logo


Με 353 υπογραφές από ισάριθμα μέλη τους, προσήλθαν χθες Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα αθλητικά σωματεία της πόλης, ζητώντας να συζητηθεί άμεσα από το Σώμα, με το αίτημα της ανάκλησης, η απόφαση του Δημάρχου να καταβάλουν αντίτιμο για τη χρήση των κλειστών αθλητικών και σχολικών χώρων του Διονύσου και να προχωρήσουν στην ασφάλιση των αθλητών τους. Το αίτημα αυτό των Σωματείων, που υποστηρίζουν πως η οικονομική επιβάρυνση θα τους οδηγήσει στο λουκέτο, πρόβαλε ακόμη πιεστικότερο, μετά και την ανακοίνωση του Δήμου- “τελεσίγραφο”  το αποκαλούσαν- πως αν δεν συμμορφωθούν με τις παραπάνω υποχρεώσεις τους, δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στους σχολικούς χώρους από αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

Το εν λόγω θέμα, υπενθυμίζεται, παραμένει στην τοπική επικαιρότητα από την ανάληψη σχεδόν της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, και χθες βράδυ αποτέλεσε για μια ακόμη φορά αιτία λεκτικών αντιπαραθέσεων, από τις οποίες προέκυψαν τα παρακάτω:

*Ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ενώ τελικώς εμφανίστηκε πρόθυμος να διαπραγματευτεί ακόμη μια φορά το ζήτημα της οικονομικής εισφοράς των σωματείων για τη χρήση των χώρων, παρέμεινε αμετακίνητος στον όρο περί ασφάλισης των αθλητών. Προσέθεσε μάλιστα, πως οι ίδιοι οι αθλητικοί σύλλογοι θα έπρεπε ήδη να έχουν ασφαλίσει τα παιδιά, πριν καν τους το ζητήσει ο Δήμος: «Για μένα προσωπικά είναι θεμελιακή αρχή η ασφάλεια των παιδιών», τόνισε.

*Ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Β. Δαρδαμάνης, εντεταλμένος μάλιστα για τον αθλητισμό, αλλά και ανάμεσα στους υπογράφοντες το αίτημα, μια που είναι και Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Διονύσου, διαφοροποιούμενος από τους περισσότερους συναδέλφους του, ζήτησε από το Δήμαρχο να επιδείξει γενναιότητα και να ανακαλέσει την απόφασή του, ώστε διαπαραταξιακή επιτροπή να επεξεργαστεί το πρόβλημα και να το φέρει προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

*Οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας κατηγόρησαν συλλήβδην το Δήμαρχο για ιδιότυπο αυταρχισμό και εμμονή σε μια απόφαση που τον βάζει απέναντι σε όσους εθελοντικά ασχολούνται με τον αθλητισμό στην πόλη. Και συμφώνησαν πως το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το ανώτατο όργανο του Δήμου, είναι και το πλέον αρμόδιο να συζητήσει και να πάρει απόφαση για το θέμα της παραχώρησης των χώρων.

*Παρά την έκκληση για ψύχραιμο διάλογο από πολλές πλευρές, με πρώτη αυτή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  Σπ. Γιαννουλάτου, η διάθεση να ανεβάσουν τους τόνους ήταν φανερή από πλευράς παρευρισκόμενων αθλητικών παραγόντων, που κάποιες φορές λειτουργούσαν ως κοινοί κλακαδόροι.

Μπροστά στη συντονισμένη αντίδραση φορέων και δημοτικών συμβούλων- ακόμη και της πλειοψηφίας, ο κ. Ζαμάνης, παράλληλα με τη δέσμευση να συζητηθεί το θέμα στο επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., δεσμεύθηκε επίσης για μια ανοιχτή συνάντηση- συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον κάλεσε τα 8 αθλητικά σωματεία που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις σε συνάντηση σήμερα Τρίτη 10 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο για περαιτέρω συζήτηση, από την οποία όμως θα απουσιάζει η ασφάλιση των αθλητών. Τελικώς η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο, μια που σήμερα συνεχίστηκε η διακοπείσα χθες βράδυ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάντως  σήμερα το μεσημέρι εξεδόθη από πλευράς Δήμου το παρακάτω Δελτίο Τύπου, που αφορά στην παραχώρηση χώρων σε τοπικούς φορείς, και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για  το ιστορικό της υπόθεσης όσο και για την ίδια την οικονομική επιβάρυνση των σωματείων, όπως την υπολογίζει ο Δήμος Διονύσου:

Παραχώρηση σχολικών χώρων σε φορείς του Διονύσου 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα δημοτών που κατατέθηκε χθες, αποφάσισε να συζητήσει σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα των όρων της παραχώρησης σχολικών χώρων σε φορείς του Δήμου. Κατόπιν τούτου, ο Δήμαρχος παρέτεινε μέχρι τότε την προθεσμία που είχε δοθεί στα αθλητικά σωματεία για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους όρους παραχώρησης.

Για την υποβοήθηση ενός τεκμηριωμένου και δημιουργικού διαλόγου, πληροφορούμε τα παρακάτω τους ενδιαφερόμενους δημότες.

1. Το σκεπτικό των όρων της παραχώρησης, που ισχύει μέχρι και σήμερα, αποφασίστηκε ομόφωνα από τις προηγούμενες Σχολικές Επιτροπές και προέβλεπε μεταξύ άλλων: α) τη συμμετοχή των φορέων στις λειτουργικές ανάγκες (ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση κ.λπ.) των χώρων και στα έξοδα καθαριότητας και αποκατάστασης τυχόν ζημιών, με την καταβολή συμβολικού αντιτίμου που θα καθόριζε ο Δήμος, β) την εξασφάλιση της ασφάλειας των αθλουμένων και παρευρισκομένων και γ) την συνολική διάθεση στα σωματεία 147 ωρών σε εβδομαδιαία βάση.

2. Τα σωματεία αποδέχτηκαν τους δύο πρώτους όρους, τόσο εκ των προτέρων με την αίτησή τους, όσο και εκ των υστέρων με την υλοποίηση των προγραμμάτων τους βάσει των αποφάσεων. Δεν μπόρεσαν όμως να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην κατανομή των ωρών, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, η οποία κατέληξε στις 29/10/2014 σε απόφαση Δημάρχου, που αύξανε τις παραχωρούμενες ώρες και εξειδίκευε τις προηγούμενες αποφάσεις των Σχολικών Επιτροπών ως εξής: 

α) Προσδιόριζε το ποσό του συμβολικού αντιτίμου συμμετοχής στα λειτουργικά έξοδα του χώρου σε 3 ευρώ ανά ώρα, που για την τρέχουσα περίοδο θα ίσχυε μόνο για τους επτά από τους δέκα μήνες της χρήσης τους (έκπτωση 30%),

β) Καθιστούσε υποχρεωτική την ασφάλιση των αθλουμένων με ευθύνη των σωματείων για κάλυψη έναντι ατυχημάτων και αστικής ευθύνης κατά την διάρκεια των προγραμμάτων και

γ) Προέβλεπε τον έλεγχο του πραγματικού αριθμού των αθλουμένων για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών στην κατανομή των ωρών ανάμεσα στα σωματεία.

3. Ο συμβολικός χαρακτήρας των 3 ευρώ ανά ώρα προκύπτει: α) από τις παραχωρηθείσες ώρες, που είναι 158 ώρες/εβδομάδα, δηλ. 688 ώρες/ μήνα και β) από τα στοιχεία που έδωσαν τα ίδια τα σωματεία για το δυναμικό τους (βλ. συνημμένο πίνακα), σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των αθλούμενων ανέρχεται σε 1.616 άτομα. Με βάση τα παραπάνω, η επιβάρυνση ανά αθλούμενο ανέρχεται μόλις σε 0,89 ευρώ/ μήνα (688 ώρες Χ 3 ευρώ : 1616 άτομα – 30% έκπτωση).

4. Η ασφαλιστική κάλυψη που προβλέπεται στην απόφαση παραχώρησης είναι για τη δημοτική αρχή πρωταρχική και αυτονόητη υποχρέωση έναντι των παιδιών του δήμου μας. Επιπλέον όμως, είναι και προς το συμφέρον των ίδιων των αθλητικών παραγόντων (μελών ΔΣ και εφόρων), που έως σήμερα κατέθεταν δήλωση ανάληψης της ευθύνης για την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος έχει ήδη διερευνήσει για την ασφαλιστική κάλυψη των δημοτών που αθλούνται στο δημοτικό γυμναστήριο και θα προβεί στις σχετικές διαδικασίες στο αμέσως προσεχές διάστημα.

5. Ενημερώνουμε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσαν τα σωματεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων στα προγράμματά τους με στόχο τη δίκαιη κατανομή των ωρών παραχώρησης.

6. Ο δήμος θα στηρίξει οποιονδήποτε φορέα προσφέρει έργο προς όφελος των συνδημοτών μας. Προτίθεται μάλιστα να βοηθήσει όσα σωματεία αποδεδειγμένα «δεν βγαίνουν» οικονομικά. Δεν πρόκειται όμως να σκορπίσει ούτε ένα ευρώ δημοτικού χρήματος σε επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις χωρίς κριτήρια, με μόνο αντάλλαγμα τις πελατειακές σχέσεις που τόσα χρόνια κυριαρχούσαν. Κατανοούμε τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλεί η καινοτομία της δημιουργίας ενός πλαισίου λειτουργίας, που θα αποκαθιστά την επί χρόνια απούσα ισονομία. Καλούμε όμως όλους να αναλογιστούν ότι η ύπαρξη σταθερών, διαφανών και δίκαιων κανόνων, που θα ισχύουν για όλους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια χρηστή διοίκηση.

7. Τέλος, πιστεύουμε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό δεν εξαντλείται με μια συνεδρίαση του Δ.Σ. και γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει για το θέμα αυτό να προχωρήσει στη διοργάνωση μιας ειδικής εκδήλωσης, ανοικτής σε όλους τους δημότες και τους τοπικούς φορείς.

Πίνακας αθλουμένων κατά δήλωση των σωματείων

ABC -μπάσκετ -136

Α.Ο. Άνοιξης -μπάσκετ -83

Α.Ο. Άνοιξης -βόλεϊ -40

Α.Ο. Άνοιξης -χάντμπολ -61

Α.Ο. Διονύσου -μπάσκετ -143

Α.Ο. Διονύσου -βόλεϊ -55

Α.Ο. Κρυονερίου -μπάσκετ -69

Α.Σ. Αγίου Στεφάνου -βόλεϊ -235

Α.Σ. Ροδόπολης -μπάσκετ -310

Α.Σ. Ροδόπολης -βόλεϊ -136

Α.Σ. Νίκη Δροσιάς -μπάσκετ -155

Οίον Αγ. Στεφάνου -μπάσκετ -193

ΣΥΝΟΛΟ 1.616