logo


Ο ΘΕΣΠΙΣ, ως ανεξάρτητος φορέας, είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία των δράσεων του Δήμου που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία- με την προϋπόθεση να αλλάξει πορεία και τρόπο λειτουργίας, να γίνει παραγωγικός μηχανισμός, να εμπλέξει και να συνεργαστεί με συλλογικούς φορείς της πόλης, να αποδείξει εντέλει και στους πιο σκεπτικιστές πως λύση δεν αποτελεί η κατάργησή του αλλά η πλήρης και εκ βάθρων αναβάθμισή του.

Αυτά με λίγα λόγια είναι όσα υποστήριξαν στην πλειονότητά τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΕΣΠΙ που χθες βράδυ- Δευτέρα 16 Μαρτίου- παραβρέθηκαν στην άτυπη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Οργανισμού Δ. Ράικου στο Πολιτιστικό του Κρυονερίου, για να συζητήσουν την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να καταργήσει το Νομικό Πρόσωπο.

Τα 10 από τα 12 παρευρισκόμενα μέλη- προερχόμενα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις (σ.σ. πλην της μείζονος μειοψηφίας, που δεν μετέχει εξαρχής στο Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ θεωρώντας την εκλογή τού προεδρείου του παράτυπη)- συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διατήρησης του Οργανισμού, που θα πρέπει εντούτοις να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, όπως είπε χαριτολογώντας ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. Β. Δαρδαμάνης. Συμφώνησαν επιπλέον να επιταχύνουν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αλλαγή σελίδας για το ΘΕΣΠΙ με μια σειρά κινήσεων, οι οποίες θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν και επισήμως στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 23 Μαρτίου: Κατάρτιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, Κανονισμός Λειτουργίας για τους χώρους αρμοδιότητας του ΘΕΣΠΙ, σχέδιο δράσεων, κατανομή αρμοδιοτήτων ανά τομέα- και όλα αυτά με χρονοδιαγράμματα, προϋπολογισμούς, τακτική ενημέρωση των μελών και των πολιτών, τακτική αναφορά από τους υπεύθυνους για κάθε τομέα προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Για τις παραπάνω κινήσεις, κατ’ αρχάς κρίνεται απαραίτητη η άμεση εκλογή νέου προέδρου από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά και την πρόσφατη παραίτηση της Αν. Στασινοπούλου πριν από λίγες ημέρες, θέμα που αναμένεται να έρθει το αργότερο στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρέμβαση μάλιστα από μέλη του ΘΕΣΠΙ.  Επιπλέον το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ προβλέπει την υλοποίηση της άλλης στρατηγικής μέχρι τον Ιούλιο, προθεσμία που, όπως αναφέρθηκε, έχει τεθεί από τη Διοίκηση του Δήμου για τη διατήρηση του Οργανισμού.

Και παρόλο που όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως το διάστημα γαι να γίνει η διαφορά είναι μικρό, εντούτοις εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι, αν ακολουθηθούν συγκεκριμένες και συναποφασισμένες διαδικασίες, τότε αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να φανεί.

Πιο συγκεκριμένα:

“Πρόθυμοι να στηρίξουμε”

Η πρόθεση του Δήμου να καταργήσει το ΘΕΣΠΙ ισοδυναμεί με την απορρόφηση του Νομικού Προσώπου από τη γραφειοκρατία των διοικητικών υπηρεσιών, σημαίνει ακρωτηριασμό των δραστηριοτήτων που παράγουν πολιτική για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία και καθόλου δεν οδηγούν στην εξυγίανση, παρά μόνο στην απλή οικονομική διαχείριση του Οργανισμού, τόνισε στην τοποθέτησή της η Ελ. Ρουφάνη εκ μέρους της Δημοκρατικής Ανατροπής. Πρόσθεσε μάλιστα πως αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πρόθυμα να στηρίξουν την προσπάθεια αναβάθμισης του ΘΕΣΠΙ και ήταν εκείνη που πρότεινε την παρέμβαση του Οργανισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα της κατάργησής του.

“Φόβος και όραμα”

Φοβικό σύνδρομο προς τους συλλογικούς- “τους πιο ζωντανούς”- φορείς της πόλης διαπίστωσε για το ΘΕΣΠΙ ο Γ. Κομνηνάκης της Νέας Πνοής για το Διόνυσο, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν αγνοηθεί στη χάραξη πολιτικής για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία. Επισημαίνοντας επιπλέον την απουσία οράματος από τον Οργανισμό, ζήτησε τη λειτουργία του με τη λογική των projects: Ορισμός υπευθύνων ανά τομέα, χρονοδιάγραμμα, ενημέρωση για την πορεία της δουλειάς, προϋπολογισμός, παρακολούθηση αποτελεσμάτων, αξιολόγηση. “Αν πάει ο ΘΕΣΠΙΣ σε μια Αντιδημαρχία, όπως φημολογείται, σημαίνει πως από τους 15 που είμαστε θα αποφασίζει ένας, με αποτέλεσμα το συγκεντρωτισμό, τη γραφειοκρατία και την απώλεια ευελιξίας που σήμερα διαθέτει το Νομικό Πρόσωπο, στο οποίο επιπλέον εκπροσωπούνται οι δημοτικές παρατάξεις, συνεισφέροντας με προτάσεις, ιδέες και προθυμία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Διοικητικό Συμβούλιο αμφιβόλου χρησιμότητας”

Σκληρότερος στην κριτική του ήταν ο Θ. Αλοιμήσης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κατηγόρησε ευθέως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για διακοσμητικό μέχρι στιγμής ρόλο, ενώ τόνισε πως η λειτουργία του ΘΕΣΠΙ πρέπει να απεξαρτηθεί από τον ορισμό και ποιου Προέδρου, και να αποκτήσει μερικά βασικά χαρακτηριστικά: δωρεάν δράσεις με μαζικό χαρακτήρα, επιχορήγηση του Δήμου, εκπροσώπηση των συλλογικών φορέων στο Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη αποδεδειγμένα ενεργά και αντικατάσταση όσων αδρανούν, σαφής προγραμματισμός δράσεων και παρακολούθησή τους σε μηνιαία βάση, στενή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων του ΘΕΣΠΙ, διοικητική στήριξη από το Δήμο.

Ισχυρές επιφυλάξεις

Αντιρρήσεις, και μάλιστα ισχυρές, στη διατήρηση του ΘΕΣΠΙ εξέφρασε η Τζ. Ξινογιαννακοπούλου, που επί χρόνια διοικητικό στέλεχος στην Κοινότητα, “μικρό” Δήμο εν συνεχεία και τέλος καλλικρατικό Δήμο Διονύσου, δήλωσε ξεκάθαρα πως η λειτουργία των δραστηριοτήτων του ΘΕΣΠΙ θα γίνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τις δημοτικές υπηρεσίες: Για τη μεν οικονομική διαχείριση του Οργανισμού, θα υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ για την παραγωγή έργου- δραστηριοτήτων κ.λπ.- πρότεινε τη σύσταση επιτροπών κατοίκων.

Για θολή και όχι ξεκάθαρη κατάσταση μίλησε από την πλευρά της η Λ. Χριστοφίδου, η οποία με σημερινή της ανάρτηση στο facebook κάνει λόγο για “Μαγαζάκια Νέας Πνοής”, αμφισβητώντας ευθέως καλές προθέσεις και καλοπροαίρετες προτάσεις:

“Μαγαζάκια Νέας Πνοής», κάθε είδους, γίνονται προσπάθειες να στηθούν, με πολύ έντεχνο τρόπο θα έλεγα, στο χώρο κυρίως του Πολιτισμού…

Με την ανοχή, την αβλεψία και την έλλειψη εμπειρίας και διορατικότητας κάποιων μελών της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνον ..

Εφιστώ την προσοχή σε όσους έχουν την αφέλεια να πιστεύουν στις «καλοπροαίρετες» προτάσεις κάποιων για «εθελοντική» εργασία… Γιατί η λέξη «Εθελοντισμός» προϋποθέτει βασικές παραμέτρους και σαφώς όχι πολιτικές σκοπιμότητες ..

Σαφέστατα δηλώνω ότι, αυτά τα «μαγαζάκια» δεν θα στηθούν με την δική μου ανοχή και συναίνεση…
Όσο για αυτούς που τυχόν θα συναινέσουν σε ένα τέτοιο έγκλημα, καλό και σοφό θα είναι : «Να μη βλέπουν μόνο το τυρί, αλλά και τη φάκα» …!