logo


Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στον Άγ. Στέφανο τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ, με 6 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, από τα οποία ξεχώριζαν ο εσωτερικός κανονισμός των ΚΑΠΗ, καθώς και η ίδρυση ΚΑΠΗ στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση- αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα ψηφίστηκε ο εσωτερικός κανονισμός για τα πέντε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, που σήμερα λειτουργούν σε ισάριθμες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου- πλην Διονύσου και Ροδόπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα τα ΚΑΠΗ του Δήμου λειτουργούσαν χωρίς ενιαίο εσωτερικό κανονισμό, παρά σύμφωνα με το δικό του παλαιότερο- προ Κλαλλικράτη-κανονισμό το καθένα. Για τη διαμόρφωσή του, βασίστηκε η ΕΣΤΙΑ σε αντίστοιχους κανονισμούς άλλων Δήμων, τους οποίους και προσάρμοσε αναλόγως.

Εκτός από τα γενικά περί λειτουργίας, ο κανονισμός προβλέπει συμβουλική ετήσια οικονομική συμμετοχή των περίπου 1500 μελών, ύψους 5 ευρώ, τα οποία πληρώνονται στην ΕΣΤΙΑ, και τα οποία αποδίδονται- ως ανταποδοτικά- στους ωφελούμενους  με τη διοργάνωση, μεταξύ άλλων, 3 ημερήσιων εκδρομών, μιας διήμερης και μιας τριήμερης, καθώς και με τα καλοκαιρινά μπάνια.

Μέλη των ΚΑΠΗ γράφονται άνδρες και γυναίκες που κατοικούν στο Δήμο Διονύσου και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, άτομα νεότερης ηλικίας σύζυγοι μελών καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κανονισμός προβλέπει τη στελέχωση των ΚΑΠΗ από μόνιμο προσωπικό: Κοινωνικό Λειτουργό, Φυσικοθεραπευτή, Επισκέπτρια Υγείας ή Νοσηλεύτρια Υγείας, Οικογενειακή Βοηθό, Καθαρίστρια, και από μόνιμο ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου Γιατρό με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας, Γηριατρικής, Καρδιολογίας, Ψυχιατρικής – Νευρολογίας. Καμιά βέβαια από τις παραπάνω ειδικότητες δεν υπάρχει σήμερα στα ΚΑΠΗ, η σχετική πρόβλεψη αφορά στο μέλλον, ενώ προσπάθειες γίνονται για την εξασφάλιση φυσικοθεραπευτών μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Τα ΚΑΠΗ λειτουργούν καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή με βασικό ωράριο από τις 9.00π.μ. – 1.30μ.μ., το οποίο διευρύνεται ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό, τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του κάθε ΚΑΠΗ ξεχωριστά.

Επιπλέον, πιστός στη δέσμευσή του προς το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος έφερε προς συζήτηση την ανάγκη δημιουργίας παραρτήματος ΚΑΠΗ στην περιοχή, η οποία εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα. Η έρευνα για τον κατάλληλο χώρο, όπως έχει ήδη γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου, “δείχνει” μία από τις ιδιοκτησίες Μπώμαν, επί της Λεωφόρου Διονύσου.