logo


Με λίγα μόλις εικοσιτεράωρα να απέχουμε από την επίσημη έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Δήμου Διονύσου για να αντιμετωπίσει ένα καλοκαίρι που κατά γενική πεποίθηση και… πρόγνωση προμηνύεται καυτό; Στο ερώτημα αυτό- και σε μια πόλη που έχει ζήσει στο πετσί της τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις φωτιές στην Αττική τα τελευταία  30 χρόνια- προσπαθεί να απαντήσει η Οδός Διονύσου, αρχίζοντας το οδοιπορικό της από τα πέντε κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Δήμο.

Οι συνολικά  212 εθελοντές ενεργούν στην κατάσβεση δασικής και αστικής φωτιάς, προστρέχουν σε τροχαία ατυχήματα, ενώ παρέχουν βοήθεια σε εγκλωβισμούς ατόμων και ζώων, σε αναζητήσεις αγνοουμένων, σε σεισμούς, και άλλες καταστροφές μεγάλης κλίμακας. “Στα χαρτιά ενεργούμε επικουρικώς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην πραγματικότητα όμως λόγω εγγύτητας εμείς θα ανταποκριθούμε πρώτοι σε οποιοδήποτε συμβάν”, τονίζει ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ροδόπολης Α. Κούνης, ο μόνος υπάλληλος του Δήμου με ειδικότητα εργάτη δασοπυρόσβεσης- που διαθέτει επίσης μεταπτυχιακό στη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Κοινό χαρακτηριστικό των εθελοντών η διάθεση προσφοράς χωρίς καμιά απολύτως ανταμοιβή. Αντιθέτως όλοι συμφωνούν πως το “σπορ” αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβό για την τσέπη τους και μόνο. Οι ίδιοι με δικά τους έξοδα φροντίζουν για τις μικροεπισκευές στα οχήματα, για το στοιχειώδη εξοπλισμό στα γραφεία τους, ακόμη και για τα μπουκάλια νερό και το φαγητό μετά από μια μέρα εξουθενωτικής κατάσβεσης σε συνθήκες κόλασης, όπως η φωτιά του 2009. Επιχορήγηση από το Δήμο δεν δικαιούνται, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της ασφάλισής τους: Τα προηγούμενα δυο χρόνια, μετά από πίεση του πρώην Προέδρου του ΣΠΑΠ Γ. Πατούλη, οι εθελοντές ήταν ασφαλισμένοι. Σήμερα είναι και πάλι “επί ξύλου κρεμάμενοι”, περιμένοντας την εφαρμογή του νόμου  4249 του 2014, ήδη από πέρυσι ψηφισμένου από τη Βουλή, που προβλέπει, μαζί με την ασφάλιση, και την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των εθελοντών.

Υπενθυμίζεται πως αυτοί οι εθελοντές το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί “επίθεση” από μερίδα πολιτών, κατηγορούμενοι για αδράνεια στους βανδαλισμούς στο Δημοτικό της Άνοιξης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός “πόλεμος ανακοινώσεων”.

Κλιμάκιο Αγ. Στεφάνου- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8141600

Οι εθελοντές του Αγ. Στεφάνου στεγάζονται σε παράπηγμα που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ και σήμερα αριθμούν 55 μέλη, από τα οποία τα 30 είναι ενεργά, ανάμεσά τους και δυο γυναίκες, η μία μάλιστα μάχιμη, δηλαδή δεν αρκείται στον υποστηρικτικό ρόλο του συντονισμού από το γραφείο αλλά μπορεί να πάρει μέρος στην κατάσβεση φωτιάς. Από τους παραπάνω, 20 εθελοντές έχουν πάρει την πιστοποίηση πως μπορούν να συμμετέχουν σε πυρόσβεση, μετά από εκπαίδευση που πραγματοποίησε πέρυσι η Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά, ενώ θα ακολουθήσουν φέτος και οι υπόλοιποι.

 Οι Σ. Πιπήρος, Γ. Μαλατάντης και Γ. Χριστιανίδης, μέλη του Κλιμακίου Αγ. Στεφάνου. Ο καθένας τους έχει να θυμάται περιστατικά από εγκλωβισμό σε φωτιά, απ’ όπου σώθηκαν χάρη στην ψυχραιμία και την εκπαίδευσή τους

Από τα 6 πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει το Κλιμάκιο, το ένα είναι ιδιόκτητο, αγορασμένο με χρήματα των εθελοντών. Όλα τα οχήματα είναι σε άριστη κατάσταση, δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος των Εθλοντών Γ. Χριστιανίδης, που προσθέτει πως από φέτος και σε συνεργασία με το Δήμο δρομολογείται η ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τους δείκτες επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων, που σημαίνουν και αυξημένη ετοιμότητα: “Στις ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα λόγω ισχυρών ανέμων και υψηλής θερμοκρασίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, που είναι ευάλωτες για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Η σκέψη είναι, εκτός από την ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, των ηλεκτρονικών πινακίδων της πόλης, των ΜΜΕ και του facebook, να τοποθετηθούν πινακίδες στην είσοδο αυτών των περιοχών, που να δείχνουν το επίπεδο επικινδυνότητας και να προειδοποιούν σχετικά”, τονίζει ο κ. Χριστιανίδης.

Κλιμάκιο Ροδόπολης (ΕΔΔΔ)- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6211600

“Θα ζητούσαμε από το αστυνομικό αυτοκίνητο ή από το ασθενοφόρο να κλείσει τη σειρήνα, όταν υπάρχει επείγον περιστατικό; Τα οχήματά μας είναι κόκκινα, δηλαδή οχήματα άμεσης επέμβασης. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται” τονίζουν από το Κλιμάκιο της Ροδόπολης οι Α. Κούνης και Ν. Μαγγίνας, οι μοναδικοί υπάλληλοι του Δήμου που έχουν προσληφθεί με ειδικότητα εργάτη δασοπυρόσβεσης και οδηγού πυροσβεστικού αντιστοίχως. Αυτό, μάλιστα, δηλαδή η στελέχωση με δημοτικούς υπαλλήλους αντίστοιχων ειδικοτήτων, αποτελεί αίτημα όλων των Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας της πόλης.

 Ο «γκουρού» της Πολιτικής Προστασίας στο Διόνυσο Α. Κούνης με το συνάδελφό του Ν. Μαγγίνα: «Η ενθάρρυνση του εθελοντισμού αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τη Δημοτική Αρχή»

Το δυναμικό του Κλιμακίου Ροδόπολης ανέρχεται σε 55 μέλη, από τα οποία 40 ενεργά, ανάμεσά τους και 5 γυναίκες, η μία από αυτές μάχιμη, και στεγάζεται πίσω από το Δημοτικό Κατάστημα της Ροδόπολης, σε εγκαταστάσεις που είχαν αγοραστεί για το Σύλλογο επί Κοινοταρχίας Χρ. Κλεφτάκη το 2009. Στη διάθεση του κλιμακίου βρίσκονται 4 πυροσβεστικά οχήματα (δύο ιδιόκτητα και δύο του Δήμου), 1 υδροφόρο και ένα 15θέσιο όχημα μεταφοράς προσωπικού, πλήρως εξοπλισμένα με μέσα ατομικής προστασίας και πυροσβεστικό εξοπλισμό.

Οι εθελοντές της Ροδόπολης ξεκίνησαν την πορεία τους το 2001, με πρωτοβουλία του κ. Κούνη, που είναι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου και ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα είχε στήσει το Σύλλογο της Εκάλης. Ο ίδιος τονίζει στην Οδό Διονύσου πως πλέον ο αριθμός των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει πτωτική πορεία: “Όταν δεν υπάρχει καμιά αναγνώριση του έργου μας, όταν βάζουμε από την τσέπη μας ακόμη και για το νερό και για το φαγητό στη διάρκεια συμβάντων, όταν απαξιωνόμαστε από συμπολίτες που δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε φορά παίζουμε με τη ζωή μας, όταν δεχόμαστε επιθέσεις επειδή χρησιμοποιούμε σειρήνες και φάρο για να τρέξουμε εγκαίρως όπου μας καλούν, όταν ακόμη έχουμε απέναντι στελέχη του Δήμου, γιατί κάποιος να έρθει- ιδίως σε τέτοιες εποχές- και να γίνει εθελοντής;” αναρωτιέται. Και υπογραμμίζει πως η καλύτερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι η πρόληψη. Στην κατεύθυνση αυτή έχει εκπονηθεί ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός, που από 25 έχει φτάσει στις 125 σελίδες: Ο κορμός του είναι σχέδιο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και εν συνεχεία υπάρχουν παραρτήματα που εξειδικεύουν με συγκεκριμένα στοιχεία το σχεδιασμό για το Δήμο Διονύσου, ο οποίος είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί και τούτο: Μέχρι στιγμής κανείς εθελοντής δεν έχει τραυματιστεί στη διάρκεια οποιασδήποτε επιχείρησης. Αυτό, τονίζει ο κ. Κούνης, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της συστηματικής εκπαίδευσης, που αποτρέπει τον πανικό, καθώς και της εμπειρίας.

Κλιμάκιο Άνοιξης- Τηλέφωνο επικονωνίας: 6978 265263

Οικογενειακή υπόθεση φαίνεται να είναι ο Σύλλογος Εθελοντών στην Άνοιξη, μια που σ΄αυτόν συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια Τσακουμάκη. Με καταστατικό επίσημο από το 2013, υπάρχει σαν ομάδα από το 1999, και σήμερα μετράει 25 μέλη, από τα οποία 15 είναι ενεργά ενώ συμμετέχουν και 5 γυναίκες. Πέρυσι πήραν την πιστοποίηση για τη συμμετοχή σε πυρόσβεση 5 μέλη, φέτος θα ακολουθήσουν κι άλλα, ενώ αυτή την εποχή παρακολουθούν τα σεμινάρια για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους”, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Διονύσου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

 «Ταμένη» στους εθελοντές η οικογένεια Τσακουμάκη: «Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος, είναι να καταλαβαίνει το στόχο της Πολιτικής Προστασίας και να νοιάζεται για το περιβάλλον»

Οι Εθελοντές της Άνοιξης το τελευταίο διάστημα μπήκαν στο στόχαστρο του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού της περιοχής, μια που κατηγορήθηκαν πως έμειναν άπρακτοι όταν το σχολείο υφίστατο καταστροφές από τη ρίψη κροτίδων το βράδυ της Ανάστασης: “Φαίνεται πως πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι κάνουμε εδώ και τι σημαίνει εθελοντισμός”, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σ. Τσακουμάκης, που σε ηλικία 15 ετών βρέθηκε πρώτη φορά σε φωτιά με τον πατέρα του, επίσης μέλος του Συλλόγου και εθελοντή επί δεκαετίες.

Το κλιμάκιο της Άνοιξης στεγάζεται σε δυο παλιά βαγόνια στο γήπεδο ποδοσφαίρου της περιοχής, τα οποία οι Εθελοντές έχουν επισκευάσει με δικά τους εξολοκλήρου έξοδα. Το κλιμάκιο διαθέτει τρία πυροσβεστικά οχήματα, ένα του Δήμου, ένα του ΣΠΑΠ, ενώ το τρίτο είναι δωρεά της εταιρείας BIC, στην οποία και στρέφονται όποτε οι χρηματικοί πόροι από τις συνδρομές εξαντλούνται. Επιπλέον ο στρατός τούς έχει βοηθήσει με κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα, μια που το καλοκαίρι, όπως και όλα τα Κλιμάκια, «χτυπούν» 24ωρες βάρδιες. Παραμένουν εντούτοις μεγάλες οι ανάγκες τους για ειδικές στολές, για ένα ακόμη όχημα, για καλύτερη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για τοποθέτηση μιας τουαλέτας στο χώρο.

Κλιμάκιο Διονύσου– Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932 212628- 6945259282

Ο Σύλλογος Εθελοντών του Διονύσου κάποτε είχε εγγεγραμμένα πάνω από 150 μέλη. Σήμερα αριθμεί μόλις 50, και από αυτά συνδρομές πληρώνουν τα 39. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παραπάνω από 15, όπως τονίζουν στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Πιτιανούδης και ο πρώην Πρόεδρος Χ. Βασιλειάδης. Μη έχοντας αρκετό ανθρώπινο δυναμικό, ο ρόλος των Εθελοντών Διονύσου, που ξεκίνησαν τη δράση τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά καταστατικό απέκτησαν επισήμως το 2011, είναι καθαρά υποστηρικτικός και επικουρικός των συναδέλφων τους από τα άλλα κλιμάκια. “Εντούτοις οι τρεις δεξαμενές μας είναι πάντα γεμάτες νερό για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων, φροντίζουμε τη δεξαμενή ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων πάνω από τα Νεκροταφεία, ενώ όσο μπορούμε κάνουμε βάρδιες πυροφύλαξης στο Διονυσοβούνι”, λέει ο κ. Πιτιανούδης. Επιπλέον στη διάθεση του κλιμακίου βρίσκονται ένα πυροσβεστικό του Δήμου, ένα όχημα παραχωρημένο στο Σύλλογο από τον Αρ. Γλύνη και ένα φορτηγό με γερανό και με δεξαμενή 8 τόνων νερού, επίσης παραχωρημένο από τον εθελοντή του Μαραθώνα Κ. Strabbi. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Α.Ε.Β.Ε Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου Πεντέλης  σε περίπτωση φωτιάς συμπληρωματικά  τροφοδοτεί τα πυροσβεστικά της Π.Υ και των άλλων κλιμακίων με νερό,  η μεταφορά του οποίου γίνεται με τα βυτία του Λατομείου (5 τον αριθμό). Η πλήρωση των βυτίων γίνεται από αντλιοστάσιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ.
 Δραματική η συρρίκνωση του Συλλόγου Εθελοντών, τονίζουν οι Χ. Βασιλειάδης και Δ. Πιτιανούδης, μια που δεν συμμετέχουν ούτε οι παλιοί Διονυσιώτες

Παράλληλες δραστηριότητες του Συλλόγου, λέει ο κ. Βασιλειάδης,  είναι οι δενδροφυτεύσεις παντού μέσα στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου- στα Νεκροταφεία, στη Ραπεντώσα, στο Διονυσοβούνι, σε καθαρισμούς φρεατίων και δρόμων στη Σεμέλη, στη φροντίδα της άγριας πανίδας τηςπεριοχής, αλλά και σε ανθρωπιστικές δράσεις υποστήριξης συμπολιτών. Να σημειωθεί εδώ πως ο Σύλλογος, παρόλο που έχει κληθεί, αρνείται σταθερά να πάρει χρηματική επιχορήγηση από το Δήμο. Η μεγάλη συρρίκνωση του Συλλόγου- που είδε πολλά μέλη του να πέφτουν θύματα εξωτερικής και εσωτερικής μετανάστευσης λόγω της οικονομικής κρίσης- τον αναγκάζει  με κάθε ευκαιρία να ζητεί τη βοήθεια των συμπολιτών για την επάνδρωσή του, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Κλιμάκιο Κρυονερίου (ΣΠΠΕΚ)- Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936 932460

Ειδική περίπτωση φαίνεται να αποτελεί το Κλιμάκιο του Κρυονερίου, που επισήμως συστήθηκε μόλις πέρυσι και είναι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κ. Ζηκίδη, το μονδικό που παρουσιάζει αυξητική τάση στην εγγραφή μελών: Σήμερα αριθμεί 67 μέλη, ανάμεσά τους 5 πιστοποιημένοι εθελοντές πυροσβέστες στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό και ένας στην ΕΜΑΚ, ενώ οι 16 γυναίκες που συμμετέχουν αποτελούν κομμάτι του υποστηρικτικού μηχανισμού. Η περιοχή της ευθύνης του είναι βέβαια το Κρυονέρι- αλλά και τα άλλα 40.000 στρέμματα πυκνής και άγριας βλάστησης του Κτήματος Τατοΐου!

 «Πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Τατοΐου, ώστε μέσα από την τουριστική αξιοποίηση του χώρου, να αποτελέσει μέσο ζωντανέματος της τοπικής κοινωνίας», υποστηρίζει ο Κ. Ζηκίδης

Το κλιμάκιο στεγάζεται κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου, στα όρια της πόλης με το Κτήμα, και διαθέτει 7 οχήματα, από τα οποία ένα πρόσφατη δωρεά του Συνδέσμου Βιομηχανιών της περιοχής, που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε συμβάν.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Ζηκίδης για το φετινό καλικαίρι: “Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου τη Μεγάλη Τετάρτη, ακούστηκε πως κάθε δάσος είναι ώριμο για φωτιά κάθε 30 χρόνια και πως το Τατόι ανήκει σ΄αυτήν την κατηγορία. Η ετοιμότητά μας φέτος θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, ειδικά για εισαγόμενη φωτιά. Γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε στενά με τους συναδέλφους από την Εκάλη, τη Βαρυμπόμπη, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους, την ΜΑΚΙΠ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και από τα Κιούρκα. Αν έχουμε εκεί συμβάν, τότε εδώ κινδυνεύουμε να χάσουμε όλο το Δάσος ”.

Αυτό το διάστημα το Σωματείο, με δική του πρωτοβουλία, ολοκληρώνει το χάρτη επιχείρησης και διαφυγής του ΣΠΠΕΚ, με τη χρηματική υποστήριξη από το Δασαρχείο και το Σύνδεσμο Πάρνηθας, όπου ανήκει ο Δήμος Διονύσου. Πρόκειται για χάρτη που αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια τη ζώνη ευθύνης του Κλιμακίου, έχοντας διπλό ρόλο- επιχείρηση και διαφυγή του χρήστη από το σημείο του συμβάντος μέσα στο δάσος, και καθοδήγηση από τον επικεφαλής του Κλιμακίου μέσω ασυρμάτου προς το πλήρωμα.

“Τα πέντε Κλιμάκια του Δήμου αποτελούμε μια ομάδα μεταξύ μας και με την Πυροσβεστική, προς όφελος της ασφάλειας της πόλης, των κατοίκων και του περιβάλλοντος” υπογραμμίζει ο κ. Ζηκίδης.