logo


Με απούσα την Πρόεδρο του ΘΕΣΠΙ Αν. Στασινοπούλου, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία παραίτησης, πραγματοποιήθηκε χθες- Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στο Κρυονέρι- έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου, στην οποία συζητήθηκαν και τα σχετικά με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις τις οποίες συνδιοργανώνει ο ΘΕΣΠΙΣ με Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και θέμα που ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως, αναφορικά με το καρναβάλι στο Κρυονέρι. Με αφορμή αυτό το τελευταίο, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η βαρειά παθογένεια του Νομικού Προσώπου και τέθηκε και πάλι επιτακτικό το ερώτημα για την πορεία του στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι φορείς του Κρυονερίου- μηδενός εξαιρουμένου- συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το τοπικό καρναβάλι, 22 και 23 Φεβρουαρίου, φιλοδοξώντας να το ενδυναμώσουν και να το καθιερώσουν ως θεσμό. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρέλαση αρμάτων και εορτασμό για τα Κούλουμα, καθώς και την τοποθέτηση δύο φουσκωτών παιχνιδιών- δίκην παιδότοπου- σε τμήμα του γηπέδου του Κρυονερίου, για τη χρήση των οποίων οι φορείς ζητούσαν αντίτιμο 3 ευρώ. Το εισιτήριο αυτό αντιστοιχούσε στη χρήση των παιχνιδιών, ώστε να πληρωθεί η προμηθεύτρια εταιρεία, σε παγωτά και σνακ για το κάθε παιδάκι, και σε σερπαντίνες και κομφετί, ενώ για την είσπραξή του θα κόβονταν αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή του Α.Ο. Κρυονερίου. Ως όφειλαν, οι φορείς ζήτησαν την παραχώρηση του χώρου από το ΘΕΣΠΙ. Η έγκριση εδόθη από την Πρόεδρο, που στο σχετικό έγγραφο ζητούσε να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας, να υπάρχει συνεχής παρουσία γιατρού στο χώρο και να αποκατασταθούν τυχόν φθορές στο γήπεδο. Για την παραπάνω αλληλογραφία το Δ.Σ. δεν είχε ενημερωθεί- αλλά αυτό ήταν ίσως το μικρότερο κακό: Χθες Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Α.Ο. Κρυονερίου Γ. Νάκκας–  φορέας που είναι ο βασικός συνδιοργανωτής της εκδήλωσης- έλαβε μήνυμα στον υπολογιστή του, που τον ενημέρωνε πως πλην των παραπάνω δυο προϋποθέσεων, που είχαν ήδη εξασφαλισθεί, ο ΘΕΣΠΙΣ ζητούσε επιπλέον και την παρουσία ασθενοφόρου, και την ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανηλίκων και ενηλίκων για αστική ευθύνη, και την ακύρωση της καταβολής αντιτίμου.

Το τελευταίο αυτό έγγραφο, με τους επιπλέον όρους, εστάλη από το ΘΕΣΠΙ, με εντολή Δημάρχου, όπως δήλωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δ. Ράικος.

“Στο παραπέντε”

“Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα πράγματα στο παραπέντε δεν μπορούν να γίνουν- για να μην αναφερθούμε στο επιπλέον κόστος, που μόνο για το ασθενοφόρο είναι 200 ευρώ για κάθε ώρα. Τέτοιο χαρτί αρνούμαστε να το υπογράψουμε. Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι πως στο χώρο θα παρίστανται εκπαιδευμένοι διασώστες, πως τα φουσκωτά έχουν όλα τα σχετικά πιστοποιητικά, ότι θα έχουμε συνέχεια γιατρό και ότι θα υπάρχει ειδικός χειριστής των παιχνιδιών. Όσο για την αποκατάσταση των φθορών, μήπως έχουμε εικόνα του γηπέδου σήμερα, ώστε να μπορούμε να το παραδώσουμε στην ίδια κατάσταση αύριο; Τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις θα έπρεπε να τις αγκαλιάζει ο Δήμος, και όχι να τους βάζει δυσκολίες” είπαν με λίγα λόγια οι εκπρόσωποι όλων των συνδιοργανωτών φορέων, που παρίσταντο στη χθεσινή συνεδρίαση- Α.Ο. Κρυονερίου, Σύλλογοι Γονέων, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, Δημοτική Κοινότητα Κρυονερίου.

Ποιος θα έχει την ευθύνη;

“Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια απόφαση που βασίζεται σε μια αλληλογραφία την οποία αγνοούσαμε. Πάντα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, και πάντα εκ των υστέρων και χωρίς καμιά ενημέρωση. Αν συμβεί οτιδήποτε, ποιος θα έχει την ευθύνη; Εγώ πάντως αρνούμαι να την επωμιστώ”, δήλωσε κατηγορηματικά η Λ. Χριστοφίδου, και μαζί της συμφώνησαν και η Τζ. Ξινογιανακοπούλου, και ο Α. Μπέτσης, που μάλιστα μίλησε και για ποινικές ακόμη ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος.

“Ποιος μας είχε ζητήσει ποτέ ασφάλιση όταν παίζαμε μικρότεροι στα ανοιχτά γήπεδα;” αναρωτήθηκε ο Γ. Κομνηνάκης, που διαπίστωσε αντιφατικούς χειρισμούς από πλευράς Διοίκησης, ενώ λύση στο αδιέξοδο που διαφαινόταν- με πιθανή μέχρι και την ακύρωση της εκδήλωσης- πρότεινε η Ε. Γεωργίου, με τους γονείς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα παρακολουθούν τα παιδιά τους στα φουσκωτά παιχνίδια.

Την κατάσταση- και την εκδήλωση- έσωσε παρέμβαση του κ. Ράικου, που μαζί με τον πρόεδρο του Α.Ο. Κρυονερίου επικοινώνησε λίγο αργότερα με το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη, και αποφασίσθηκε πως η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, και μάλιστα δωρεάν για τη χρήση των φουσκωτών παιχνιδιών, ενώ απαλείφθηκαν οι όροι περί ασθενοφόρου και ασφάλισης παιδιών και μεγάλων.

Συμπερασματικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ προκαλούνται εντάσεις. Ο λόγος σχεδόν πάντα αφορά στην ελλιπή ή και ανύπαρκτη ενημέρωση των μελών του, καθώς και σε εκ των προτέρων ειλημμένες αποφάσεις που καλούνται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους μιλούν για διακοσμητικό ρόλο- εκεί που θα έπρεπε να παρεμβαίνουν ουσιαστικά σε ζητήματα, θεσμικής εξάλλου, αρμοδιότητάς τους. Επιπλέον θολή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση των οικονομικών του Νομικού Προσώπου, αλλά και του καθεστώτος απασχόλησης των εκπαιδευτών στα τμήματα του ΘΕΣΠΙ. Δεν είναι τυχαίες οι ερωτήσεις που κατέθεσε στο Προεδρείο ο κ. Κομνηνάκης και που αφορούν και στη λειτουργία των δραστηριοτήτων που ο ΘΕΣΠΙΣ καλύπτει, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου. Η Δημοτική Αρχή, παρά την πολλές φορές εκπεφρασμένη πρόθεσή της να επανεξετάσει ως και την ίδια την ανάγκη ύπαρξης του Νομικού Προσώπου, δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε καμία τέτοια ενέργεια. Έτσι όμως διαιωνίζεται- για την ακρίβεια, σέρνεται- μια κατάσταση παθογένειας, που μόνο προβλήματα φαίνεται να σωρεύει. Και κανένα να μη λύνει.