logo


Στην κατάργηση του Νομικού Προσώπου Ο ΘΕΣΠΙΣ προσανατολίζεται οριστικά η Διοίκηση του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο κατάργησης του ΘΕΣΠΙ, που από πέρυσι συζητείται ως ενδεχόμενο, κέρδισε έδαφος χτες βράδυ- Τρίτη 10 Μαρτίου- στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της Διοίκησης. Η λύση αυτή υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν. Και αν τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του ΘΕΣΠΙ, καθόλου ξεκάθαρο δεν είναι τι θα διαδεχθεί το Νομικό Πρόσωπο που διαχειρίζεται σήμερα τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία στην πόλη μας.

Ήδη σε ανάρτηση στον προσωπικό του τοίχο στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Β. Δαρδαμάνης μιλάει για συγκεντρωτισμό και υδροκεφαλισμό, αν οι αρμοδιότητες του Νομικού Προσώπου περάσουν στο Δήμο. Ενώ θολή παραμένει η οικονομική κατάσταση του ΘΕΣΠΙ, μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας.

ΝΠΔΔ Ή ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ

Όλοι γνωρίζουμε πως ο Αθλητισμός και ο πολιτισμός και η κοινωνική προστασία των πολιτών αποτελεί έναν σημαντικό θετικό καταλύτη για τον κοινωνικό ιστό κάθε πόλης, αποτελούν ανάχωμα στις κακές επιρροές για τα νέα παιδιά, πεδίο κοινωνικοποίησης για τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας αποτελεί άξονα δημιουργίας ψυχολογικής ανάτασης, ψυχικής ισορροπίας και διατήρησης καλής σωματικής υγείας.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, είναι σαφές, πως ο ρόλος του Δήμου μας πρέπει να είναι και ορατός και δυναμικός .
Αρχικά όμως, είναι απαραίτητο, να αποφασίσουμε για το μοντέλο αθλητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας, για την κοινωνική πολιτική που πρέπει να ασκήσουμε σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνική ευαισθησία μας ευκαιριακά, αποσπασματικά και κατά το δοκούν. Ο στόχος επομένως είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Στην σημερινή εποχή, μια εποχή σκληρή και δύσκολη, όπου όλοι δεχόμαστε καταιγισμούς μηνυμάτων και προβάλλονται σαν πρότυπα ζωής, η βία, ο σκληρός ανταγωνισμός και ο ατομικισμός και με δεδομένο την οικονομική δυσπραγία, ο αθλητισμός , ο πολιτισμός και η κοινωνική προστασία είναι το φάρμακο για τις σύγχρονες κοινωνικές αρρώστιες. 

Οι δυνατότητές μας είναι τεράστιες και ο ρόλος μας στην υπόθεση αυτή καθοριστικός. Για να είναι όμως αποτελεσματική μια «πολιτική κοινωνική, αθλητισμού και πολιτισμού» πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα δράσης. Ένα πρόγραμμα δράσης με ξεκάθαρες αρχές, όραμα , σκοπούς, στόχους και μέσα.
Ένα πρόγραμμα δράσης που θα υλοποιείται με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να συναποφασίσουμε το μοντέλο αθλητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στην πόλη μας, την κοινωνική πολιτική που θέλουμε να ασκήσουμε.
Οι δυνατότητές μας είναι τεράστιες και ο ρόλος των ΝΠΔΔ στην υπόθεση αυτή είναι καθοριστικός.
Αλήθεια δεν μπορούμε να εντάξουμε τα πολυϊατρεία στην Εστία όπου υπάρχει ΟΕΥ και πιθανά να μπορεί να γίνει νόμιμα. Στο πρόγραμμα μιλούμε για κοινωνικό οδοντιατρείο το οποίο μπορούμε να το κάνουμε, άμεσα απλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Το μηχάνημα υπάρχει απλά θα πρέπει να υποστηρίξουμε το όλο εγχείρημα.
Τα ΝΠΔΔ, με ευέλικτο σχήμα οργάνωσης, σωστή στελέχωση, σταθερή χρηματοδότηση και επιστημονική συγκρότηση μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του αθλητικού και πολιτιστικού προγράμματος και της κοινωνικής ευαισθησίας που πρέπει να επιδείξει η νέα διοίκηση του Δήμου μας.
Ο Θέσπις, μπορεί και πρέπει να συμβάλει, να είναι ο μεσολαβητής ανάμεσα στον Δήμο στα αθλητικά σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους για την πρόοδο του αθλητισμού και πολιτισμού .
Για να ανταποκριθεί ο Θέσπις σ’ αυτές τις απαιτήσεις είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζεται διοικητικά και οικονομικά , με ευέλικτο σχήμα οργάνωσης, σωστή στελέχωση, σταθερή χρηματοδότηση.
Η δημιουργία ΟΕΥ και κανονισμού λειτουργίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία ενός ΝΠΔΔ. Οι περισσότεροι Δήμοι τον έχουν συντάξει. Νομίζω ότι η Εστία έχει ΟΕΥ. Δυστυχώς η προηγούμενη διοίκηση δεν το έπραξε, είναι ευκαιρία να αλλάξουμε την εικόνα και τον σχεδιασμό με ανοιχτούς ορίζοντες και όχι με παλιότερες δεσμεύσεις, αν υπάρχουν, οι οποίες δεν μπορούν να καθορίζουν την σημερινή πολιτική μας.
Γίνεται επομένως κατανοητό ότι για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις – ανάγκες των πολιτών χρειάζεται να έχει στη διάθεσή του όχι μόνο τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους αλλά και τους αντίστοιχους ανθρώπινους πόρους, δηλαδή τα διοικητικά στελέχη και τους εργαζόμενους που θα έχουν τη γνώση και ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σημερινής εποχής και να σχεδιάσουν για το μέλλον.
Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι με απλά λόγια όχι μόνο ζήτημα παιδείας και ψυχοσωματικής ανάπτυξης αλλά και ένα κοινωνικό αγαθό κάθε ανθρώπου που πρέπει να τύχει και της κατάλληλης υποστήριξης από την κοινωνία και την νέα Διοίκηση, αυτό σημαίνει αλλαγή πολιτικής.
Πρέπει ο Δήμος να συνδράμει τα πιστοποιημένα Σωματεία της Πόλης, που έχουν αποδεδειγμένη αθλητική και κοινωνική προσφορά. Τα σωματεία με ακαδημίες και με επιτυχίες . Με πλήθος αθλητών , προπονητών , γυμναστών κ.λ.π. Η αρωγή μπορεί να είναι άμεση με οικονομική στήριξη ή έμμεση με στήριξη δαπανών, όπως η μεταφορά αθλητών, η παροχή πιστοποιημένων προπονητών, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η ασφαλιστική κάλυψη κ.λ.π.
Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τον αθλητισμό στηρίζεται στην ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη του τριπτύχου: μαζικός αθλητισμός, σχολικός αθλητισμός, σωματειακός – ερασιτεχνικός αθλητισμός, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας. Για τον πολιτισμό οφείλουμε να αναδείξουμε τα τοπικά έθιμα κάθε Τ.Κ. ,να εντάξουμε στο ΘΕΣΠΗ τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων, με προγραμματισμό και συνεννόηση με τους εμπλεκομένους.
Δεν είναι δυνατόν τα δικά μας παιδιά και οι πολίτες της πόλης μας να μην έχουν αυτές τις βασικές παροχές. Πρέπει να υπάρχουν τα μέσα και οι καλύτερες δυνατές ευκαιρίες και συνθήκες άθλησης για όλους τους δημότες, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές ομάδες. Πρέπει να υπάρχουν ειδικά προγράμματα – δράσεις (events) για όλες τις ηλικίες και για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Η ανάπτυξη του αθλητισμού και πολιτισμού στην πόλη μας θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

1. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι αθλητικοί χώροι αλλά και οι χώροι άθλησης, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοτών. Να προβάλουμε αθλήματα που αναδεικνύουν την πόλη μας (ποδηλασία-πεζοπορία κλπ) 

2. Πρέπει ο Δήμος μας να συνδράμει τα πιστοποιημένα Σωματεία της Πόλης, που έχουν αποδεδειγμένη αθλητική και κοινωνική προσφορά . 

3. Να θεσμοθετηθούν όργανα ελέγχου πέρα από τον έλεγχο που υποχρεωτικά ασκεί το Δημοτικό Συμβούλιο. 

4. Να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση δραστηριοτήτων που στόχος θα πρέπει να είναι η συνένωση των σωματείων όπου απαιτηθεί και όχι ο κατακερματισμός των αθλημάτων και η πολυδιάσπαση των ομάδων. Τα σωματεία που κινούνται στην λογική αυτή θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερων παροχών. 

5. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε επιμόρφωση, μέσα από σεμινάρια, στα στελέχη του σωματειακού αθλητισμού και στους πολίτες του Δήμου μας.

6. Θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τις θεατρικές ομάδες, να διαχωριστούν με βάση τις ηλικίες.

7. Να φτιάξουμε θερινό και χειμερινό δημοτικό κινηματογράφο.

8. Να δημιουργήσουμε μπάντα στο δήμο, όπου την έχουν δημιουργήσει οι περισσότεροι δήμοι.

Το κλείσιμο ενός ΝΠΔΔ δεν μπορεί να έχει απλά την σχετική πλειοψηφία στο Δ.Σ. χρειάζονται μεγαλύτερες πλειοψηφίες, ας το σκεφτούμε και αυτό. Πολιτικά θεωρώ ότι είναι λάθος, διότι τα ΝΠΔΔΔ είναι εργαλεία που αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά θα φέρουν αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε ότι σήμερα ακολουθούμε το πρόγραμμα της προηγούμενης και όχι τον δικό μας σχεδιασμό. 

Σήμερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών και εμείς πηγαίνουμε να τους επιφορτίζουμε με επιπλέον πράγματα ,το αποτέλεσμα θα είναι συγκεντρωτισμός και υδροκεφαλισμός. Ας διορθώσουμε λοιπόν αρχικά τα του οίκου μας να δουλεύουν οι υπηρεσίες όσο το δυνατόν καλύτερα και στην συνέχεια αν δεν αλλάξει η πολιτική στα ΝΠΔΔ να τα καταργήσουμε. Οφείλουμε όμως να δώσουμε χρόνο για την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος. 

Κλείνοντας θεωρώ πως η Φαντασία, η αγάπη, ο σεβασμός στο παιδί, στον ενήλικα, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι οι συνιστώσες, που θα δώσουν τη σωστή διάσταση στην ανάπτυξη κάθε μορφής Αθλητισμού ,πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής. Αυτά πρέπει να διαθέτει μία δημοτική αρχή που θέλει να δώσει ώθηση στην αθλητική, πολιτιστική ιδέα και στην κοινωνική μέριμνα, εξυπηρετώντας τις βασικές ανάγκες των πολιτών.

Τα ΝΠΔΔ είναι πολύ σημαντικά εργαλεία, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το έργο που πρέπει να επιτελέσουν με τους κατάλληλους ανθρώπους και με αλλαγή πολιτικής.