logo


“Με 500.000 ευρώ σε απ’ ευθείας αναθέσεις από την αρχή της θητείας σας, μπορούμε πια να πούμε πως είστε ο Δήμος των απ’ ευθείας αναθέσεων, και η παράταξή σας Διόνυσος Απ’ ευθείας Ορίζοντες”. Έτσι περίπου ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για αδιαφάνεια και για ανευθυνότητα. Ο πρώην Δήμαρχος, που άκουγε συχνά στη θητεία του την τότε μείζονα μειοψηφία να τον κατηγορεί ότι είναι ο “Δήμαρχος της λακκούβας”, “πήρε τη ρεβάνς” στη συζήτηση για την αναγκαιότητα 34 προμηθειών στο Δήμο, ανάμεσα στις οποίες, όπως τόνισε, περιλαμβάνονταν 7 απ’ ευθείας αναθέσεις- ενώ και οι 34 προμήθειες στερούνταν μελέτης και προδιαγραφών.

Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος, προσθέτοντας πως στις  34 εγγραφές, μόνο 5 ήταν οι ανοιχτοί διαγωνισμοί και 22 οι πρόχειροι, με τις υπόλοιπες 7 να είναι απ’ ευθείας αναθέσεις. Τόνισε, μάλιστα, πως  αρκετές από τις ζητούμενες προμήθειες θα μπορούσαν να εκτελεστούν με ενιαίο διαγωνισμό, και όχι κατακερματισμένες. Απέδωσε εντούτοις ο κ. Μπιτάκος τα όποια λάθη βρέθηκαν- και δεν ήταν λίγα- όχι στις Υπηρεσίες του Δήμου, παρά στη Διοίκηση του Δήμου, η οποία “κάνει τις πολιτικές επιλογές” και “επαναλαμβάνει τα λάθη που κατηγορούσε στο παρελθόν”.

Ενώ, τόσο η Δημοκρατική Ανατροπή όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση, ζητούσαν επεξηγήσεις και συγκριτικά στοιχεία για το τι συνέβαινε τα περασμένα χρόνια, ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη άποψη: “Και 64 να ήταν οι προμήθειες, θα τις ψήφιζα, εφόσον συνοδεύονταν από συγκεκριμένα στοιχεία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Σπηλιώτης από τη ΔΑΔΙΟΝ. Για να συμπληρώσει η Ζ. Σώκου από τη ΛΑΣ: “Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, η διαχείριση μένει”, ζητώντας με τη σειρά της αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα των προμηθειών.

Διαφορετική εντούτοις ήταν η εικόνα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Θ.  Στάικος, από τη Διοίκηση, αποκρούοντας τα παραπάνω που “προσβάλλουν βάναυσα τις Υπηρεσίες και τη Διοίκηση που τις ελέγχει συνεχώς” και επισημαίνοντας ότι από τις 7 απ’ ευθείας αναθέσεις, οι τέσσερις ανέρχονταν σωρευτικά στο ποσόν των 8000 ευρώ περίπου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η παρέμβαση του Γ. Φωτάκη, από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, ο οποίος ζήτησε εξορθολογισμό των Υπηρεσιών και δομικές αλλαγές στο Δήμο Διονύσου, από τη διαχείριση των καυσίμων μέχρι την αυτεπιστασία στην επούλωση των λάκκων κ.λπ.

Πάντως, στις παραπάνω απ’ ευθείας αναθέσεις, έρχονται να προστεθούν ακόμη 4 τουλάχιστον, οι οποίες θα συζητηθούν- μεταξύ άλλων 31 θεμάτων- στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την προσεχή Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.

Να υποθέσουμε πως “η οργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου που θα έφερνε μείωση των απ’ ευθείας αναθέσεων”, όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, καθυστερεί ακόμη;