logo


Το δικό του Γραφείο Δόμησης- ή, αλλιώς, Γραφείο Πολεοδομίας- με αντικείμενο τις αδειοδοτήσεις και την εφαρμογή των Σχεδίων, αποκτά ο Δήμος Διονύσου, με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές Ιουνίου. Αυτό ανακοινώθηκε στη χθεσινή (1/4) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από τον Αντιδήμαρχο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Τεχνικών Υποδομών Β. Λυρούδια, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να εισαγάγει προς ψήφιση το σχετικό θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Μ. Τρίτη 7 Απριλίου.

Η παραπάνω ανακοίνωση ήρθε μετά και τη σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλη, ο οποίος εντούτοις εξέφρασε την αντίθεσή του για την εισαγωγή του θέματος κατ’ ευθείαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς προηγούμενη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, λόγος που κατά τη γνώμη του επισύρει και πιθανή ακυρότητα της απόφασης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος παρόλο που κι ο ίδιος- όπως είπε-  διατηρούσε επιφυλάξεις για τη διαδικασία, προέκρινε την άποψη πως το Γραφείο Δόμησης θεωρείται αυτοδικαίως ιδρυθέν, ακόμη και χωρίς να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, μια που η ίδρυσή του μέχρι τέλους του 2016 επιβάλλεται από νόμο. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα του Δήμου Πικερμίου, όπου η αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία ιδρύθηκε χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. “Εμείς για λόγους δημοκρατικότητας και διαφάνειας θα το περάσουμε από το Συμβούλιο”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως από την 1η Ιουνίου το Γραφείο θα λειτουργεί πιλοτικά, εξυπηρετώντας πολίτες, που εδώ και μήνες ταλαιπωρούνται απευθυνόμενοι στην υποστελεχωμένη Πολεοδομία Καπανδριτίου.

Υπενθυμίζεται πως για την ίδρυση του Γραφείου, την οποία ο Αντιδήμαρχος είχε ανακοινώσει στη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου, είχε πει τα εξής: “Έχω, πράγματι, προετοιμάσει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πως η Πολεοδομία θα έρθει- όχι όμως όπως την έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, όργανο άσκησης πολιτικής που δέχεται πιέσεις και κάνει εξυπηρετήσεις.  Θέλει πολύ προσεκτικά βήματα η σύσταση αυτού του φορέα. Και είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή, μια που πια έχει θεσπισθεί και η ηλεκτρονική πολεοδομία αλλά και ο νέος αυστηρότερος Οικοδομικός Κανονισμός. Τα στελέχη και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας – αν χρειαστεί –  θα επιμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να  εκλείψουν οι παθογένειες του παρελθόντος”.