logo


Πώς θα μπορέσει να παρατηρήσει κανείς  την αυριανή έκλειψη ηλίου με ασφάλεια και χωρίς τον κίδυνο ακόμη και μόνιμων βλαβών στα μάτια του; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο Διονυσιώτης οφθαλμίατρος Δ. Πανταζής δίνοντας χρήσιμες συμβουλές:

Την Παρασκευή 20/3 θα υποδεχτούμε ένα σπάνιο φαινόμενο, την έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή ως μερική, στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η έναρξη της έκλειψης για την περιοχή της Αθήνας θα είναι στις 10:40 το πρωί, με κορύφωση στις 11:46 και λήξη στις 12:50.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει κανείς όμως για την προστασία των ματιών;

– Για να παρατηρήσετε το όμορφο αυτό φαινόμενο, θα πρέπει πρώτα να έχετε προμηθευτεί τα ειδικά προστατευτικά πιστοποιημένα γυαλιά που πωλούνται στο εμπόριο και που είναι φτιαγμένα γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Αν κοιτάξετε την έκλειψη με γυμνά μάτια, υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος της ωχράς κηλίδας με σοβαρές (και μόνιμες) συνέπειες για την όραση. Αποφύγετέ το έστω και για ένα δευτερόλεπτο.

– Σημαντική πληροφορία, είναι ότι τα κοινά γυαλιά ηλίου είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για την παρακολούθηση μιας έκλειψης γιατί δεν παρέχουν την απαραίτητη προστασία.

– Επίσης, αυτοσχέδιες τεχνικές, όπως για παράδειγμα η χρήση φωτογραφικού φιλμ, καπνισμένου τζαμιού κ.τ.λ, ναι μεν κάνουν πιο εύκολη/ευχάριστη την παρατήρηση του φαινομένου, ωστόσο δεν παρέχουν καμία προστασία απ’ τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

– Απογορεύονται τα κυάλια ή τηλεσκόπια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εστιάσει το ηλιακό φως μέσα στους οφθαλμούς, παρά μόνο αν υπάρχουν ειδικά φίλτρα, που παράγονται γι’ αυτόν τον σκοπό.