logo


Από τη Σιμόν ντε Μπωβουάρ (“Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι”) και το σύνθημα που ακουγόταν στα ελληνικά πανεπιστημιακά αμφιθέατρα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 («Γυναίκα χωρίς άντρα ίσον ψάρι χωρίς ποδήλατο»), έχουν περάσει σαράντα χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι γυναίκες κατέκτησαν επαγγελματικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς στόχους αδιανόητους τα προηγούμενα χρόνια: Τα πρότυπα και οι ρόλοι διαφοροποιήθηκαν, οι οικονομικές συνθήκες επέβαλαν ενεργότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, και παράλληλα οι γυναίκες εισέβαλαν ορμητικά και στο χώρο της πολιτικής. Ακόμη, εντούτοις, αυτή η εισβολή μετριέται στη χώρα μας με ποσοστώσεις, απαραίτητες για να κλείνουν τα κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις τα ψηφοδέλτιά τους.

Στο Δήμο Διονύσου, μετά και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, στα κοινά της πόλης από θέση ευθύνης- δημοτικές και τοπικές σύμβουλοι- συμμετέχουν συνολικά 24 γυναίκες, 13 δημοτικές και 11 τοπικές σύμβουλοι. Σ’ αυτές απευθύνθηκε, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Οδός Διονύσου με δυο ερωτήματα: Τι ωθεί σήμερα μια γυναίκα να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά του Διονύσου και πώς τις αντιμετωπίζουν οι άνδρες συνάδελφοί τους. Παρακάτω είναι οι απαντήσεις των 10 από αυτές, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά- θερμότατα για το χρόνο και την ανταπόκρισή τους:

Σούλα Ντούντα- δημοτική σύμβουλος (Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες)

*Η γυναίκα με τη συμμετοχή της μέσα από τα δημοτικά δρώμενα αποδεικνύει ότι έχει τις ικανότητες να βάλει υψηλούς στόχους και να τους φέρει εις πέρας με το δημιουργικό της πνεύμα, τις ευαισθησίες της και τις ανησυχίες που τη διακρίνουν. Με αυτόν τον τρόπο καταρρίπτει το στερεότυπο ότι η γυναίκα είναι απλά μια σύζυγος, νοικοκυρά και μητέρα.

*Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών στα δημοτικά δρώμενα και τη θεωρούν απαραίτητη και χρήσιμη. Βεβαίως ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, στην οποία ο σεξισμός υπάρχει και μια μερίδα ανδρών αντιμετωπίζουν το γυναικείο δυναμισμό φοβικά. Παρ’ όλ’ αυτά, για τη γυναίκα αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο.

Κατερίνα Αυγέρη- δημοτική σύμβουλος (Νέα Πνοή για το Διόνυσο)

*Πιστεύω πως ό, τι ωθεί έναν άντρα να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά του Δήμου του, ωθεί και μια γυναίκα. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Θα μπορούσε να είναι έφεση προς το αντικείμενο, διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, εσωτερική ανάγκη να εμπλακείς ενεργά στα προβλήματα του τόπου σου και στη λύση τους, διοχετεύοντας την ενεργητικότητά σου, τις γνώσεις σου και τις δεξιότητές σου στην κοινωνία, προς όφελός της. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και προσωπική φιλοδοξία για αναγνώριση και καταξίωση, ή η εκμετάλλευση της όποιας πολιτικής θέσης για ίδιον όφελος, ή ακόμη και το “κληρονομικό δικαίωμα” σε πολιτική θέση, που ευδοκιμεί ιδιαιτέρως στη χώρα μας. Σίγουρα για μια γυναίκα επαγγελματία, σύζυγο και μητέρα, η ενασχόληση με τα κοινά φαντάζει “πολυτέλεια” λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Και πιθανόν να είναι. Όταν όμως αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκδηλωθεί, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

*Ούσα νέα στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, η άποψή μου δεν είναι απολύτως σχηματοποιημένη επ’ αυτού. Δεν θα υπεισέλθω στο αν μας… αντιλαμβάνονται ως ισάξιες, θα εκφράσω την έως τώρα εντύπωση που έχω αποκομίσει για πώς μας αντιμετωπίζουν. Θεωρώ λοιπόν πως επικρατεί ευγένεια και σεβασμός. Υπάρχει σίγουρα “παραταξιακός” διαχωρισμός, αλλά σε γενικές γραμμές το κλίμα είναι ευχάριστο και δεν υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η αντιμετώπιση είναι θετική και ισότιμη, με σεβασμό προς τη γυναικεία μας υπόσταση.

Ανθή Λουκάτου- δημοτική σύμβουλος- Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου (Νέα Πνοή για το Διόνυσο)

*Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι θέμα φύλου και δεν πρέπει να είναι. Η ενασχόληση με τα κοινά πρέπει να αφορά όλους τους νέους ανθρώπους που έχουν όραμα και ιδανικά. Για ένα Καλύτερο Δήμο, για ένα καλύτερο περιβάλλον, για μια καλύτερη κοινωνία.

*Στη σύντομη πορεία που έχω στα κοινά του Δήμου Διονύσου, οι άντρες συνάδελφοί μου με αντιμετωπίζουν με ευγένεια και θετικά, προσδοκώντας όλοι μαζι να ασκήσουμε το ρόλο τον οποίο έχουμε κληθεί να ασκήσουμε.

Ζωή Σώκου- δημοτική σύμβουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Η 8η Μάρτη δεν είναι μια επέτειος γιορτής ή ξεφαντώματος, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν στις μέρες μας.

Ο μεγαλειώδης αγώνας που έκαναν  στην Ν. Υόρκη το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες, ενέπνευσε  την αγωνίστρια Κλάρα Τσέκιν που στο συνέδριο των σοσιαλιστριών το 1910 στην Κοπεγχάγη, τιμώντας τις μεγαλειώδης διαδηλώσεις των αμερικανίδων εργατριών, η 8 Μάρτη καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα αγώνα των εργαζομένων γυναικών.

Σήμερα οι γυναίκες της χώρας μας γονατίζουν κάτω από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζεται. Πρωτεία στην ανεργία, πρωτεία στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, πρωτεία στην απλήρωτη εργασία, ανασφάλιστες.

*Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι καθήκον να είναι κανείς στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια, με ανιδιοτέλεια, ταξικό κριτήριο και με αγάπη για αυτόν τον αγώνα.

Τα πολλά χρονίζοντα άλυτα προβλήματα στο Δήμο που δυσκολεύουν και υποβαθμίζουν τη ζωή μας όπως η αποχέτευση, το σχέδιο πόλης, το απαράδεκτο οδικό δίκτυο, η ανταποδοτικότητα των παρεχομένων υποβαθμισμένων υπηρεσιών του Δήμου, τα προβλήματα των σχολείων, η ανυπαρξία ουσιαστικά τεχνικών έργων υποδομής είναι οι λόγοι που με έκαναν να  ασχοληθώ με τα δημοτικά πράγματα.

Επιπλέον η υποχρηματοδότηση του Δήμου και η αποδοχή από όλους τους άλλους συνδυασμούς χωρίς διεκδίκηση, με μαθηματική ακρίβεια ή δεν θα γίνουν έργα ή αν γίνουν θα τα πληρώσουν για άλλη μια φορά οι δημότες.

*Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα (34 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης στον ιδιωτικό τομέα και 4 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου) διαπιστώνω ότι οι γυναίκες στην αρχή αντιμετωπίζονται από τους άντρες συναδέλφους με επιφύλαξη και κάποια υποτίμηση. Όμως επειδή τα πραγματικά προσόντα, η σκέψη, η ικανότητα, το επίπεδο δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με το ξεδίπλωμα του πλούτου που έχει μέσα της, πολλές γυναίκες επιβάλλουν ουσιαστικά και το σεβασμό και την αποδοχή.

Στην ιστορική διαδρομή μέχρι σήμερα πολλές λαϊκές γυναίκες μέσα από μικρούς και μεγάλους αγώνες αναδείχτηκαν και έγιναν ηγετικές φυσιογνωμίες με κύρος στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Σημαντικό όμως είναι από ποια θέση και ποια συμφέροντα υπερασπίζονται οι γυναίκες μέσα από την συμμετοχή τους στα διάφορα κέντρα εξουσίας.

Πιο σημαντικό είναι να διευκολυνθούν οι πολλές γυναίκες και μαζικά να συμμετέχουν στην καθημερινή πάλη και να αναδεικνύονται σε θέσεις ευθύνης κάθε βαθμίδας. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά και με ποσοστώσεις μόνο για όσες γυναίκες έχουν λυμένα προβλήματα.

Βίκυ Κάουλα – τοπική σύμβουλος Κρυονερίου (Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες)

*Οι γυναίκες σήμερα είναι απόλυτα ενεργοί πολίτες και συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα γενικά αλλά και πιο ειδικά στην περιοχή τους. Έτσι έχουν συναίσθηση των προβλημάτων του τόπου και σκέφτονται και ενδεχόμενες λύσεις γι’ αυτά. Λογικό επόμενο λοιπόν είναι να θελήσουν να συμβάλλουν με τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία τους, αλλά παράλληλα και με την ευαισθησία τους στα δημοτικά πράγματα.

*Στο χώρο και πλαίσιο που έχω εκλεγεί η αντιμετώπιση που έχω είναι άψογη. Οι απόψεις μου ακούγονται και λαμβάνονται υπ’ όψιν και η συνεργασία με τους άντρες συναδέλφους μου είναι απόλυτα εποικοδομητική. Και στο γενικότερο πλαίσιο, όμως, προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει διάκριση από τους άντρες συναδέλφους μου.

Αγλαϊα Μαραθιά- τοπική σύμβουλος Σταμάτας (Διόνυσος Ανοιχτοί Ορίζοντες)

*Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, πιστεύω ότι αυτό που ωθεί σήμερα μία γυναίκα να ασχοληθεί ενεργά με τα Δημοτικά πράγματα, είναι κατ΄αρχήν η ευθύνη που νοιώθει απέναντι στον εαυτό της, την οικογένειά της και την κοινωνία. Την απασχολεί η καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον. Πιστεύει ότι οι προβληματισμοί και οι αγωνίες της, μπορούν να μετουσιωθούν σε νέες ιδέες, δυναμικές προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της ζωής όλων των συμπολιτών της. Οραματίζεται μία πόλη όμορφη, ανθρώπινη και λειτουργική. Αντιλαμβάνεται σήμερα, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, περισσότερο από ποτέ, ότι με την αδράνεια τίποτα δεν αποκτήθηκε, αντιθέτως χάθηκαν πολλά. Η συμμετοχή της λοιπόν στα κοινά είναι το μέσον για να συμβάλλει με τον τρόπο της και να υπερασπίζεται σε τοπικό επίπεδο την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων των πολιτών. Δύναται και πρέπει να είναι μπροστά στις αποφάσεις που λαμβάνονται και οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, η οποία ή βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Η συμμετοχή της λοιπόν στα κοινά είναι θέση ευθύνης και όχι αυτοσκοπός.

*Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, από την συνολική εμπειρία στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία και την μικρή εμπειρία, 6 μόλις μηνών, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το συμπέρασμά μου είναι ότι το πλείστον των ανδρών αντιμετωπίζει ισότιμα τις γυναίκες συναδέλφους. Ίσως στις υψηλότερες θέσεις να υπάρχει μία δυσπιστία εκ μέρους των ανδρών σχετικά με τις δυνατότητες των γυναικών για ανέλιξη. Προσωπικά, πιστεύω ότι η συμπεριφορά και οι ικανότητες, δεν είναι θέμα φύλου, αλλά προσωπικότητας και παιδείας. Συνήθως, αυτό που εισπράττουμε από τους άλλους είναι η αντανάκλαση του χαρακτήρα μας.

Ρίτα Μπάμπη – Ιατρίδου- τοπική σύμβουλος Δροσιάς (Ενωτική Πρωτοβουλία)

*Η ιδιοσυγκρασία και η φύση της γυναίκας είναι να βοηθά και να στηρίζει πρόσωπα που αγαπά . Αυτό όμως  δεν περιορίζεται μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον· και  έξω από το σπίτι η γυναίκα προσφέρει. Δικός της άνθρωπος δεν είναι μόνο  η βιολογική της οικογένεια. Είναι και ο συνάνθρωπός της. Έρχεται να βάλει την δική της πινελιά στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας με την ευαισθησία και την οξυδέρκειά της. Σκοπός της δεν είναι  η ανατροπή του άνδρα, αλλά η συμπόρευση και η συνεργασία· δεν είναι   η φυγή από το σπίτι, αλλά η ανάγκη για προσφορά, η συμμετοχή στα κοινά. Με την ανάμειξή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναδείξει και να παλέψει για τα προβλήματα της περιοχής της, για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής.

*Η σύντομη εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μου έχει δείξει ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός και ισότητα μεταξύ όσων ασχολούνται με αυτήν. Ισως  επειδή τα προβλήματα είναι  κοινά για όλους μας -και σίγουρα επειδή οι γυναίκες έχουν ενεργό ρόλο και άμεση γνώση όλων των θεμάτων. Η ανταλλαγή απόψεων γίνεται  με απόλυτο σεβασμό και αλληλοκατανόηση και το κριτήριο για την αποδοχή ή την απόρριψη κάποιων προτάσεων δεν έχει να κάνει  με το φύλο αλλά με την ποιότητα και μόνο των προτάσεων αυτών!
Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται με τα κοινά όχι ως ένα  αξίωμα κακώς εννοούμενου φεμινισμού, αλλά γιατί έχουν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνική ζωή καθώς διαθέτουν επιμονή, υπομονή, ορθολογική σκέψη, ψύχραιμη και τετράγωνη λογική.

Καλλιόπη Οικονομάκου- τοπική σύμβουλος Διονύσου (Ενωτική Πρωτοβουλία)

*H συμμετοχή των γυναικών στην λήψη αποφάσεων είναι απαραίτητη σε Τοπικό και Δημοτικό επίπεδο στον Δήμο μας καθώς η γυναικεία προσέγγιση είναι διαφορετική, συμπληρωματική, ευαισθητοποιημένη και απολύτως αναγκαία σε μια κοινωνία ισότιμη. Οι λόγοι που ωθούν μια γυναίκα να ασχοληθεί με τα κοινά ξεκινούν από την ανάγκη να προσφέρει, να βελτιώσει, να αλλάξει και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ζωής για την ίδια, την οικογένειά της και τους συμπολίτες της.

*Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εποχή που οι γυναίκες υπήρχαν μόνο για αναπαραγωγή, ωστόσο αρκετοί άνδρες βαθιά μέσα τους έχουν παραμείνει με την ίδια εντύπωση. Ήταν ευχάριστη έκπληξη η έλλειψη αυτής της συμπεριφοράς στην προσωπική μου διαδρομή στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αντιμετώπιση των συναδέλφων διακρινόταν από αμέριστη προσοχή και σεβασμό.

Γεωργία Χρήστου- τοπική σύμβουλος Σταμάτας (Νέα Πνοή για το Διόνυσο)

*Σήμερα η γυναικεία υποψηφιότητα και συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης σε εθνικούς θεσμούς και αξιώματα της δημόσιας ζωής αποτελεί δείκτη προόδου του πολιτικού μας πολιτισμού και της ποιότητας της δημοκρατίας.

Αυτό που ωθεί μια γυναίκα να ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα του Δήμου της είναι πρώτα απ’ όλα η ανάγκη να δείξει και να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον τόπο που ζει, συμμετέχοντας θεωρητικά και βιωματικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην εξασφάλιση ποιότητας ζωής για τους δημότες. Από αυτούς ξεκινάει ο σχεδιασμός και ο ρόλος τους είναι κυρίαρχος στην ανάπτυξη του Δήμου.

Η συμμετοχή της γυναίκας αποδεικνύει και τη δικαιότερη εκπροσώπηση μιας κοινωνίας και την ενσωμάτωση γνώσεων, αξιών και εμπειριών που η γυναικεία φύση αλλά και ο ρόλος της εμπεριέχει.

*Είναι δεδομένο ότι η κατεύθυνση της έμφυλης κοινωνικοποίησης προδιαγράφεται από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Ωστόσο σήμερα η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στη πολιτική έχει μετριάσει τη δυναμική του στερεότυπου φύλου.

΄Ετσι ο τρόπος αντιμετώπισης των γυναικών από τους άνδρες συνήθως είναι συνυφασμένος και εξαρτάται από την προσωπικότητα της γυναίκας, από τον τρόπο που η ίδια έχει καταξιωθεί στον κοινωνικό της χώρο και από τον τρόπο που συνδιαλέγεται με τους συναδέλφους της.

Αντιγόνη Χατζηαθανασίου- τοπική σύμβουλος Κρυονερίου (Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου)

*Η μεγάλη κρίση στην παιδεία, υγεία, η ανεργία, η ανθρωπιστική κρίση, η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας,  η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών, η ανάγκη για αντίδραση, για διεκδίκηση, για όσα αυτονόητα δικαιούμαστε ως πολίτες αλλά κυρίως για όσα “ανήκουν» στα παιδιά μας είναι ο κινητήριος μοχλός να ασχοληθώ με τα δημοτικά πράγματα.

Η ντροπή που νιώθω μην τυχόν παρακολουθώ παθητικά  από τον «καναπέ», η πεποίθησή μου ότι πρέπει πρωτίστως με το παράδειγμά μας και την στάση μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα αλλά κυρίως η επιθυμία μου να αποτελέσω παράδειγμα για τις κόρες μου, να διεκδικούν και να αγωνίζονται, γυναίκες και αυτές που θα κληθούν να δώσουν μάχες,  αυτά μου δίνουν δύναμη.

Ως μαθήτριες Λυκείου με τις φίλες μου υποστηρίζαμε: «Η γυναίκα ελεύθερη από τον άντρα και οι δύο από τον καπιταλισμό”.

Αυτό ήταν το πρόβλημμα και αυτό παραμένει! Γι’ αυτό συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε ακόμα μαζί αυτές οι φίλες και πολλές ακόμα!

*Ανάλογα με την «παιδεία» που έχουν οι άντρες συνάδελφοι, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με μεγάλη γκάμα αντιδράσεων και συμπεριφορών.

Αντιμετωπίζονται σεξιστικά, υποτιμητικά μέχρι και απειλητικά αλλά και ισότιμα και με εκτίμηση.

Οι γυναίκες συχνά πρέπει να ασκήσουν διπλάσια από τον άντρα προσπάθεια μόνο και για να ακουστούν και να πάρουν το λόγο. Πολλές φορές κρίνονται κατ’ αρχήν πρώτα -και περισσότερο από τους άντρες- από την εξωτερική εμφάνιση και μετά από τα λεγόμενά τους. Συχά όταν εκφράζουν απόψεις έντονα ή αντίθετες με κάποιοιου άντρα, εύκολα χαρακτηρίζονται από αυτούς «υστερικές» ή «στερημένες» (σε κάποιους τομείς !). Οι  άντρες αντίστοιχα αυτοχαρακτηρίζονται «δυναμικοί», «τσαμπουκάδες» και «μάγκες».

Αν και πολύ πιο σκληρά απασχολημένες από τους άντρες καθώς εργάζονται, ανατρέφουν τα παιδιά, φροντίζουν το σπίτι, γονείς και πεθερικά,  αντιμετωπίζονται ειρωνικά και απαξιωτικά,  κυρίως από ορισμένους  «αργόσχολους» άντρες που τις στέλνουν στο «σπίτι» αν δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους!

Οι Γυναίκες  στα «κοινά» , όπως τις ξέρω εγώ,  είναι δυναμικές, μαχητικές, με  άποψη, πολύ εργατικές και αποτελεσματικές. Τα καταφέρνουν σε όλα καθώς έχουν την ικανότητα να κάνουν «ταυτόχρονα» πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί.

Όλα αυτά οι άντρες τα γνωρίζουν, τα θαυμάζουν, τα απολαμβάνουν αλλά και τα φοβούνται – λανθασμένα και εξαιτίας της βιολογίας του φύλου τους- νιώθουν απειλή.

Αλλά η Γυναίκα ποτέ δεν υπήρξε απειλή -εξαιτίας ακριβώς αυτής της βιολογίας  του φύλου τους-  η Γυναίκα δημιουργεί ασφαλή περιβάλλοντα  για να μπορεί να χαρίζει ζωή!