logo


Ως μη νόμιμη και ως απαράδεκτη απορρίφθηκε- όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η Οδός Διονύσου- η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ο Δήμος μαζί με τους γονείς είχαν ασκήσει στα τέλη του περασμένου Ιουλίου για την απομάκρυνση της κεραίας της WIND, απέναντι από το Λύκειο στο Κρυονέρι.

Ειδικότερα στο διατακτικό της απόφασης των 5 σελίδων, ο δικαστής κρίνει την αίτηση μη νόμιμη επειδή “τα ασφαλιστικά μέτρα δεν πρέπει να συνίστανται στην ικανοποίηση του δικαιώματος του οποίου ζητείται η εξασφάλιση ή διατήρηση”, αλλά και απορριπτέα ως αόριστη, επειδή “δεν αναφέρει τα παραγωγικά γεγονότα που πιθανολογούν το ασφαλιστέο δικαίωμα ούτε την κατάσταση της οποίας ζητείται η ρύθμιση”. Και σαν τέτοια αναφέρονται οι προδιαγραφές, τα πλήρη χαρακτηριστικά και ο τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης κεραίας, το αν απαγορεύεται η εγκατάσταση τέτοιας κεραίας σε κατοικημένες περιοχές, το αν η εκπομπή της ακτινοβολίας υπερβαίνει τα ανεκτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια με αποτέλεσμα να καθίσταται επιβλαβής, ακόμη και η μη καταγραφή περιστατικών ατόμων, που βάσει εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών διαγνώσεων, αποδεδειγμένα νόσησαν απο την ακτινοβολία. Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που “με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αποτελεί καθημερινότητα του ανθρώπινου βίου η διαβίωση υπό την επίδραση μαγνητικών πεδίων, παραγόμενη ακόμη και από οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που δεν χαρακτηρίζονται επικίνδυνες”.

Με λίγα λόγια ο δικαστής δεν έλαβε υπόψη του:

Ούτε το καμουφλάρισμα της κεραίας σε καμινάδα που δείχνει πως η εταιρεία “ήθελε να αποκρύψει και απέκρυπτε μέχρι πρόσφατα την εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης κεραίας” εμφανίζοντας το καμουφλάζ ως… πολεοδομική αναγκαιότητα

Ούτε τη λίστα με τα περιστατικά μαθητών, περιοίκων και καθηγητών που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ανεξήγητα συμπτώματα και καρκινογενέσεις

Ούτε τους γονείς 62 παιδιών που έχουν δηλώσει πως θα αλλάξουν σχολείο στα παιδιά τους, αν δεν απομακρυνθεί η κεραία, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ύπαρξη του ίδιου του σχολείου στην περιοχή

Ούτε τη θέση της κεραίας απέναντι από το Λύκειο και ούτε 200 μέτρα από το 2ο Δημοτικό, το Νηπιαγωγείο και από τον προς ανέγερση Βρεφονηπιακό Σταθμό

Ούτε τη συνολική επιβάρυνση του Κρυονερίου από τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ

Ούτε τις μελέτες που πλέον κάνουν λόγο για μη θερμικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι οποίες οδηγούν σε κυτταρικές αλλοιώσεις, μορφές καρκίνου, νεοπλασίες, νευρολογικές διαταραχές κ.λπ.

Ούτε την αρχή της προφύλαξης, που συνιστά αρχή του κοινοτικού δικαίου- “οσάκις υφίστανται αμφιβολίες ως προς την συνδρομή ή τη σημασία κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, μπορούν να λαμβάνονται μέτρα προστασίας χωρίς να αναμένεται να αποδειχθεί πλήρως το υπαρκτό και η σοβαρότητα των εν λόγω κινδύνων”

Οι παραπάνω επισημάνσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο των προτάσεων του δικηγόρου Δήμου και γονιών Ν. Παπαϊωάννου, που επιπλέον τόνιζε πως “η επιχειρηματική δραστηριότητα, ως οικονομική ελευθερία, πρέπει να ασκείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη προσβάλλει την προσωπικότητα των άλλων στην οποία περιλαμβάνεται και η αξίωση να ζει και να κινείται σε καθαρό και υγιές περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, το σύγχρονο κράτος υποβάλλει σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε προηγούμενη λήψη άδειας και σε έλεγχο τηρήσεως των όρων της.”

Και ένα ακόμη στοιχείο για την απόφαση των 5 σελίδων, που χρειάστηκε έξι(!) μήνες για να εκδοθεί: Όπως τονίζει στην Οδό Διονύσου ο κ. Παπαϊωάννου, ο δικαστής στην απόφασή του επικαλείται τα πρακτικά. Όμως στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, πρακτικά από γραμματέα δεν τηρούνται!

Μονόδρομος, πλέον, για την απομάκρυνση των κεραιών από την καρδιά του οικιστικού ιστού των πόλεων, φαίνεται πως είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εγκατάστασή τους, καθώς και η εναρμόνιση των ορίων της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.