logo


Με αφορμή το ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου από το Δημοτικό Συμβούλιο, και ειδικότερα τη διαβεβαίωση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη πως η Πολεοδομία Καπανδριτίου θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά και το Διόνυσο, αλλά και πως άμεσα θα ιδρυθεί υπηρεσία Πολεοδομίας στην πόλη μας, ο Κ. Κουριδάκης, από τους πρωτεργάτες τού υπό ίδρυση Συλλόγου Μηχανικών Διονύσου, σχολιάζει σχετικά:

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την Καλλικρατική δημιουργία του Δήμου μας και ακόμη στο «καυτό» θέμα της τότε Πολεοδομίας, τώρα Υπηρεσίας Δόμησης, δυστυχώς η κύηση απέτυχε. Οι λόγοι της μη «κύησης» είναι πολλοί. Η πολεοδομία ήταν διαχρονικά μια «καυτή πατάτα». Η εμπειρία μου λέει ότι κανείς, μέχρι τώρα ουσιαστικά, δεν θέλησε να πάρει αυτή την ευθύνη πάνω του. Οι ευθύνες ανήκουν σε όλους όσοι είχαν τον θεσμικό ρόλο και την δυνατότητα να την δημιουργήσουν. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες, όμως δεν μπορεί ένας σύγχρονος Δήμος με τόσα πολεοδομικά θέματα ανοιχτά και αμφισβητούμενα να μην έχει την δική του Υπηρεσία Δόμησης. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην εξυπηρέτηση των γειτόνων όταν το δικό μας σπίτι «καίγεται».

Τα τελευταία χρόνια η εικόνα λειτουργίας του πολεοδομικού γραφείου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών υπαλλήλων, ήταν εικόνα διάλυσης. Το αρχείο αδειών χωρίς φώτα και πολλές φορές πλημμυρισμένο νερά. Η έλλειψη προσωπικού και η γενικότερη παθογένεια του δημοσίου συστήματος λειτουργίας δυσκολεύουν τόσο την επαγγελματική δραστηριότητα των μηχανικών αλλά και καθυστερούν τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν και απαιτούν την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης.
Ακούγεται προσβλητικό να στέλνει επιστολή (αρ.πρ.1407, 16/1/2015) ο Δήμος Ωρωπού και να λέει: «Λόγω αδυναμίας του Δ. Διονύσου μέχρι και σήμερα να συστήσει Υπηρεσία Δόμησης, παρατείνεται για το χρονικό διάστημα ενός μήνα από σήμερα η εξυπηρέτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις του Δ. Διονύσου από την υπηρεσία Δόμησης του Δ. Ωρωπού.». Αναρωτιέμαι μας κάνουν χάρη, μας θεωρούν παρακατιανούς η αδιάφορους. Κατά τον νόμο είναι υποχρέωσή τους να εξυπηρετούν τους πολίτες, κατά την ουσία όμως έπρεπε και εμείς να είχαμε κάνει κάτι μέχρι τώρα.
Η έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Διονύσου πρέπει να γίνει το συντομότερο. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η συνεννόηση όλων μας. Οι παρατάξεις, ο Σύλλογος Μηχανικών, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι φορείς, να συνδράμουν όπως μπορεί ο καθένας ώστε η Υπηρεσία Δόμησης να λειτουργήσει γρήγορα προς όφελος των Δημοτών και του Δήμου.