logo


Την έντονη απορία αλλά και την ενόχλησή τους εκφράζουν οι υπάλληλοι του Δήμου που ασχολούνται με το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αιτία η πρόσφατη επώνυμη ανάρτηση- καταγγελία στο facebook ότι το Παντοπωλείο διαθέτει προϊόντα ληγμένα ή με κοντινή ημερομηνία λήξης στους δικαιούχους του.

Όπως υποστηρίζουν τόσο η Σπ. Λαγκαδινού, όσο και η Κ. Μιχαήλ, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου “όλα ελέγχονται, τίποτα δεν κρατάμε αν είναι ληγμένο, ενώ για όσα προϊόντα φέρουν ημερομηνία λήξης κοντινή, προειδοποιούμε σχετικά τους δικαιούχους”.

Η Οδός Διονύσου επισκέφτηκε το Παντοπωλείο ακριβώς την ώρα που έφταναν τα ψάρια από το ιχθυοπωλείο Ο Χρήστος στην Άνοιξη: “Κάθε μέρα, μετά τις 12 το μεσημέρι, το ψαράδικο στέλνει καφάσια με ψάρια, ενώ κάθε πρωί οι φούρνοι της περιοχής στέλνουν ψωμί, κουλουράκια και βουτήματα”, υπογραμμίζει η κ. Λαγκαδινού.

 Η κ. Λαγκαδινού ξεφορτώνει τα ψάρια. Αμέσως μετά μοιράζονται σε σακκούλες, έτοιμα για τους δικαιούχους.

Ο εφοδιασμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζεται σε ένα ευρύ πλέγμα δωρεών από μια σειρά φορέων:

Από το Σεπτέμβριο, ενημερώνει η κ. Λαγκαδινού, και με την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου, πλησιάσαμε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης, ώστε να συνδράμουν στη δράση του Παντοπωλείου. Επιπλέον, καθημερινά έρχονται τρόφιμα και άλλα είδη από σχολεία και ιδιώτες. Να μην ξεχάσουμε και τη Δράση Χωρίς Μεσάζοντες, που ενισχύει με ένα ποσοστό το Παντοπωλείο. Μέχρι και στη Λαϊκή Αγορά του Αγ. Στεφάνου πήγαμε. Τέλος, μεγάλη πηγή ανεφοδιασμού αποτελεί η Τράπεζα Τροφίμων που εδρεύει στο Κρυονέρι.

Ας σημειωθεί εδώ πως η Τράπεζα λειτουργεί από το 1995 και ιδρύθηκε από τον ιδρυτή των ΑΒ Γερ. Βασιλόπουλο, όντας το πρώτο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην Αθήνα. Συνήθως ενισχύει και στηρίζει τα γεύματα των εκκλησιών. Μόνο κατ’ εξαίρεση, και επειδή βρίσκεται στα όρια του Δήμου, η Τράπεζα Τροφίμων εφοδιάζει- και μάλιστα συχνά- και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Διονύσου.

Επιπλέον μεγάλη καμπάνια περαιτέρω στήριξης και ενίσχυσής του σχεδιάζεται ενόψει του Πάσχα, με επιστολή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Β. Κοκμοτού προς όλες τις εταιρείες της περιοχής, με την οποία τις καλεί να γίνουν υποστηρικτές της προσπάθειας στήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών, προσφέροντας προϊόντα τους.

 Το νυφικό προέρχεται από διάλυση καταστήματος, «διαθέσιμο αν κάποιος δικαιούχος θέλει να παντρευτεί και δεν μπορεί να αγοράσει ή να νοικιάσει», λέει η κ. Μιχαήλ.

Σήμερα η παραλαβή των προϊόντων γίνεται με βάση σχετική κατάσταση ονομάτων, στην οποία υπογράφουν οι δικαιούχοι. Εντούτοις, πρόθεση της υπηρεσίας στο άμεσο μέλλον είναι η έκδοση κάρτας.

Μέλημα των δυο υπαλλήλων, που ανέλαβαν το Παντοπωλείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν κατ’ αρχάς να τακτοποιηθούν τα πράγματα που βρίσκονταν φύρδην- μίγδην στα ράφια και εν συνεχεία να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον όπου θα διασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια: “Κανείς δεν έρχεται σε δύσκολη θέση εδώ. Προς το παρόν, τα είδη δίδονται βάσει καταστάσεων και ο δικαιούχος υπογράφει πως τα παίρνει. Εξάλλου, μετά από τόσο καιρό τούς γνωρίζουμε όλους πια” τονίζουν οι κυρίες Μιχαήλ και Λαγκαδινού.

Σημειώνεται πως η εν λόγω δομή εποπτεύεται από 9μελή Επιτροπή Διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται και η διαφάνεια αλλά και η απρόσκοπτη λειτουργία του. Και είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής χάρη στους παραπάνω φορείς αλλά και στους ιδιώτες, από τα χρήματα που ο Δήμος έχει προβλέψει για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, περίπου 48.000, δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ.