logo


Η συμμετοχή του Δήμου σε διεθνή κοινοπραξία για τον οικοδομικό σχεδιασμό νέων κτηρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ή- όπως λέγεται- “με μηδενικό περιοβαλλοντικό αποτύπωμα”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, αποφασίστηκε ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τρίτη 20 Ιανουαρίου) μετά και την εισήγηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή. Η Διοίκηση μάλιστα του Δήμου προσανατολίζεται στην- με αυτόν τον τρόπο- (ανα)κατασκευή και εν τέλει αξιοποίηση του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο.

Η κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν ως εταίροι εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατασκευαστικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία, τεχνικά επιμελητήρια και Δήμοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία στοχεύουν στην κατασκευή κτηρίων επιδείξεων, ουσιαστικά κτηρίων- πιλότων, στην περιοχή της Μεσογείου, με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος κατασκευής κατά 15%, ενώ ταυτόχρονα τα κτήρια θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την εισήγση του Αντιδημάρχου, η πρόταση αφορά σε μια περίοδο έργου τριών ετών. Στα δύο πρώτα χρόνια θα γίνει συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από υπάρχουσες κατασκευές, σχεδιασμός νέων κτιρίων με υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό κατασκευαστικό κόστος με τα λεγόμενα πακέτα εργασίας, τα οποία στη συνέχεια θα οδηγήσουν στην επίδειξη καθώς και στην τελευταία φάση της διάδοσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα ενημερωθούν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, επενδυτές, δήμοι κ.λπ. για τα αποτελέσματα του έργου.

Η διάδοση θα γίνεται μέσω συνεδρίων και ημερίδων στην περιοχή της νότιας Ευρώπης και τα έξοδά τους θα βαρύνουν αποκλειστικά την κοινοπραξία. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την παραπάνω δράση θα αποτυπωθούν στη συνέχεια σε σχετικούς κανονισμούς.

Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική

Το κτήριο τουΤΥΠΕΤ, θυμάται η εντεταλμένη για τον Άγ. Στέφανο δημοτική σύμβουλος, αρχιτέκτονας, Π. Ταουξή, κατασκευάστηκε για σανατόριο στα τέλη της δεκαετίας του ’40- αρχές ’50. Στη δεκαετία του ’60 εκεί παραθέριζαν οι υπάλληλοι της Τράπεζας και εκεί πήγαιναν εκδρομή οι μαθητές των σχολείων της περιοχής. Αρχές του ’90 σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, η πολιτεία εγκατέστησε εκεί για ένα διάστημα Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες.

Το 1999 ο τότε Δήμος Αγ. Στεφάνου, με Δήμαρχο το Στ. Κοροβέση, αγόρασε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμάτων και το κτήριο επιφάνειας- μαζί με τα υπόγεια- 3000 τετρ. μέτρων περίπου. Στόχος η αξιοποίησή του και η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου.

Επί Δημαρχίας Δ. Σακελλαρίου εκπονήθηκε μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου, η οποία επιπλέον πρότεινε λύσεις αξιοποίησής του, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν λόγω κόστους (περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Π. Βορριάς, αμέσως επόμενος Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, επικαιροποίησε τη μελέτη, αλλά και πάλι δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη για το κτήριο, το οποίο επιπλέον απειλήθηκε σοβαρά στην πυρκαγιά του 2009, μια που οι φλόγες πέρασαν μέσα από το ισόγειο, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν σημαντικές φθορές.

Επί καλλικρατικού Δήμου και Διοίκησης Γ. Καλαφατέλη, το ΤΥΠΕΤ του Αγ. Στεφάνου εμφανιζόταν σταθερά στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Διονύσου (εκτός από την τελευταία χρονιά της θητείας της), όμως και πάλι τίποτα δεν έγινε προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του κτηρίου, το οποίο από το 2008 φιλοξενεί στο προαύλιό του την Πολιτική Προστασία του Δήμου. Μπροστά από την είσοδο βρίσκεται το εκκλησάκι του Σωτήρος, ενώ στην πίσω πλευρά περιλαμβάνει Παιδική Χαρά, καθώς και υπαίθριο χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την κ. Ταουξή, πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει το κτήριο να αποκτήσει στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας: Σήμερα- όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ταπό την επίσκεψη της Οδού Διονύσου στο χώρο- οι πόρτες και τα παράθυρα χάσκουν, όποιος θέλει μπορεί να μπει μέσα, ενώ υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος από φθορές στα πατώματα.

“Εντούτοις πρόκειται για θαυμάσιο δείγμα αρχιτεκτονικής των μέσων του προηγούμενου αιώνα, με τεχνοτροπίες που πια έχουν εγκαταλειφθεί και δεν χρησιμοποιούνται, ενώ ο προσανατολισμός του είναι ιδανικός. Είναι μάλιστα παντού διώροφο, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους. Προσωπικά θα έβλεπα να στεγάζονται εκεί όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, θεατράκι, ακόμα και ένα μικρό σχολείο στην πίσω πλευρά του ΤΥΠΕΤ. Ευκτέο επίσης είναι, εφόσον προχωρήσει η συμμετοχή μας στην κοινοπραξία, να διατηρηθεί το κέλυφος του κτηρίου που δείχνει μια φάση της ελληνικής αρχιτεκτονικής”, τονίζει η δημοτική σύμβουλος.