logo


Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίασή του της Δευτέρας 2 Μαρτίου, για την ενίσχυση και στελέχωση του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Αγ. Στεφάνου. Το εν λόγω αίτημα, υπενθυμίζεται, είχε έρθει προς συζήτηση με τις υπογραφές 28 δημοτών και μετά από πρωτοβουλία τριών φορέων- της Ένωσης Γονέων, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ομάδα Διονύσου), η οποία μάλιστα είχε συγκεντρώσει πάνω από 900 υπογραφές ωφελούμενων.

Τόσο η Ε. Μαρίνογλου από την ΟΓΕ, που παρουσίασε και την κύρια εισήγηση, όσο και η Ο. Χαροκόπου από την Ένωση, αλλά και η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμαναν τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην πόλη μας, με το πρώην ΙΚΑ να μην έχει μεν καταργηθεί, αλλά να είναι υποστελεχωμένο, να υπολειτουργεί, και εν τέλει να στρέφει τους κατοίκους και δημότες- ασφαλισμένους και μη- στον ιδιωτικό τομέα, για ένα αγαθό που είναι κατοχυρωμένο  δικαίωμα, και όχι εμπορεύσιμο είδος.

Αξίζει να τονισθεί εδώ  πως ο αγώνας της ΟΓΕ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ξεκίνησε το 2012, όταν υπήρξε κύμα καταργήσεων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, και στο διάστημα αυτό έχουν μαζευτεί περίπου 1000 υπογραφές κατοίκων. Επί Διοίκησης Καλαφατέλη, αποτράπηκε η φημολογούμενη κατάργηση και του ΙΚΑ Αγ. Στεφάνου ενώ υπήρξε η πρόθεση να εξασφαλισθεί νέο κτήριο για τις ανάγκες του, προσπάθεια που δεν ευδοκίμησε. Πρόσφατα, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 11 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για το ΠΕΔΥ πλέον της πόλης, οι οποίοι όμως- όπως διευκρίνισε η κ. Χαροκόπου, εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου- δεν θα είναι μόνιμοι αλλά επικουρικοί και για ένα μόνο χρόνο.

Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, με βάση τον καλλικρατικό νόμο, αποσαφήνισε με τη σειρά του ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, τονίζοντας πως Προεδρικό Διάταγμα που να κατοχυρώνει τη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση δεν έχει ακόμη εκδοθεί, παρόλο που “ο νομοθέτης θέλει το Δήμο ενεργό φορέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας”. Πρότεινε τέλος τη δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής  που θα επισκεφτεί τους αρμόδιους φορείς- Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) και Υπουργείο- για την άσκηση πίεσης.

Στην παραπάνω πρόταση συμφώνησε η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου με τον επικεφαλής της Γ. Ζυγούνα: “Να παρέμβουμε στη ΔΥΠΕ, να μάθουμε τι σχεδιάζεται, να πιέσουμε για ολοκληρωμένη λειτουργία του ΠΕΔΥ”, είπε ο κ. Ζυγούνας.

Ενώ τη μετατροπή του ΠΕΔΥ σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προστέθηκε μετά τα παραπάνω και η σύσταση της Επιτροπής, με πρόταση να συμμετέχουν κατ’ αρχάς από πλευράς Διοίκησης οι Β. Κοκμοτός Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Β. Δαρδαμάνης δημοτικός σύμβουλος- γιατρός.