προκαλώντας την έντονη αντίδραση παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης

*Αρνήθηκε να παραδώσει τα πρωτότυπα τιμολόγια που κατά δήλωσή της, γραμμένη στα πρακτικά, της παραδόθηκαν από το λογιστή Π. Δημητρακόπουλο και τον Πρόεδρο Π. Χρονόπουλο, ο οποίος τη διέψευδε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους. Τόνισε μάλιστα η κ. Μήλα πως τα πρωτότυπα θα τα παραδώσει μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Για την άρνηση της κ. Μήλα να παραδώσει τα πρωτότυπα, υπήρξε έντονη παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της Διοίκησης Θ. Στάικου με δήλωσή του, που επίσης καταγράφηκε στα πρακτικά, περί παράνομης παρακράτησης στοιχείων από άτομο παντελώς αναρμόδιο, ενώ “η οποιοιαδήποτε αλλοίωσή τους θα βαρύνει την ίδια”.

“Λάθος διαδικασία”

Αρκετοί ήταν εντούτοις οι παρευρισκόμενοι που υποστήριξαν πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε χθες ήταν λάθος: Επίσημος απολογισμός υπογεγραμμένος δεν παρουσιάστηκε, ενώ αντί για δειγματοληπτικό θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί πλήρης και ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα και να καταλογισθούν αρμοδίως και οι όποιες ευθύνες. Τα παραπάνω υποστήριξε και η Τ. Κώνστα, μέλος της Επιτροπής, αλλά και ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που επέμεινε ιδιαιτέρως στην αυτονομία και την αυτοτέλεια της Σχολικής Επιτροπής ως Νομικού Προσώπου.

“Εξασφαλισμένα τα στοιχεία”

Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, όπως επεσήμανε και ο Σπ. Σπηλιώτης από τη ΔΑΔΙΟΝ. Σ΄αυτό συνετέλεσαν τόσο οι αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες στην Επιτροπή Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και η φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών πριν από 15 ημέρες, την οποία ήδη εσωτερικό έγγραφο στην Ασφάλεια χαρακτηρίζει εμπρησμό, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Διονύσου. Ο τελευταίος, και σε αντίστοιχη ερώτηση της Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, διαβεβαίωσε πάντως πως τα στοιχεία που βρίσκονταν στα γραφεία των Επιτροπών φυλάσσονται πλέον καλά, και μάλιστα σε πολλά αντίγραφα.

Τα παραπάνω δεδομένα εξηγούν και το αυξημένο ενδιαφέρον, μια που η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου ήταν κατάμεστη, αλλά και τους υψηλούς τόνους και τις αντεγκλήσεις ανάμεσα σε παρευρισκομένους, με κοινό παρονομαστή τις “μεθοδεύσεις”- κατηγορία που εκτοξευόταν από όλες τις πλευρές σε κάθε ευκαιρία.