logo


Την άμεση παραπομπή στον Εισαγγελέα του περιστατικού με το κάψιμο των γραφείων των Σχολικών Επιτροπών στην Άνοιξη, καθώς και τον οικονομικό έλεγχο όλων των νομικών προσώπων του Δήμου από συστάσεώς τους ζητεί με την ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η επικεφαλής της παράταξης Ζ. Σώκου ήταν η πρώτη που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Σχολικής επιτροπής την Πέμπτη 2 Απριλίου έθεσε εξαρχής- και λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την ολοσχερή καταστροφή των γραφείων, των φακέλων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού τους-  θέμα φύλαξης και διασφάλισης των σχετικών στοιχείων, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο κλοπής, παραποίησης ή αλλοίωσής τους:

Για τον εμπρησμό των γραφείων των Σχολικών Επιτροπών 

Η Λαϊκή Συσπείρωση με ευθύνη και συνέπεια στις θέσεις της τοποθετείται στο Δημοτικό Συμβούλιο κόντρα στη συναίνεση και την αγαστή συνεργασία όλων των άλλων παρατάξεων υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. 

Η καταψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού του Δήμου, των νομικών προσώπων καθώς και των αναμορφώσεων που έρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, κυρίως από την άποψη του προσανατολισμού των προϋπολογισμών που βασίζονται κυρίως στην ανταποδοτικότητα δηλαδή στην τσέπη των δημοτών. 

Με το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε τελευταία στη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου με παραποίηση παραστατικών και κατάχρηση χρημάτων, που προορίζονταν για τις ανάγκες των σχολείων β’ βάθμιας εκπαίδευσης και των μαθητών, έρχεται επιτακτικά στην επιφάνεια ο ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης της β’ βάθμιας σχολικής επιτροπής από 1η Ιανουαρίου του 2011 έως και σήμερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση τόσο στη συνεδρίαση της β’ βάθμιας σχολικής επιτροπής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για διαχειριστικό έλεγχο άμεσα και με πλήρη διαφάνεια στη β’ βάθμια σχολική επιτρπή, στην α’ βάθμια, στον ΟΝΑΠ ΘΕΣΠΙΣ, στην ΕΣΤΙΑ,στην ΕΞΕΛΙΞΗ και όπου αλλού διαχειρίζονται χρήματα από 01-01-2011 έως και σήμερα. 

Επισήμανε επίσης την ασφαλή φύλαξη των αρχείων της β’ βάθμιας σχολικής επιτροπής των παραστατικών και των τιμολογίων προκειμένου ο έλεγχος που θα γίνει να έχει όλη την οικονομική διαχείριση στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι θα ήθελαν να αφαιρέσουν, να παραποιήσουν ή να καταστρέψουν στοιχεία που τους ενοχοποιούν. 

Ο εμπρησμός που έγινε στα γραφεία που στεγάζονται οι σχολικές επιτροπές β’ βάθμιας και α’ βάθμιας εκαπίδευσης στην Άνοιξη επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις ανησυχίες της Λαϊκής Συσπείρωσης και προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, τη Διοίκηση του Δήμου και τις Δημοτικές παρατάξεις.

1. Διασφαλίστηκαν τα έγγραφα και τα παραστατικά της β’ βάθμιας σχολικής επιτροπής από τη Διοίκηση του Δήμου προκειμένου να γίνει ουσιαστικός έλεγχος;

2. Ο εμπρησμός που έγινε είχε στόχο μόνο την καταστροφή των στοιχείων της β’ βάθμιας ή και της α’ βάθμιας σχολικής επιτροπής;

3. Τα παραστατικά κα τα στοιχεία των νομικών προσώπων όπως ΘΕΣΠΙΣ- ΕΣΤΙΑ ή και άλλων δομών όπως η “ΕΞΕΛΙΞΗ” είναι διασφαλισμένα σε περίπτωση ελέγχου;

4. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τον εμπρησμό είχαν στόχο μόνο τα στοιχεία των σχολικών επιτροπών ή ήταν μήνυμα γενικότερα, αφήστε μας να  συνεχίζουμε το “φαγοπότι” γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν αντίποινα τέτοιου είδους ή άλλων;

5. Η “ανησυχία” του ελέγχου αφορά μόνο μια δημοτική παράταξη ή περισσότερες αφού η λειτουργία και οι αποφάσεις των επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων με τις μεταγραφές που έγιναν ήταν και είναι στην πλειοψηφία τους συναινετικές κυρίως στην κατεύθυνση, το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας τους;

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι το πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου, ο τρόπος που συντάσσονται οι προϋπολογισμοί, που γίνονται οι διαγωνισμοί των τεχνικών έργων, που γίνονται οι προμήθειες στο Δήμο και στα νομικά πρόσωπα ανοίγει δρόμους σε συνεννοήσεις, διαπλοκές, σκάνδαλα, κακοδιαχείριση. 

Αυτά είναι τα “καλά” του Καλλικράτη και των ανθρώπων που τον υπηρετούν, προσηλωμένοι στην υλοποίηση της κάθε φορά αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που ματώνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Άμεσα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κληθεί ο εισαγγελέας για τη διερεύνηση του εμπρησμού και των άλλων παρόμοιων κινήσεων καθώς και για τον οικονομικό έλεγχο σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια των σχολικών επιτροπών, των νομικών προσώπων ΘΕΣΠΙΣ- ΕΣΤΙΑ και άλλων δομών που έχει ο Δήμος όπως η ΕΞΕΛΙΞΗ κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη, θα παρεμβαίνει, θα πιέζει προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι του εμπρησμού καθώς και για τους οικονομικούς ελέγχους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό του Δήμου μας να βγάζει τα συμπεράσματά του μέσα από τα γεγονότα και τις πολιτικές πρακτικές, να ανησυχεί και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και του αγώνα για τη ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα που δικαιούμαστε και μας τα στερούν. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποίησε, πρότεινε, ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα χωρίς συμβιβασμούς, συναινέσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με ευθύνη και εντιμότητα.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015