logo


Ετοιμοπόλεμοι σε γενικές γραμμές δηλώνουν Δήμος και Δημοτικές Κοινότητες Διονύσου σε περίπτωση κακοκαιρίας- που ενδέχεται να πλήξει και την πόλη μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δελτία.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τ. Μπάσης δίνει σαφή εικόνα ετοιμότητας, τόσο ως προς τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οχήματα, όσο και ως προς την επιφυλακή του προσωπικού, που θα ενταθεί εφόσον ο χιονιάς  ενσκήψει στο Διόνυσο:

Τέσσερα JCB, 4 εκχιονιστικά και 7 αλατιέρες- 2 στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, 3 στον Άγ. Στέφανο και 2 στην Άνοιξη- περιμένουν έτοιμα το πρώτο χιόνι, μαζί με εκχιονιστικά μηχανήματα που παραχωρούν ιδιώτες μετά από σχετική συνεννόηση με το Δήμο. Επιπλέον στο Διόνυσο, στη Ροδόπολη και στη Σταμάτα βρίσκονται αποθηκευμένοι πάνω από 70 τόνοι αλάτι περυσινό, που έχει κονιορτοποιηθεί στον καλοδοφάγο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Ενώ σήμερα Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την άμεση προμήθεια ακόμη περισσότερου αλατιού (σ.σ. πρόκειται για επανάληψη διαγωνισμού, μια που ο πρώτος απέβη άγονος) και περιμένουμε και από το ΣΠΑΠ 4,5 τόνους για χρήση σε νευραλγικά σημεία- Δημοτικά καταστήματα, σταθμός του ΟΣΕ στον Άγ. Στέφανο, κ.λπ. Παράλληλα ο κ. Μπάσης βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια, για τον έγκαιρο και απρόσκοπτο αποχιονισμό των δρόμων της πόλης μας που υπάγονται στην αρμοδιότητά της: Λ. Μαραθώνος, Λ. Διονύσου και Λ. Τραπεζούντος.

«Όλο το προσωπικό- διοικητικό και τεχνικό- θα βρίσκεται σε επιφυλακή, και όλα τα κλιμάκια των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας δηλώνουν ετοιμοπόλεμα» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως στη διάρκεια της κακοκαιρίας τα τηλέφωνα του Δήμου θα λειτουργούν συνεχώς, για οποιαδήπoτε ανάγκη προκύψει.

Στις Δημοτικές Κοινότητες

Έτοιμος δηλώνει και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης, σε πλήρη συνεννόηση με το κλιμάκιο των Εθελοντών. Εντούτοις υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση προμήθεια αλατιού, πέραν των ποσοτήτων που είναι τώρα διαθέσιμες, μια που δεν επαρκούν για όλο το Δήμο, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Ενώ ο Β. Πέππας, Πρόεδρος της Δ.Κ. Σταμάτας, έχει στη διάθεσή του ένα  μικρό αγροτικό όχημα με δυνατότητα μετατροπής του σε αλατιέρα- που όμως δεν έχει ακόμη μετατραπεί!

Ετοιμοπόλεμος δηλώνει και ο Τ. Μπάσης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, με μπόλικο αλάτι και τέσσερα εκχιονιστικά οχήματα στη διάθεσή του. Υπενθυμίζει μάλιστα στους κατοίκους πως σε περίπτωση χιονόπτωσης και για τη διευκόλυνση του αποχιονισμού, θα πρέπει να παρακάρουν τα αυτοκίνητά τους στην πλευρά του δρόμου με τους μονούς αριθμούς και μόνο, για να μην εμποδίζουν τη διέλευση των δημοτικών οχημάτων.

Στην άλλη άκρη της πόλης, και στο Κρυονέρι, αυτό που δημιουργεί ανησυχία είναι το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Κοινότητας: «Αν μια νταλίκα διπλώσει ή ακινητοποιηθεί κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού, εμείς έχουμε αυτομάτως αποκλειστεί», λέει στην Οδό Διονύσου ο εντεταλμένος σύμβουλος Δ. Ράικος. Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου- και σε συνεννόηση και με ιδιώτες-, θα τοποθετηθεί σε μόνιμη επιφυλακή εκχιονιστικό όχημα, ώστε να παραμένει συνεχώς ελεύθερο από χιόνι το συγκεκριμένο σημείο, που εξάλλου ανήκει στην αρμοδιότητα της Νέας Οδού.

Ο ΣΠΑΠ, τέλος, εκτός από το αλάτι, διαθέτει στο Διόνυσο και 2 οχήματα- ένα για τους μεγάλους δρόμους και ένα που διαθέτει λεπίδα και αλατοδιανομέα, όπως δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Κρητικός, εκπρόσωπος του Δήμου στο Σύνδεσμο και Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Τις κατευθυντήριες γραμμές για το συντονισμό δίνει το σχετικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2014-2015, θέτοντας και τις προτεραιότητες:

Πρώτες ελευθερώνονται οι κύριες οδικές αρτηρίες (λεωφόροι) και οι οδικοί κόμβοι, πλην αυτών που ανήκουν στην Περιφέρεια, εν συνεχεία το πρωτεύον και τέλος το δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Έμφαση δίδεται στις δημόσιες εγκαταστάσεις: σχολεία, κοινοτικά καταστήματα, ιατρεία ΠΕΔΔΥ, Σταθμός του ΟΣΕ, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού: ασθενείς, και ειδικά νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, βρέφη, άτομα προχωρημένης ηλικίας κ.λπ. Οι παραπάνω, με τη συνδρομή των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, προωθούνται σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή στις πλησιέστερες υγειονομικές μονάδες.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο κάνει ειδική αναφορά γίνεται στον παγετό, μια που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία με μεγάλες κλίσεις (πάνω από 10%) και σε σημεία δυσπρόσιτα.

Η ρίψη αλατιού πραγματοποιείται πριν τη δημιουργία παγετού, με τη δράση του να διαρκεί σε φυσιολογικές συνθήκες μέχρι και τρεις ώρες (το πρωί), και ξεκινά τουλάχιστον μια ώρα πριν από το πρώτο δρομολόγιο της αστικής συγκοινωνίας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του συντονισμού, ο Δήμος έχει χωρισθεί σε τρεις τομείς (Κρυονέρι- Αγ. Στέφανος- Άνοιξη- Δροσιά, Διόνυσος, Ροδόπολη- Σταμάτα) με ισάριθμους τομεάρχες, ενώ ως σύνδεσμοι με τους παραπάνω λειτουργούν οι προϊστάμενοι των Εθελοντικών Κλιμακίων του Κρυονερίου, του Αγ. Στεφάνου, της Άνοιξης, της Ροδόπολης και του Διονύσου.

Ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου είναι: 213 2030600

Ενώ ο ΣΠΑΠ έχει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ανάγκης και εξυπηρέτησης: 1566