logo


Στην καθιερωμένη πια Συνάντηση Μελών της Τράπεζας Χρόνου που πραγματοποιήθηκε στον «Ανοιχτό Χώρο Συνάντησης» την Τετάρτη 18 Μαρτίου σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση της αναγκαιότητας και συνέχειας των τακτικών αυτών συναντήσεων. Στόχος αυτής της συνεύρεσης στάθηκε το καλωσόρισμα των νέων μελών της Τράπεζας Χρόνου καθώς και ο συλλογικός προγραμματισμός και συντονισμός των επόμενων εκδηλώσεων και δράσεων της Τράπεζας Χρόνου.

Κοινός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργικότητα, οι δεξιότητες και οι πολύτιμες υπηρεσίες και προσφορές των εθελοντών που κάθε φορά καθορίζουν και την καλύτερη πορεία και λειτουργία της δομής.

Η έκβαση της συνάντησης κρίθηκε απρόσμενα θετική και αποτυπώθηκε ως εξής μέσα από τις συζητήσεις:

Κύκλος Γνωριμίας

Παρουσίαση Τράπεζας Χρόνου 

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, η διαχειριστική ομάδα της Τράπεζας Χρόνου καλωσόρισε τα νέα μέλη στον «Ανοιχτό Χώρο Συνάντησης» και στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι κυκλικά καθισμένοι, συστήθηκαν μεταξύ τους και κλήθηκαν να μοιραστούν με τους υπόλοιπους μία λέξη που τους έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό σκεπτόμενοι την Τράπεζα Χρόνου.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία του check-in, τα παλαιότερα και πιο «έμπειρα» μέλη της Τράπεζας Χρόνου ανέλαβαν να ξεναγήσουν τα νέα μέλη μέσα από τα δικά τους μάτια στον τρόπο λειτουργίας της, στους στόχους αλλά και στο όραμα που την διέπουν, περιγράφοντας τις δραστηριότητες αλλά και τις υπηρεσίες της δομής, στις οποίες έχουν γίνει κοινωνοί καθώς και τα συναισθήματα που έχουν βιώσει μέσα από αυτή την ενασχόληση και αλληλεπίδραση.

Όπως συνηθίζεται να λέγεται, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, γι’ αυτό οι διαχειριστές της Τράπεζας Χρόνου πρόβαλλαν σε όλους ένα χαρακτηριστικό video με Στιγμές από την διαδρομή της Τράπεζας Χρόνου Δήμου Διονύσου, όπως η εκδήλωση με θέμα τη στοματική υγιεινή, η συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας της Τράπεζας Χρόνου στη δράση καθαρισμού στο αλσύλλιο του ΟΣΕ, η συμμετοχή της Τράπεζας Χρόνου στη διοργάνωση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας 2014 και φυσικά η σύσταση του «Ανοιχτού Χώρου Συνάντησης» και πολλά άλλα.

Ομάδες Σχεδιασμού Δράσεων 

Στο επόμενο μέρος της συνάντησης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες διαβούλευσης με σκοπό να προτείνουν ιδέες, να ανταλλάξουν απόψεις και τέλος να μοιραστούν αρμοδιοτήτες για τις επόμενες δράσεις της Τράπεζας Χρόνου.

Για άλλη μια φορά, τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου απέδειξαν ότι διαθέτουν ενεργά αντανακλαστικά και επιθυμούν πάντα να αναλαμβάνουν κύριο ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος της δομής. Αποδεχόμενοι λοιπόν την πρόκληση, μοιράστηκαν ιδέες και σκέψεις αφενός για την διοργάνωση Πασχαλινής φιλανθρωπικής δράσης και αφετέρου για τη συμμετοχή της Τράπεζας Χρόνου στην μεγάλη εθελοντική καμπάνια Lets do it! Dionysos στις 26 Απριλίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες αφού «εμπνεύστηκαν», εξέφρασαν τις ευφάνταστες προτάσεις τους, τις συζήτησαν δημιουργικά με την ομάδα τους και στη συνέχεια κατέγραψαν τις αποφάσεις τους σε χάρτινους πίνακες. Τέλος, τις παρουσίασαν στην άλλη ομάδα.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της ομάδας συντονισμού της πασχαλινής φιλανθρωπικής ενέργειας αποφάσισαν να συμμετέχουν όλοι μαζί σε μία μεγάλη δράση συλλογής τροφίμων, παιχνιδιών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Επιθυμία των μελών της Τράπεζας Χρόνου είναι να στηρίξουν και φέτος τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας μέσω της αλληλέγγυας προσφοράς.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου ένα Εργαστήρι Χειροτεχνίας Πασχαλινών Λαμπάδων στον «Ανοιχτό Χώρο Συνάντησης», με ελεύθερη είσοδο όπως πάντα για όλους. Οι πασχαλινές λαμπάδες που θα φιλοτεχνηθούν θα διατεθούν σε ιδρύματα της περιοχής, μετατρέποντας τους εθελοντές σε νονούς και σκορπίζοντας έτσι χαρά σε πολλά παιδάκια.

Η ομάδα σχεδιασμού της συμμετοχής της Τράπεζας Χρόνου στην περιβαλλοντική εκστρατεία Let’s do it! Dionysos αγκάλιασε θερμά από την αρχή την πρωτοβουλία και κατέληξε ότι οφείλει να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους συνδημότες της να ενωθούν σε ένα κοινό σκοπό. Έτσι, αποφάσισε να δεί ως ευκαιρία την εθελοντική δράση, ώστε να δημιουργήσει μία ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιδίωξή της είναι να αφυπνίσει τις «κοιμισμένες» οικολογικές συνειδήσεις των κατοίκων του δήμου αλλά και να δημιουργήσει νέες νοοτροπίες, που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε προς το καλύτερο.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο «Ανοιχτός Χώρος  Συνάντησης» της Τράπεζας Χρόνου βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνοιξης (οδός Κανάρη 3) και κάθε απόγευμα Τετάρτης φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου.

Ομάδα Φιλοξενίας: Βάσια Βέλμαχου, Μαρία Δημοπούλου, Νίκος Ζαμπέλης, Ελένη Δεσποτοπούλου

Συντονισμός συζητήσεων: Βάσια Βέλμαχου

Επιμέλεια κειμένου: Ελένη Δεσποτοπούλου, Μαρία Δημοπούλου, Βάσια Βέλμαχου

Και το πρόγραμμα δράσεων για τον Απρίλιο: