logo


Σκωτσέζικο ντους αποδείχθηκαν οι δυο τελευταίες μέρες κακοκαιρίας για το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μια που ο συνδυασμός περιοδικών χιονοπτώσεων και διαστημάτων με ξαστεριά, ιδίως τις νυχερινές ώρες, προκάλεσαν εκτεταμένο παγετό στους δρόμους της πόλης, που πια είναι ολικός. Παρά τις προσπάθειες να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο του Διονύσου, συχνά σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, τούτο δεν κατέστη δυνατό, σε περιοχές όπου οι δρόμοι έχουν μεγάλες κλίσεις, δεν τους βλέπει ο ήλιος ή είναι στενοί, και τα οχήματα του Δήμου δεν μπορούν να μπουν. Επιπλέον, στη διάρκεια της κακοκαιρίας αχρηστεύθηκαν αλατιέρες και άλλα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου. Εντωμεταξύ, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το  μεσημέρι και ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες. Κλειστοί παραμένουν σήμερα οι παιδικοί Σταθμοί του Δήμου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της πόλης, που κανονικά ανοίγουν και πάλι αύριο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, όσοι κάτοικοι χρειάζονται δικαιολογητικά επειδή δεν κατάφεραν να μεταβούν στη δουλειά τους, μπορούν να τα προμηθεύονται από τα δημοτικά καταστήματα στις Κοινότητες.

Άνιση εικόνα

Σε επικοινωνία μας με τους Προέδρους των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, η εικόνα που σχηματίσαμε για την κατάσταση της πόλης σήμερα το πρωί, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, είναι άνιση: Περιοχές, όπως ο Διόνυσος και η Ροδόπολη, είναι ανοιχτές και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως τονίζουν οι Πρόεδροι Τ. Μπάσης και Μ. Κόκκαλης αντιστοίχως, ενώ η Σταμάτα, για παράδειγμα, «βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση, χωρίς μηχανήματα και χωρίς αλάτι», όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρός της Β. Πέππας. Αποτέλεσμα κομμάτια της περιοχής, όπως ο Εύξεινος Πόντος, αλλά και η Μ. Αλεξάνδρου στην Αμυγδαλέζα, να είναι απροσπέλαστα λόγω του πάγου. Ο κ. Πέππας υπενθυμίζει τις εδώ και καιρό διαμαρτυρίες του για την απουσία του μηχανολογικού εξοπλισμού της Κοινότητας, ενώ προς το παρόν επαφίεται σε μικρό αποχιονιστικό ιδιωτικό όχημα για να καθαρίσει τους δρόμους.

Στην ανάγκη κάθε Δημοτική Κοινότητα να έχει την αλατιέρα της, και μάλιστα «χρεωμένη» σε συγκεκριμένο άτομο, αναφέρεται και ο Πρόεδρος της Δροσιάς Χρ. Ποτίδης, που πάλεψε να κρατήσει ανοιχή την περιοχή του «με τα χέρια»: «Από τις 6 αλατιέρες του Δήμου, οι 4 χάλασαν. Έτσι το προσωπικό έριχνε το αλάτι από την καρότσα του μικρού φορτηγού με τα φτυάρια, τελείως πρωτόγονα δηλαδή. Τα παιδιά δούλεψαν- και το τονίζω- κυριολεκτικά με αυτοθυσία, αλλά δεν ήταν αρκετό.  Υπάρχουν σημεία στη Δροσιά με πολύ πάγο, παρόλο που το βασικό οδικό δίκτυο είναι καθαρό. Προσοχή απαιτείται στους κάθετους δρόμους καθώς και σε σημεία στη Ρέα, όπου ακόμη δεν έχει πέσει αλάτι», τονίζει ο κ. Ποτίδης.

Στην άλλη άκρη της πόλης, το σενάριο που από την αρχή απεύχονταν έγινε σήμερα πραγματικότητα, μια που στον παράδρομο της Εθνικής  και κάτω από τη γέφυρα δίπλωσαν νταλίκες επειδή η Νέα Οδός, που είναι αρμόδια, δεν είχε καθαρίσει το σημείο. Έτσι δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα προς την Εθνική Οδό, ενώ για ώρες αποκλείστηκε και η Λ. Κρυονερίου, που εντούτοις είναι καθαρή από πάγο. Πρόβλημα, όμως υπάρχει σε όλους τους μικρότερους δρόμους της πόλης, οπότε οι οδηγοί καλούνται να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, ενώ οι πεζοί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, προειδοποιεί ο εντεταλμένος σύμβουλος Δ. Ράικος.

Όπου υπάρχουν μεγάλες κλίσεις και όχι ηλιοφάνεια, υπάρχει πάγος στον Άγ. Στέφανο. Περιοχές όπως το Δάσος Κουρεμένου, ο Άγ. Δημήτριος και η Αγ. Παρασκευή, απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή  και υπομονή από τους κατοίκους, υπογραμμίζουν τόσο ο Πρόεδρος Μ. Κασαπάκης όσο και η εντεταλμένη σύμβουλος Π. Ταουξή. Αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης, πίσω από την εκκλησία, οι δρόμοι είναι δύσκολοι. Αλάτι για τους κατοίκους βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο, μπροστά από το καφέ Καμέλια και στην πλατεία Ομονοίας, ενώ καθαρίζεται αυτή τη στιγμή ο χώρος του Σταθμού του ΟΣΕ.

Στην Άνοιξη, τέλος, «καθαρά» είναι τα πράγματα, δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος Χ. Πιπέρης, που βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους: «Ρίχνουμε αλάτι διαρκώς ενώ όλο το βασικό και το μεγαλύτερο κομμάτι του δευτερεύοντος οδικού δικτύου είναι προσβάσιμο». Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Άνοιξη, υπογραμμίζει ο κ. Πιπέρης, ήταν η διακοπή ηλεκτροδότησης από την πτώση δέντρων στο πρώτο κύμα της κακοκαιρίας.

Ο ανεπαρκής εξοπλισμός, σε συνδυασμό με ζημιές σε αλατιέρες και μηχανήματα, που οφείλονται σε κακή συντήρηση, είναι η κύρια αιτία για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον αποχιονισμό της πόλης, διαπιστώνει αππό την πλευρά ο Γ. Χριστιανίδης, μέλος του κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας του Αγ. Στεφάνου, που επιπλέον συνιστά: «Πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στα χιόνια και περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες. Στην περιοχή που ζούμε, και για την περίπτωση τέτοιας κακοκαιρίας, θα πρέπει να αναπτύξουμε και αντίστοιχη οδηγική συμπεριφορά».

Ευχαριστίες για την τιτάνια προσπάθεια

«Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες του προσωπικού του Δήμου να κρατήσει την πόλη καθαρή» δηλώνει κατηγορηματικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τ. Μπάσης απευθύνοντας για μια ακόμη φορά δημόσιες ευχαριστίες σε όλους τους υπαλλήλους που «ξέχασαν τι θα πει ύπνος τα τελευταία 24ωρα», ενώ επιπλέον τονίζει πως η συνεργασία του με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων και τα κλιμάκια των εθελοντών υπήρξε άψογη. Προβληματισμένος όμως εμφανίζεται για την κατάσταση των μηχανημάτων και των οχημάτων που «πρόδωσαν» την προσπάθεια επαρκούς αποχιονισμού  και αλατοδιανομής του Δήμου, ενώ τον προβληματισμό αυτόν φαίνεται να μοιράζεται και ο συνάδελφός του εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία Π. Τσούκας.