logo


Είναι ανάγκη οι εγκαταστάσεις εγκατάσταση πίλλαρ παροχής ΔΕΗ να περνούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όταν μάλιστα συνοδεύονται από ομόφωνες αποφάσεις των οικείων Τοπικών Συμβουλίων; Μπορεί- και πώς- η Επιτροππή να παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεών της; Πότε θα ασχοληθεί η Επιτροπή με τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της πόλης, όπως είναι το ΤΥΠΕΤ Διονύσου, το Σπατατζίκι, τα δασικά, το ρέμα Φασίδερι με τα λύματα, οι ρύποι στη Βιομηχανική Ζώνη, το Πολεοδομικό της Ροδόπολης κ.λπ.;

Οι παραπάνω ερωτήσεις, που ήταν μάλλον ρητορικές, τέθηκαν στη σημερινή (Παρασκευή 3/4) συνεδρίαση της Επιτροπής από τους Γ. Φωτάκη (Νέα Πνοή για το Διόνυσο), Π. Ταουξή (Δημοτική Αρχή) και Γ. Καλαφατέλη (Ενωτική Πρωτοβουλία) και συνάντησαν την πρόθεση του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Β. Λυρούδια να  μπει ατζέντα συζήτησης για συγκεκριμένα “καυτά” προβλήματα της πόλης, ώστε να δρομολογηθεί συνολικό πλαίσιο ενεργειών αντιμετώπισής τους και λύσεων για το μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως όλα τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν, η ενδελεχής και τακτική ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων, πρακτική την οποία μεθοδεύει- όπως είπε- ο κ. Λυρούδιας.

 Τη συνεδρίαση της ΕΠΖ παρακολούθησαν και οι Σπ. Γιαννουλάτος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση 

“Να διώξουμε τα μικρά και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα και τα σημαντικά προβλήματα, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης, προς όφελος των κατοίκων”, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης.

“Δεν αρκεί μονάχα ο απολογισμός των πεπραγμένων. Υπάρχουν θέματα που τόσα χρόνια δεν έχουμε καν αγγίξει”, υποστήριξε από την πλευρά της η κ. Ταουξή, παραθέτοντας ενδεικτικά το Σχέδιο στη Ροδόπολη, το ΤΥΠΕΤ στο Διόνυσο, τους ρύπους στη Βιομηχανική Ζώνη και πολλά άλλα.

Ενώ ο κ. Καλαφατέλης τόνισε πως αυτά τα 10-20 θέματα, αρμοδιότητας της Επιτροπής, που απασχολούν εδώ και χρόνια την πόλη, θα πρέπει να συζητηθούν εξαντλητικά από τα μέλη της ΕΠΖ πριν πάρουν το δρόμο τους για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως για το 2014 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής παρήγαγε 40 αποφάσεις. Από αυτές 4 αφορούσαν σε εγκατάσταση πίλλαρ, έχοντας την ομόφωνη αποδοχή από τα Τοπικά Συμβούλια. Ενώ δυο φορές συζητήθηκαν τα διόδια, δυο φορές οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τόσες και η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς στο Κρυονέρι, δυο φορές επίσης το κλείσιμο των παιδικών χαρών μέχρι την πιστοποίησή τους, καθώς και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων στη Δροσιά και στον Άγ. Στέφανο.

Σχετικό με την ανάγκη για ενημέρωση που εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής προς τον Αντιδήμαρχο, είναι και το παρακάτω αίτημα του κ. Φωτάκη εκ μέρους της Νέας Πνοής. Αφορά μόνο στην αποχέτευση- αλλά αποτέλεσε το έναυσμα για τη συζήτηση που ακολούθησε περί αναβάθμισης του ρόλου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

Θέμα: Αίτημα για την οργάνωση ενημερωτικής συνάντησης με αντικείμενο τα εκτελούμενα έργα, τις εκπονούμενες μελέτες και το λοιπό Προγραμματισμό, όσον αφορά τα αποχετευτικά δίκτυα ακαθάρτων, περιοχών Δήμου Διονύσου.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Είναι γνωστή η σημασία που έχει για την ποιότητα ζωής των κατοίκων όλων των περιοχών του Δήμου μας, η δημιουργία ενός σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου.

Πρόσφατα, άρχισε να εκτελείται σχετικό έργο, που αναφέρεται σε μεγάλο τμήμα των περιοχών του Δήμου μας, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους (πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ και του ΣΕΣ), η εξέλιξη και η ολοκλήρωση του οποίου, έχει να κάνει με την προώθηση της κατασκευής παράλληλου έργου πρωτευόντων δικτύων από την ΕΥΔΑΠ.

Συγχρόνως, σε άλλες περιοχές του Δήμου μας (Άνοιξη, Δροσιά), είναι ανοικτές εργολαβίες αποχετευτικών έργων, σε ορισμένες άλλες υπάρχουν κατασκευασμένα δίκτυα (π.χ. σε τμήμα του Αγίου Στεφάνου), όπου αναφέρονται καθυστερήσεις στις συνδέσεις, ενώ συχρόνως, υπάρχουν περιοχές, όπου εκπονούνται μελέτες (τμήμα του Αγίου Στεφάνου, Ραπεντώσα κ.λπ.).

Αξιότιμε κύριε Αντιδήμαρχε

Για την εξεύρεση λύσης του σοβαρού αυτού προβλήματος, το ταχύτερο δυνατόν, απαιτείται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων που μπορούν, σε συναινετικό κλίμα, να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια αυτή. Προϋπόθεση, όμως, αποτελεί η πλήρης πληροφόρηση για όλες τις παραμέτρους και ενδεχόμενες δυσκολίες, που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε σκόπιμη την οργάνωση συνάντησης, όπου εσείς αλλά και αρμόδιοι των Τεχνικών Υπηρεσιών μας, θα μας ενημερώσετε για:

  • Την εξέλιξη του του έργου που πρόσφατα άρχισε να εκτελείται (εργολαβία ΄΄Τοξότη΄΄, χρονοδιάγραμμα, απορροφητικότητα, ενδεχόμενες εμπλοκές χωροθέτησης αντλιοστασίων ή άλλα προβλήματα).
  • Την εξέλιξη των διαδικασιών δημοπράτησης του πρωτεύοντος δικτύου (αποδέκτες), από την ΕΥΔΑΠ.
  • Την εξέλιξη των σχετικών ανοικτών εργολαβιών, σε όποιες περιοχές αυτές υφίστανται, με πλήρη αναφορά σε ενδεχόμενα προβλήματα.
  • Την εξέλιξη των σχετικών μελετών, σε όποιες περιοχές αυτές εκπονούνται, με πλήρη αναφορά σε ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά και εκτίμηση του χρόνου ολοκλήρωσής των και χρηματοδοτικής προσέγγισης των έργων που θα προκύψουν.
  • Την ύπαρξη, ενδεχομένως, προβλημάτων, σε περιοχές, όπου ήδη υφίστανται δίκτυα, από το παρελθόν.
  • Το προγραμματισμό εκπόνησης μελετών για τις περιοχές, όπου, μέχρι σήμερα, δεν υφίστανται.

Ταυτόχρονα, επειδή κρίνουμε σκόπιμο, ότι παρόμοιο ενδιαφέρον είναι δεδομένο ότι υπάρχει και από τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις, προτείνουμε η συνάντηση αυτή, για λόγους οικονομίας, να είναι κοινή για όλους μας.