logo


Η δωρεάν παραχώρηση όλων σε όλους, που αποτελούσε αίτημα των σωματείων, από τη μια πλευρά. Και η δωρεάν παραχώρηση όλων, αλλά υπό όρους διαφάνειας και ελέγχου, που ήταν η εισήγηση της Διοίκησης, από την άλλη πλευρά. Οι παραπάνω δυο προσεγγίσεις στο θέμα της παραχώρησης των χώρων- όχι πλέον μόνο των σχολικών αθλητικών και όχι μόνο στα αθλητικά σωματεία- κονταροχτυπήθηκαν στη χθεσινή (Δευτέρα 2 Μαρτίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την οποία δεν έλειψαν οι αναμενόμενες εντάσεις. Η εισήγηση του Δημάρχου απέσπασε 22 ψήφους, έναντι 15 συμβούλων- όλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας- που ψήφισαν υπέρ του αιτήματος των σωματείων. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Προέδρου της Α.Σ. Νίκη Δροσιάς Α. Μπέτση περί αλλοίωσης εγγράφου από πλευράς αθλητικών σωματείων!

Ειδικότερα, τελευταίο ήταν στην Ημερήσια Διάταξη, αλλά δεύτερο τελικά συζητήθηκε το θέμα- αγκάθι της παραχώρησης των χώρων του Δήμου- συλλήβδην σχολικών, δημοτικών, κλειστών και υπαίθριων- σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης, αθλητικά και πολιτιστικά, που ήρθε στο Δ.Σ. με τις υπογραφές 353 δημοτών.

Παρατήρηση πρώτη: Απ’ όσο μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, ουδείς εκπρόσωπος πολιτιστικού σωματείου ή Συλλόγου παρίστατο στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση για να υποστηρίξει από την πλευρά τους το σχετικό αίτημα. Παρόντες μόνο παράγοντες των αθλητικών συλλόγων.

Το αίτημα διατύπωσε εκ μέρους τους η Πρόεδρος του ΟΙΟΝ Αγ. Στεφάνου Κ. Μαϊχόσογλου, ζητώντας τη δωρεάν παραχώρηση των δημοτικών χώρων στα σωματεία, “που ματώνουν” βασιζόμενα κυρίως στον εθελοντισμό των μελών, και βοηθώντας τη νεολαία να βρει υγιείς έναντι άλλων διεξόδων εν μέσω κρίσης. Το παραπάνω σκεπτικό ενίσχυσε ο Π. Μπακοδήμος, μέλος της ομοσπονδίας πετοσφαίρισης και έφορος του βόλεϋ στον Α.Ο Ροδόπολης και Διονύσου, προσθέτοντας πως τα σωματεία καλλιεργούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό: “Εξάλλου για να πάρουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση από το Δήμο, καταθέτουμε όλα τα νομιμοποιητικά μας έγγραφα. Είναι όνειδος να μιλάμε σήμερα για παράνομα σωματεία”.

«Έλεγχος, προγράμματα μαζικού αθλητισμού και δωρεάν καλοκαιρινή απασχόληση από το Δήμο»

Ναι στη δωρεάν παραχώρηση, αλλά αφού τα σωματεία αποδείξουν ότι δεν είναι κερδοσκοπικά, προσκομίζοντας καταστατικά, παραστατικά έγγραφα και λογιστικά βιβλία που να το αποδεικνύουν, εισηγήθηκε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ανακοινώνοντας παράλληλα πως η Δημοτική Αρχή ήδη βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης προγραμμάτων δωρεάν μαζικού αθλητισμού που θα αρχίσουν να τρέχουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τη θέση αυτή ενίσχυσε ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, που με τη σειρά του ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν καλοκαιρινής απασχόλησης για πάνω από 600 παιδιά Δημοτικού στην πόλη, που θα ξεκινήσει από το φετινό δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου και θα επεκταθεί. Και πρόσθεσε ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα δωρεάν προγράμματα μαζικού αθλητισμού θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Παρατήρηση δεύτερη: Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκου που υποστήριξε πως με την κίνηση αυτή ο Δήμος θέλει να κλείσει τα σωματεία.

Όσο για το θέμα της ασφάλισης των αθλητών, ο κ. Ζαμάνης έδωσε στα σωματεία δύο εβδομάδες προθεσμία για να τακτοποιήσουν το θέμα, με άμεση την αντίδραση των σωματείων πως η προθεσμία αυτή είναι ασφυκτική.

Παρατήρηση τρίτη: Η ασφάλιση των αθλητών είναι ο μοναδικός όρος που δεν έχει τεθεί σε καμιά απολύτως διαπραγμάτευση από το Δήμαρχο. Είναι δε γνωστός στα σωματεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή εδώ και ακριβώς έξι μήνες.

Τοποθέτηση από την πλευρά του έκανε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Β. Κοκμοτός, αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης που ξεκινά με την ανάληψη της θητείας της Δημοτικής Αρχής και την απόφαση για την επιβολή αντιτίμου στα σωματεία για τη χρήση των αθλητικών χώρων, καθώς και για την ασφάλιση των αθλητών τους: “Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την παραχώρηση των σχολικών χώρων, ενώ για τους υπόλοιπους απαιτείται απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Μέχρι στιγμής η εμπειρία μου μου λέει πως καμιά παραχώρηση δεν έχει γίνει ομόφωνα. Συνεπώς, θέλουμε τις παραχωρήσεις; Συμφωνώ πως κανένα σωματείο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς συνδρομή. Από την άλλη πλευρά, μέχρι τώρα κανένα βήμα δεν είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση για μαζικό- δηλαδή λαϊκό- αθλητισμό. Κριτήρια, προϋποθέσεις και όρους- αυτά βάζουμε εμείς”.

Παραχωρήσεις με πλαίσιο- και καθυστέρηση 3,5 χρόνων!

Για “μαύρη σελίδα στην αυτοδιοικητική ιστορία του Δήμου” έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και πρώην Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, με μια Δημοτική Αρχή που ανάλγητα στοχοποιεί τη νεολαία και τις δράσεις της, μέσα από αντικοινωνικές αποφάσεις, όπως αυτή της επιβολής αντιτίμου. “Πριν από οτιδήποτε άλλο, έπρεπε να μπουν κανόνες λειτουργίας και πλαίσιο, που θα συναποφασισθούν μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς”, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης.

“Η δωρεάν παραχώρηση όλων των δημοτικών χώρων σε όλα τα σωματεία του Δήμου είναι πολιτικό θέμα και η σχετική απόφαση είναι πολιτική και τίποτ’ άλλο”, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος, υπογραμμίζοντας πως τα σωματεία είναι μη κερδοσκοπικά με μεγάλη κοινωνική προσφορά, και επισημαίνοντας τον κίνδυνο της οικονομικής εξόντωσής τους, αν ισχύσει η απόφαση περί αντιτίμου και ασφάλισης των αθλητών τους.

Την αδυναμία του Δήμου στην εκπόνηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, διαπίστωσε από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου ο επικεφαλής Γ. Ζυγούνας, που ζήτησε συναινετική λύση του θέματος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση Δημάρχου για το αντίτιμο “ατυχή επιλογή”. Δεσμεύτηκε πάντως πως η παράταξή του μπορεί να συνεισφέρει στο σχετικό διάλογο προτείνοντας συγκεκριμένες διαδικασίες παραχώρησης, στο πλαίσιο μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής, που θα δουλέψει πάνω στο αντικείμενο μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο εδώ και τώρα, ζήτησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου: “Αλλιώς και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις δημοτικές δραστηριότητες και οι ιδιώτες θα μπουν με τα καλοκαιρινά camps”.

“Unfair”

Εντύπωση εδώ προκάλεσε η τοποθέτηση του Α. Μπέτση Προέδρου της Α.Σ. Νίκη Δροσιάς- ενός από τα 8 σωματεία που πρωτοστατούν στη δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών χώρων-, ο οποίος κατήγγειλε πως σε μια κίνηση unfair, άλλο έγγραφο υπέγραψε το σωματείο της Δροσιάς και άλλο τελικώς προωθήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο από τα υπόλοιπα σωματεία. Τη σχετική καταγγελία, ενυπόγραφη, την κατέθεσε και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Σπ. Γιαννουλάτο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων του από τους άλλους Συλλόγους που τον διέψευδαν.

Αναπάντητες τέλος έμειναν οι ερωτήσεις του Στ. Μιχιώτη, μέλους της ομάδας που επεξεργάζεται για τη Σχολική Επιτροπή Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης το πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών χώρων, αναφορικά με το δημόσιο χαρακτήρα τους: Πώς διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αθλητικών χώρων, αν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση παιδιά εκτός σωματείων, διαβητικοί, υπέρβαροι και ηλικιωμένοι; Ποιος καρπούται τα έσοδα από κυλικεία και διαφημίσεις των γηπέδων; Πώς κρίνουμε αν αυτός που θέλει να οργανώσει μια εκδήλωση είναι κερδοσκοπικό σωματείο ή όχι; Αν δοθεί δωρεάν παραχώρηση γενικώς και σε όλους, οποιοσδήποτε τύποις μη κερδοσκοπικός φορέας θα εισπράττει αδρά από τις δραστηριότητές του σε βάρος του δήμου.

Παρατήρηση τελευταία: Δεν είναι καθόλου σπάνιο- αλλά αποδεικνύεται άκρως αντιπαραγωγικό- όσοι από τους παριστάμενους δεν συμφωνούν με τον εκάστοτε ομιλητή, να επιχειρούν να τον φιμώσουν με φωνές και αποδοκιμασίες. Αυτο συνέβη και χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ίδιο είχε συμβεί και με το θέμα του Σχολείου στο Κρυονέρι, πριν από ένα περίπου μήνα. Μονάχα που είναι πια γνωστό, πως δίκιο δεν βρίσκεις αν φωνάζεις δυνατότερα.