logo


Έντονες λογομαχίες, λεκτικές επιθέσεις που λίγο έλειψε να εξελιχθούν και σε σωματικές, καθώς και απειλές, κυριάρχησαν  στο πρώτο μέρος της χθεσινής (Τρίτη 20 Ιανουαρίου) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αιτία το αίτημα που ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού  Κρυονερίου κατέθεσε στο Προεδρείο: Να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το 1ο Δημοτικό, να ανακληθεί η απόφαση του Δήμου για την εκπόνηση μελέτης που θα διερευνά την πιθανότητα επανάχρησης του παλιού σχολείου και να επιδιωχθεί η πάση θυσία εξασφάλιση της χρηματοδότησης από πλευράς ΟΣΚ για την ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου, με τη συστράτευση για το σκοπό αυτό Δήμου και γονιών.

Στο παραπάνω αίτημα  η στάση της Διοίκησης, και του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη προσωπικά, ήταν ανυποχώρητη: Να συζητηθεί, όχι “εκεί και τότε”, αλλά αφού ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για τις πτυχές της υπόθεσης και κάθε νέα εξέλιξη. Και παρά το γεγονός πως όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις της μειοψηφίας δήλωναν έτοιμες για συζήτηση, η στάση της Διοίκησης δεν άλλαξε μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα εκρήξεις, εντάσεις, λεκτικές αψιμαχίες  και καταγγελίες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Και νέο στοιχείο στο ιστορικό 

Το ιστορικό της υπόθεσης είναι λίγο πολύ γνωστό: Το παλιό και μικρό σχολείο είχε- στα μέσα της περασμένης δεκαετίας- κριθεί κατεδαφιστέο από τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων), που προέκρινε την ανέγερση σύγχρονου μεγάλου σχολικού κτηρίου. Η μελέτη είχε ανατεθεί σε γραφείο από τη Διοίκηση Καλαφατέλη, ενώ η χρηματοδότηση και για την κατεδάφιση του παλιού και για την ανέγερση του νέου σχολείου είχε εξασφαλισθεί από τον ΟΣΚ. Εξαιτίας καθυστερήσεων στην παράδοση της μελέτης από τη μελετήτρια, η χρηματοδότηση χάθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Το έργο όμως παρέμεινε στην κορφή της λίστας των έργων που ο ΟΣΚ θεωρεί ώριμα και έτοιμα να υλοποιηθούν με το νέο ΕΣΠΑ. Εντούτοις η νέα Διοίκηση τον περασμένο Δεκέμβριο αναζήτησε εναλλακτική λύση στο κτηριακό πρόβλημα, εξετάζοντας ενδεχόμενη επανάχρηση του παλιού σχολείου μέσα από σχετική μελέτη, που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, και η οποία -όπως έχει ήδη επισημάνει η Οδός Διονύσου- υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου.

Το επιπλέον στοιχείο που χθες βράδυ προσκομίστηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Π. Βαλλιάνο και που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι τούτο: Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΣΚ, αν ο Δήμος προσανατολιστεί σε λύση άλλη πλην της ανέγερσης νέου σχολείου, τότε το έργο θα βγει από τις προτεραιότητες του Οργανισμού. Τούτο θα σημαίνει πως θα αφαιρεθεί η σχετική χρηματοδότηση  από τον προγραμματισμό του ΟΣΚ. Και αν στο μέλλον οποιαδήποτε άλλη λύση αποδειχθεί ατελέσφορη, τότε η υπόθεση θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, με τη δημιουργία νέου φακέλου, και βέβαια με τη ματαίωση όλων των αγώνων που έχει κάνει ο Δήμος και ο Σύλλογος για το νέο σχολείο.

“Μας ακυρώνετε”

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, οι γονείς δήλωναν χθες  σε όλους τους τόνους, οξύτατους κάποιες φορές: “Μας ακυρώνετε. Και θα το θυμηθούμε την επόμενη φορά”! Να υπενθυμίσουμε εδώ πως ο Σύλλογός τους είχε και πάλι προσέλθει στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 16 Ιανουαρίου, οπότε και- σύμφωνα με δηλώσεις τους- ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπ. Γιαννουλάτος, τους είχε διαβεβαιώσει πως το κτηριακό πρόβλημα του 1ου Δημοτικού θα συζητείτο χθες βράδυ. Οι εκρήξεις και η ένταση ήταν, μετά από αυτό, αναμενόμενες. Λάδι στη φωτιά έριξε και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Διοίκησης Α. Πασιπουλαρίδη: “Η επανάχρηση του παλιού σχολείου είναι για τα παιδιά ασφαλέστερη και για το Δήμο συμφερότερη οικονομικά”. Στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε, ξεχώρισε μια φράση: “Θα εξαντλήσετε την οικονομία στα σχολεία των παιδιών μας και θα σκοτώσετε το μέλλον τους;”

Οι ψυχραιμότερες προτάσεις των δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης Θ. Στάικου και Θ. Κρητικού για “πάγωμα” της μελέτης μέχρι να έρθει κανονικά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε να πέφτουν στο κενό, μια που όπως ήδη αναφέρθηκε, η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Έτσι “ο Δήμος χάνει κιόλας λεφτά. Για τα αίσχη και την κοροϊδία σας πρέπει να λογοδοτήσετε”, φώναζε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, κατηγορώντας και αυτός και οι συνάδελφοί του των υπολοίπων παρατάξεων τη Δημοτική Αρχή για αδιαφορία στα θέματα της παιδείας.

Στη λογική της παράγκας που αναβιώνει σήμερα, στον 21ο αιώνα, όταν πρέπει να κατασκευάζονται σύγχρονα σχολεία, αναφέρθηκε από την πλευρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου ενώ για αντιδημοκρατική αντίληψη στο χειρισμό του θέματος, για το οποίο δεν υπήρξε ευρεία διαβούλευση πριν την απόφαση για τη μελέτη, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου με τους Γ. Ζυγούνα και Σπ. Σπηλιώτη, που υπενθύμισαν πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς- Τοπικό Συμβούλιο, εκπαιδευτικοί, και βέβαια οι γονείς- είναι αντίθετοι σε ό, τι άλλο πλην της ανέγερσης νέου σχολείου “κι εμείς συζητάμε ερήμην τους”.

Υπογραφές δημοτών

Η πρόταση του Συλλόγου να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διατάξεως το κτηριακό του σχολείου τους απορρίφθηκε τελικώς μετά από ψηφοφορία, στην οποία μειοψήφησαν όλες οι παρατάξεις πλην Διοίκησης.

Εντούτοις το θέμα αναμένεται, και μάλιστα σύντομα, να απασχολήσει και πάλι το Σώμα: Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 υπογραφές δημοτών, γεγονός που όπως ορίζει ο Κώδικας, αναγκάζει τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να το φέρει προς συζήτηση. Το έγγραφο με τις υπογραφές έχει από χθες βράδυ επιδοθεί στους επικεφαλής των παρατάξεων και στον Πρόεδρο του Δ.Σ., οπότε στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να είναι, αν όχι στην κορφή της λίστας, τουλάχιστον ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Και κάποια ερωτήματα…

… που ζητούν απαντήσεις:

*Ο Σύλλογος Γονέων έχει το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήσει επανειλημμένες επισκέψεις στον ΟΣΚ, από όπου και πληροφορήθηκε για την εξέλιξη με την πιθανή “έξοδο” του έργου από τη χρηματοδότηση, αν προτιμηθεί άλλη λύση. Η Διοίκηση του Δήμου φάνηκε να αγνοεί αυτή τη νέα τροπή στην υπόθεση. Ή ήταν εν γνώσει, αλλά αποφασισμένη εντούτοις να εφαρμόσει την εναλλακτική της πρόταση;

*Οι γονείς ισχυρίζονταν και επέμεναν πως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την περασμένη Παρασκευή  τούς είχε υποσχεθεί πως το θέμα θα συζητείτο χθες βράδυ. Αυτόν τον ισχυρισμό ο κ. Γιαννουλάτος δεν τον διέψευσε σε καμία στιγμή της χθεσινοβραδυνής διαδικασίας. Εφόσον λοιπόν αληθεύει, γιατί δεν προχώρησε στη συζήτηση, ώστε να αποφευχθούν οι αναμενόμενες εντάσεις;

*Ο μοναδικός, που επεσήμανε πως η μελέτη για επανάχρηση του παλιού σχολείου αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας, αν δεν υπάρξουν τελικά χρήματα για την ανέγερση νέου κτηρίου, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για το Κρυονέρι Δ. Ράικος. Ισχύει τούτο ή η απάντηση του Δημάρχου στη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου: “Ανάλογα με το τι θα δείξει η μελέτη, θα δούμε και τι εξυπηρετεί καλύτερα και τις ανάγκες της περιοχής”; Τι είναι τελικά η μελέτη; Εναλλακτική λύση ή πρόκριμα για την απόφαση;

*Προφανώς και είναι αδόκιμο- και ελεγκτέο- οι αποφάσεις να παίρνονται κάτω από την πίεση ομάδων πολιτών. Πόσο αδόκιμο όμως είναι, όταν αυτές οι ομάδες, αντιπροσωπεύουν το σύνολο μιας τοπικής κοινωνίας, που αγωνίζεται για σχολείο στην περιοχή της;