logo


Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου (Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου) και για το θέμα της απομάκρυνσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της WIND από οικία, απέναντι από το κτήριο του Γυμνασίου-Λυκείου της περιοχής: Πίεση στο Υπουργείο για αλλαγή του νόμου και στήριξη του σχετικού αιτήματος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για την εν λόγω κεραία, υπενθυμίζεται πως απορρίφθηκε πρόσφατα η αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχαν υποβάλει στο Πρωτοδικείο Αθηνών γονείς και Δήμος, εκκρεμεί εντούτοις η εκδίκαση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσβολή του σχετικού νόμου, που είχε υποβάλει παλαιότερα ο Σύλλογος Γονέων. Παράλληλα, σε συνεδρίασή της του περασμένου Νοεμβρίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για το ίδιο θέμα, είχε υιοθετήσει εισήγηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, που επικαλείτο την ευρωπαϊκή αρχή της προφύλαξης, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η στήριξη και τεκμηρίωση των ισχυρισμών περί απομάκρυνσης κεραιών ενώπιον και των δικαστικών αρχών.

Η εισήγηση του Προέδρου Δ. Χριστόπουλου στη συνεδρίαση του Τοπικού μιλούσε για πίεση του Δήμου προς το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αλλάξει ο νόμος περί κεραιών κινητής τηλεφωνίας, γνωστός και ως Νόμος Βορίδη, καθώς και για στήριξη- και οικονομική- της προσπάθειας του Συλλόγου Γονέων να προσβάλλουν τον εν λόγω νόμο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επεσήμαινε, επιπλέον, τις εκτιμήσεις περί μη θερμικών επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κυτταρικές αλλοιώσεις, καρκίνοι, κ.λπ.) που κερδίζουν έδαφος στην επιστημονική κοινότητα.

Το ιστορικό των ομόφωνων αποφάσεων στα όργανα του Δήμου- Δημοτικό Συμβούλιο και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, υπενθύμισε στο Τοπικό Συμβούλιο ο Ηρ. Χιώτης από την Ενωτική Πρωτοβουλία, προσθέτοντας πως έχουν γίνει σχετικές προσφυγές στις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΕΕΤΤ, ΔΕΗ, Υπουργείο κ.λπ.). Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο παρευρισκόμενος επικεφαλής της παράταξης και πρώην Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης τόνισαν πως η νέα απόφαση της ΕΠΖ (σ.σ. η οποία, πάντως, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποσύρθηκε και αναμένεται- σύμφωνα με πληροφορίες- να  ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή) αποδυναμώνει την εκπεφρασμένη βούληση του Δήμου για απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Παραδέχθηκε εντούτοις ο κ. Καλαφατέλης πως αν και η απόφαση της Διοίκησής του προέβλεπε και καταλογισμό υψηλού προστίμου στους παραβάτες, τούτο δεν έχει καταστεί δυνατό να εισπραχθεί.

Τέλος, ενδιαφέρον είχε η πρόταση του Δ. Σταθόπουλου, μέλους της ομάδας επικοινωνίας της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και κατοίκου της περιοχής, να κληθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων η WIND και να της υποδειχθεί από τη Δημοτική Κοινότητα, πλέον, ο χώρος για την εγκατάσταση της κεραίας. Επικαλέστηκε μάλιστα ο κ. Σταθόπουλος το παράδειγμα του Δήμου Δυτικής Μάνης, όπου αυτή η πρακτική έχει φέρει αποτέλεσμα.

Μετά και τα παραπάνω, η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη:

Εγκρίνει: α) την υποβολή αιτήματος στο ∆ήμο για να απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών ώστε να αλλάξει ο σχετικός νόμος που προβλέπει τα όρια εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας (Νόμος Βορίδη) και να επανέλθουν αυτά τουλάχιστον στην προ αυτού του νόμου ρύθμιση και επίσης να μειωθεί και η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται. 

β) την στήριξη του ∆ήμου σχετικά με τις ενέργειες που είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορούν την απομάκρυνση της κεραίας, όπως η προσφυγή κατά του νόμου στο ΣτΕ και μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση του νόμου.

γ) την επαφή με τον πάροχο της εν λόγω κεραίας για τη μεταφορά της σε προτεινόμενο χώρο από τη ∆.Κ. Κρυονερίου. 

δ) να τεθεί ως θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του ∆ήμου η υποστήριξη των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι περαίωσης της υπόθεσης στο ΣτΕ.