logo


Παραφράζοντας τα λόγια της Σιμόν ντε Μποβουάρ, “Αναγνώστης δεν γεννιέσαι, γίνεσαι”. Εφόσον βέβαια σου δοθούν οι ευκαιρίες. Ανάμεσα στις οποίες είναι και η ύπαρξη δανειστικής βιβλιοθήκης στην πόλη σου. Δηλαδή στην πόλη μας. Στο Δήμο Διονύσου. Ειδικά σήμερα, που το βιβλίο έχει αναχθεί σε είδος πολυτελείας, όσο κι αν βιβλιοπωλεία και εκδότες  προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, οι διαπιστώσεις για το τι συμβαίνει σήμερα στην πόλη μας είναι μάλλον απογοητευτικές: Πριν την καλλικρατική ένωση του Δήμου, δανειστικές δημοτικές- κοινοτικές βιβλιοθήκες λειτουργούσαν σε τρεις από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες: Στο Διόνυσο, τη Δροσιά και το Κρυονέρι. Από αυτές σήμερα, μόνο μία- αυτή της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου- άντεξε στο χρόνο. Ενώ τα βιβλία στη Δροσιά- και μιλάμε για 3.500 τόμους(!)- βρίσκονται στοιβαγμένα σε κούτες μέσα στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ στο Κοινοτικό Κατάστημα!

Εντούτοις υπάρχει φως στο τούνελ και στη… σκόνη: Όπως δήλωσαν στην Οδό Διονύσου μέλη του ΘΕΣΠΙ, ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επαναλειτουργία όσων Βιβλιοθηκών είναι σήμερα παροπλισμένες, ενώ αντίστοιχη πρόθεση εκφράζει για τη Δημοτική Κοινότητα Αγ. Στεφάνου ο Πρόεδρός της Μ. Κασαπάκης, ώστε όλοι οι κάτοικοι και δημότες να έχουν “παράθυρο στον κόσμο”. Ή όπως το έχει πει ο Χόρχε Λουί Μπόρχες: “Πάντα πίστευα πως ο Παράδεισος μοιάζει με μια βιβλιοθήκη”.

Βιβλιοθήκη Δροσιάς: Τα βιβλία στις τουαλέτες!

Η Βιβλιοθήκη της Δροσιάς, όταν ακόμη λειτουργούσε

Από τη δανειστική δημοτική Βιβλιοθήκη στη Δροσιά, που ξεκίνησε το 2004 υπό την εποπτεία της σημερινής Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Β. Ρηγοπούλου, έχει μείνει μόνο η… ταμπέλα. Η Βιβλιοθήκη λειτούργησε μέχρι το 2010 και στο δυναμικό της διέθετε 3.500 περίπου τίτλους βιβλίων, πολλά από τα οποία ήταν δωρεά της κ. Ρηγοπούλου αλλά και φίλων της Δροσιάς και της Βιβλιοθήκης της. Τα υπόλοιπα, περίπου 2500, αγοράστηκαν με επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση από τον τότε Δήμο. Πλην δανειστικής, η Βιβλιοθήκη λειτουργούσε επίσης και ως χώρος παρουσίασης βιβλίων, ενώ ήταν η μοναδική στην περιοχή χωρίς συνδρομή για τα μέλη.

Το 2011, η νέα (τότε) Διοίκηση Καλαφατέλη ανέστειλε τη λειτουργία τής Βιβλιοθήκης, παρά τις εκκλήσεις της κ. Ρηγοπούλου, που προσφερόταν να την αναλάβει εθελοντικά. Τα ράφια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού, τα βιβλία μπήκαν σε κούτες και αποθηκεύτηκαν στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ και ο χώρος της Βιβλιοθήκης- που λειτουργούσε και ως αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δροσιάς- μετατράπηκε σε γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του καλλικρατικού Δήμου.

Σήμερα ο ΘΕΣΠΙΣ- μετά και από αίτημα πολλών κατοίκων της περιοχής- έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να λειτουργήσει και πάλι η Βιβλιοθήκη της Δροσιάς. Σύμφωνα με την κ. Ρηγοπούλου και τη Λ. Χριστοφίδου, μέλος του Δ.Σ. του ΘΕΣΠΙ, οι οποίες μας παραχώρησαν και τις παραπάνω πληροφορίες, η επαναλειτουργία θα πάρει λίγο χρόνο, μια που απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη υπαλλήλου.

Βιβλιοθήκη Κρυονερίου: Εγκαινιάστηκε και εγκαταλείφθηκε!

Η αίθουσα στο Πολιτιστικό Κρυονερίου, όπου σήμερα βρίσκονται στοιβαγμένα τα βιβλία

Την ίδια τύχη- της εγκατάλειψης- είχε και η Κοινοτική Βιβλιοθήκη που τον Απρίλιο του  2010 είχε εγκαινιαστεί στο Κρυονέρι. Με 1100 τίτλους, σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα, η Βιβλιοθήκη είχε δημιουργηθεί με επιμέλεια της Επιτροπής του κοινοτικού Πολιτιστικού Κέντρου και στηρίχθηκε σε δωρεές εκδοτών και ιδιωτών. Στην τελετή εγκαινίων η Λ. Αλεξάκη, μέλος της Επιτροπής, είχε μεταξύ άλλων τονίσει: “Η προσπάθεια για την δημιουργία βιβλιοθήκης στο Κρυονέρι συντελέσθηκε με πολύ κόπο και βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες αποτελούν τοπικές πύλες στη Γνώση και στον Πολιτισμό”. Για το Κρυονέρι, η πύλη αυτή λειτούργησε για ένα χρόνο περίπου κι έπειτα περιήλθε σε… ύπνωση, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, με τα βιβλία να διακοσμούν τα ράφια του 1ου ορόφου στο Πολιτιστικό Κέντρο. Πάντως ο ΘΕΣΠΙΣ προγραμματίζει την επαναλειτουργία και αυτής της Βιβλιοθήκης, όπως τονίζει στην Οδό Διονύσου το μέλος του Δ.Σ. και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το Κρυονέρι Δ. Ράικος.

Βιβλιοθήκη Διονύσου: 20  χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Παρόλο που έχει περάσει από τα 40 κύματα, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγρασίας και μούχλας στο χώρο όπου φιλοξενείται, και για τέσσερα χρόνια “συστεγάστηκε” με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Βιλιοθήκη Διονύσου είναι η μόνη που σήμερα λειτουργεί στην πόλη μας, κλείνοντας αισίως 20  χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Στήθηκε για πρώτη φορά επί Διοίκησης Σωτηρίου, το 1995, και “ψυχή” της μέχρι πρόσφατα ήταν η ακούραστη εθελόντρια Μ. Φραγκάκη.

Από πέρυσι τον Οκτώβριο τα ηνία παρέλαβε, και πάλι σε εθελοντική βάση, η Χρ. Γιαννέτου, πλαισιωμένη από την κ. Φραγκάκη, την Κ. Χατζηαθανσίου, την Εβ. Καραγεώργου και τη Β. Ανδρεαδάκη,  με στόχο να φέρει άλλο αέρα στη Βιβλιοθήκη: “Στην Αμερική, όπου έζησα για πολλά χρόνια, οι Βιβλιοθήκες είναι κομβικό σημείο για κάθε πόλη. Μιλάμε για ολόκληρα κτήρια, με αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, όπου μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Αλλά και έξω από το χώρο της Βιλιοθήκης, μπορείς να χρησιμοποιείς το δίκτυό της. Στη δική μας Βιβλιοθήκη, σύνδεση με το internet αποκτήσαμε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, κι αυτή καλωδιακή και για ένα μόνο υπολογιστή. Στόχος μας και άμεση προτεραιότητα, μαζί με τη μηχανοργάνωση της Βιβλιοθήκης που ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 και που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, να αποκτήσουμε wifi”.

Η Βιβλιοθήκη του Διονύσου αριθμεί πάνω από 4000 τίτλους, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει για τους μισούς  η μηχανοργάνωση, αλλά και το ξεκαθάρισμα των βιβλίων. Ενεργές κάρτες διαθέτουν περίπου 200 οικογένειες. Ημέρες και ώρες επισκέψεων είναι: Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή 6-8.30 και το τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6211508.

Η Βιβλιοθήκη επιπλέον έχει σελίδα στο facebook, όπου ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις της (επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ.) αλλά και νέα από τον κόσμο του βιβλίου.

Η Βιβλιοθήκη στις γειτονιές της πόλης

Κσι μια ιδέα που έρχεται από το Δήμο Ηλιούπολης: Εκεί, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, έχει οργανωθεί η υπηρεσία Κινητής Βιβλιοθήκης Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της προσπάθειας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στην πόλη. Το Βιβλιο-αυτοκίνητο, όπως το αποκαλούν, μια φορά την εβδομάδα κάνει στάση σε κεντρικά σημεία της πόλης και όποιος επιθυμεί να δανειστεί βιβλίο, γράφεται μέλος, προσκομίζοντας ταυτότητα και ένα λογαριασμό του ΟΤΕ, για να διαπιστωθεί πως είναι κάτοικος. Η δράση θα συνεχίζεται μέχρι το Μάιο του 2015.