logo


Με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους μετεωρολόγους να έχουν πάρει φωτιά, μιλώντας για τη μετεωρολογική βόμβα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα κιόλας το βράδυ, τι θα επιστρατεύσει ο Δήμος Διονύσου σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, για τη διευκόλυνση των κατοίκων και της κυκλοφορίας στην πόλη;

Στα παραπάνω ερωτήματα της Οδού Διονύσου απάντησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τ. Μπάσης, ο οποίος- κάνοντας και τον απολογισμό ανταπόκρισης της Υπηρεσίας στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας- δηλώνει αρκετά ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάση:

*Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα 12 εκχιονιστικά και οι 7 αλατιέρες του Δήμου- “και προσευχόμαστε να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας που έρχεται”, τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε μάλιστα πως μόλις τελειώσει ο χειμώνας, όλα τα μηχανήματα εκχιονισμού θα επισκευασθούν και θα συντηρηθούν πλήρως, και εν συνεχεία θα παραμένουν σταθμευμένα στο στεγασμένο χώρο των αποθηκών του Συνεταιρισμού στη Σταμάτα. “Έτσι θα είναι πια καλοσυντηρημένα και προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες τον υπόλοιπο χρόνο”, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος.

*Τα εκχιονιστικά οχήματα και οι αλατιέρες είναι κατανεμημένα στις Δημοτικές Κοινότητες, με τη Δροσιά να βρίσκεται στην πιο μειονεκτική θέση από πλευράς εξοπλισμού “αλλά θα εξυπηρετείται από το Διόνυσο” τονίζει ο κ. Μπάσης.

*Διακόσιοι τόνοι αλάτι είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι στο Δήμο- που όμως ενδέχεται, όπως ομολογεί ο Αντιδήμαρχος, και να μην επαρκέσουν, μια που στην προηγούμενη σφοδρή χιονόπτωση έπεσαν γύρω στους 400 τόνους. Ετσι ίσως χρειαστεί ο Δήμος να προχωρήσει και σε νέα προμήθεια αλατιού.

*Για τους κατοίκους, αλάτι θα υπάρχει σε κάθε Δημοτική Κοινότητα: Στη Σταμάτα δίπλα στο Κοινοτικό Κατάστημα (σ.σ. όπως έχει ήδη ενημερώσει ο Πρόεδρος Β. Πέππας), στη Ροδόπολη πίσω από το παλιό περίπτερο στην Αγ. Ιωάννου, στο Διόνυσο στην περιοχή της Σεμάλης απέναντι από το γήπεδο, στον Άγ. Στέφανο στο parking του σταθμού του τρένου, στη Δροσιά έξω από το Κοινοτικό Κατάστημα, στην Άνοιξη στην πλατεία απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο και στο Κρυονέρι δίπλα στο γήπεδο.

*Το πρόγραμμα αποχιονισμού και αλατοδιανομής θα παραμείνει το ίδιο, με προτεραιότητα στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης και εν συνεχεία στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Ένα από τα κύρια μελήματα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι να παραμείνει ανοιχτός ο παράδρομος της Εθνικής Οδού, και ειδικά το σημείο κάτω από τη γέφυρα, εκεί όπου συχνά διπλώνουν νταλίκες και αποκόπτουν το Κρυονέρι. Την αποστολή αυτή έχει αναλάβει το εκχιονιστικό του Αγ. Στεφάνου. Πάντως, αναπόφευκτα θεωρεί ο Αντιδήμαρχος τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν σε περιοχές με μεγάλες κλίσεις στους δρόμους, όπως είναι η Αγ. Παρασκευή στον Άγ. Στέφανο, όπου τα εκχιονιστικά δεν μπορούν να δουλέψουν.

*Υπενθυμίζεται πως η Διονύσου, η Μαραθώνος και η Τραπεζούντος αποτελούν ευθύνη της Περιφέρειας, η οποία διατηρεί μόνιμο κλιμάκιο καθώς και προμήθεια αλατιού στο Καπανδρίτι.

“Δεν είναι Εθελοντές. Ήρωες είναι!”

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό, που όπως και πριν λίγες εβδομάδες, θα ριχτεί στη μάχη με τα καιρικά φαινόμενα: “Υπάρχουν παιδιά στην Υπηρεσία που δούλεψαν 48 ώρες ασταμάτητα, που έκαναν Πρωτοχρονιά στους δρόμους. Όσο για τους Εθελοντές, αυτοί είναι ήρωες. Πρώτα αυτούς να ευχαριστούμε. Έκαναν και κάνουν τα πάντα, χωρίς να λογαριάζουν προσωπική ζωή και άλλες υποχρεώσεις. Ήρωες!”, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος.

Ασφαλής πλοήγηση στο… χιόνι!

Τέλος, ο κ. Μπάσης επαναλαμβάνει τις οδηγίες για την περίπτωση χιονοπτώσεων:

*Παρκάρισμα των ΙΧ οχημάτων στην πλευρά του δρόμου με τους μονούς αριθμούς. Στη Ραπεντώσα του Διονύσου, για παράδειγμα, ήταν αρκετό ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στη “λάθος” πλευρά του δρόμου, για να αποκλείσει μια ολόκληρη γειτονιά, στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας.

*Οι κάτοικοι σε δρόμους με μεγάλες κλίσεις, καλούνται να παρκάρουν τα οχήματά τους  στο πλησιέστερο ομαλό σημείο

*Η χρήση αλυσίδων στα χιόνια είναι υποχρεωτική

*Να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ επιβάλλεται μεγάλη προσοχή στην οδήγηση, ιδιαιτέρως στην περίπτωση παγετού

*Σε περιπτώσεις ανάγκης οι κάτοικοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Διονύσου                      213 2030600. Ακόμη και σε ώρες που ο Δήμος δεν λειτουργεί, υπάρχει εκτροπή στο τηλέφωνο του Αντιδημάρχου.