logo


Την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα από τις 7.30 μέχρι τις 9 το βράδυ οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι ανοίγουν την πόρτα του Πολιτιστικού Δροσιάς- και τις ψυχές τους- σε όσους θα ήθελαν να δουν από κοντά τον αγώνα τους να κρατηθούν καθαροί από ουσίες για μια ακόμη μέρα. Μια τέτοια Τρίτη- στις 24 Φεβρουαρίου- η Οδός Διονύσου βρέθηκε μαζί τους, έμαθε για τα 12 Βήματα και τις 12 Παραδόσεις, μοιράστηκε τις προσωπικές ιστορίες και ρώτησε:

Ο.Δ.: Με βάση την Ομάδα της Δροσιάς, ποιες περιοχές καλύπτει το ΝΑ;

Ν.Α.: Η Ομάδα της Δροσιάς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιοχών της Βόρειας Αττικής και εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών μας που ζουν ή απασχολούνται σ’ αυτές. Επίσης μπορεί να γίνει πόλος έλξης για καινούργια μέλη που θα προτιμήσουν να πάνε για πρώτη φορά σε μια Ομάδα ΝΑ κοντά στην περιοχή τους. Πριν δημιουργηθεί η Ομάδα Δροσιάς, τις ανάγκες των Β.Δ περιοχών τις κάλυπτε η Ομάδα Ηρακλείου και των Β.Α. η Ομάδα Μαρκόπουλου.

Τα μέλη μας πάντως δεν περιορίζονται μόνο στην Ομάδα της περιοχής τους. Είναι ελεύθερα και ευπρόσδεκτα να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε Ομάδα ΝΑ ή και να ξεκινήσουν μια καινούργια αν κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη, ζητώντας υποστήριξη από παλαιότερα μέλη.

Ο.Δ.: Οι ΝΑ εστιάζουν στην αποχή απ’ όλα τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Σε ποια φάση της διαδικασίας απεξάρτησης μπορεί κάποιος να έρθει στο ΝΑ;

Ν.Α.: Οι ΝΑ προσφέρουν ανάρρωση σε ναρκομανείς σε όλον τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα, βασισμένο στην εμπειρία μας, ότι οποιοσδήποτε ναρκομανής το ζητήσει, μπορεί να σταματήσει  τη χρήση ουσιών, να χάσει την επιθυμία του γι’ αυτή και να βρει ένα καινούργιο τρόπο ζωής.

Εστιάζουμε στην αρρώστια του εθισμού και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο ναρκωτικό. Το μήνυμά μας προσελκύει ναρκομανείς ανεξάρτητα από κοινωνικές τάξεις, εθνικότητες και θρησκείες. Όταν έρχονται νέα μέλη στις συγκεντρώσεις μας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η επιθυμία τους να σταματήσουν τη χρήση ουσιών και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με την εμπειρία μας.

Εφόσον λοιπόν, η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κανείς μέλος του ΝΑ είναι η προσωπική του απόφαση και επιθυμία να σταματήσει τη χρήση ουσιών, είναι ευπρόσδεκτος είτε βρίσκεται ακόμη στη χρήση είτε όχι, είτε παρακολουθεί κάποιο άλλο πρόγραμμα υποκατάστατων ή μη.

Ο.Δ.: Συνεργάζεστε με άλλους φορείς όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ 18ΑΝΩ, κ.λπ.;

Ν.Α.: Ο πρωταρχικός σκοπός του ΝΑ είναι να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ελπίδας στο ναρκομανή που ακόμα υποφέρει. Η συνεργασία με όσους έρχονται σε επαφή με ναρκομανείς είναι σημαντική για να μεταφέρουμε το μήνυμά μας.

Χωρίς αυτή τη συνεργασία πολλοί ναρκομανείς δεν θα είχαν βρει το δρόμο τους για το ΝΑ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διαθέτουμε τη βιβλιογραφία μας σε κρατικά και ιδιωτικά προγράμματα και κέντρα απεξάρτησης, τους ενημερώνουμε για τις συγκεντρώσεις μας, τους προσκαλούμε στις παρουσιάσεις μας σε κοινωνικούς φορείς και στα συνέδριά μας και είναι ευπρόσδεκτοι, όπως και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για εμάς και δεν είναι ναρκομανείς, να παρακολουθήσουν τις ανοικτές συγκεντρώσεις μας.

Πρέπει όμως να τονισθεί ότι δεν συνδεόμαστε με άλλες εξωτερικές οργανώσεις (κέντρα απεξάρτησης, προγράμματα 12 βημάτων) μήπως προβλήματα χρημάτων, ιδιοκτησίας ή γοήτρου μάς αποσπάσουν από τον πρωταρχικό μας σκοπό. Εάν το ΝΑ ταυτιστεί με άλλους οργανισμούς, ο πρωταρχικός μας σκοπός και η ανεξαρτησία μας μπορεί να μπερδευτούν με τις προτεραιότητες των άλλων.

Ο.Δ.: Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να διαδοθεί η φιλοσοφία των ΝΑ σε χώρους ευάλωτους και ευαίσθητους σε ναρκωτικά;

Ν.Α.: Η φιλοσοφία και το μήνυμα ελπίδας των ΝΑ μεταφέρεται από τις ομάδες αλλά και από τις εθελοντικές υπηρεσίες των μελών στις διάφορες υπηρεσίες. Αυτές είναι η Τηλεφωνική Υπηρεσία, που ενημερώνει για τις ώρες και το μέρος των συγκεντρώσεών μας σε όλη την Ελλάδα και κάνει ενημέρωση με φυλλάδια σε ευαίσθητες περιοχές, η Υπηρεσία Νοσοκομείων και Φυλακών που κάνει παρουσιάσεις και συγκεντρώσεις σε ναρκομανείς που βρίσκονται εκεί, η Υπηρεσία Μεταφραστικού και Έντυπου Υλικού που κάνει γνωστή τη βιβλιογραφία μας, η Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων που κάνει παρουσιάσεις σε κοινό και κοινωνικούς φορείς. Επίσης υπάρχει η διαδικτυακή ομάδα skype, όπως και η ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο για ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης του ΝΑ σε κάθε ενδιαφερόμενο, και πώς μπορεί να έρθει σε προσωπική επαφή μαζί μας.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η ομάδα Δροσιάς των Ναρκομανών Ανώνυμων οργανώνει, μετά από σχετική πρόσκληση του ΘΕΣΠΙ, ακόμη μια ανοιχτή συγκέντρωση την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 6.30 το βράδυ στο Πολιτιστικό της Δροσιάς, όπου θα παρουσιαστούν τα Βήματα και οι Παραδόσεις, μέλη θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ θα απαντηθούν και τυχόν απορίες του κοινού.