logo


Με την πλειοψηφία των 29 ΝΑΙ από τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, της Νέας Πνοής για το Διόνυσο και της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου αποφασίστηκε η πλήρης ενοποίηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τρία χρόνια μετά την πρώτη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο: Στο εξής, και οι 7 Δημοτικές Κοινότητες θα πληρώνουν για οικιακή χρήση 1,05 ευρώ και για γενική χρήση 2,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αρνητικοί υπήρξαν στην πρόταση οι σύμβουλοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ενώ λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

“Θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” χαρακτηρίστηκε από την πλειονότητα των συμβούλων η πρόταση της Διοίκησης, την οποία παρουσίασε στο Σώμα η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, συνεπικουρούμενη από τον Προϊστάμενο στη Δ/νση Εσόδων Ν. Ζολοταριώφ, η οποία επέμενε ιδιαιτέρως στην εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας αλλά και της δίκαιης κατανομής των τελών: “Η εισήγηση σκοπό έχει την καταγραφή των πραγματικών δεδομένων, όσον αφορά στη φορολογητέα ύλη, ώστε από τον επόμενο μήνα η κατανομή των τελών να γίνεται δίκαια. Η έρευνά μας για την καταγραφή αυτή και τη διαμόρφωση της πλήρους εικόνας  συνεχίζεται. Και είμαστε βέβαιοι πως θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τελών”, τόνισε η κ. Μαγγίνα, δηλώνοντας παράλληλα πως σύντομα με την καινούργια χρονιά το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για τις μειώσεις και τις απαλλαγές από τα τέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Έλεγχος παντού

Η προσπάθεια για τον ακριβή προσδιορισμό των τετραγωνικών που υπόκεινται στα δημοτικά τέλη άρχισε με επιστολή προς τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βιομηχανική Περιοχή του Δήμου Διονύσου. Όπως είχε επισημάνει ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Οδό Διονύσου, η ανταπόκριση των επιχειρηματιών ήταν άμεση, δημιουργώντας τη βεβαιότητα για θεαματικά αποτελέσματα- και έσοδα. Δεν απάντησαν όμως όλοι . Και γι’ αυτό θα συσταθεί κλιμάκιο από μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εσόδων, που θα ελέγχουν τα δηλωμένα τετραγωνικά, αρχικά στις μεγάλες επιχειρήσεις, εν συνεχεία και στα καταστήματα, και- τέλος- σε κατοικίες, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Ζαμάνης. «Επί τριάμισι χρόνια δεν είχε γίνει σοβαρή δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα, κι εμείς σε μόλις τρεις μήνες φέραμε το θέμα προς ψήφιση», τόνισε ο Δήμαρχος Διονύσου, απευθυνόμενος στον προκάτοχό του.

“Αντιπρόταση…

… και σας καλούμε να τη δεχθείτε” υπέβαλε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, που πρότεινε περαιτέρω μείωση για οικιακή χρήση στο 1 ευρώ ώστε να ωφεληθούν Άγ. Στέφανος και Σταμάτα (σ.σ. που μέχρι τώρα πλήρωναν 1 ευρώ/τ.μ.)  και για γενική χρήση στα 2,30. Χαρακτηρίζοντας τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης για εντοπισμό διαφυγόντων τετραγωνικών “λόγια εντυπωσιασμού”, παραδέχθηκε εντούτοις ο κ. Καλαφατέλης πως η Αντιδήμαρχος και η Υπηρεσία Εσόδων “κατέβαλαν φιλότιμη και καλή προσπάθεια”.

Την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δαπανών τους, που θα οδηγήσει σε δίκαιη κατανομή των τελών, ζήτησε ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, εντοπίζοντας τη διαφορά στα έσοδα από Δημοτικές Κοινότητες με τον ίδιο πληθυσμό. “Σήμερα γίνεται ένα θετικό βήμα, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για την ανεύρεση της πραγματικής φορολογητέας ύλης και τη δέσμευση της Διοίκησης πως σύντομα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τις ευπαθείς ομάδες”, τόνισε ο κ. Φωτάκης

“Μελέτη στο συρτάρι”

Να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των τελών, όχι όμως και σε βάρος των υπηρεσιών που ο Δήμος παρέχει στους πολίτες, ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Γ. Ζυγούνας, υπενθυμίζοντας το σκηνικό που έζησε το Δημοτικό Συμβούλιο πριν τρία χρόνια: “Ο καθένας διεκδικούσε για τον τόπο του τα μικρότερα δημοτικά τέλη και χάσαμε τότε τη χρυσή ευκαιρία για την ενοποίηση”. Ενώ ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης  τόνισε πως “απαιτείται ανάλογη πρόταση και για μια σειρά άλλων τελών όπως Κοιμητηρίου, λαϊκών αγορών κ.λπ. Η υπηρεσία του Δήμου είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογη πρόταση, που όμως είχε μπει στο συρτάρι”. Και οι δύο αιρετοί, πάντως συμφώνησαν, πως η απόλυτη δικαιοσύνη θα επιτευχθεί με την εύρεση της πραγματικής φορολογητέας ύλης.

“Πάγια θέση μας η κατάργηση”

Την κατάργηση όλων των τελών με πλήρη χρηματοδότηση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών από το Δήμο, ζήτησε, τέλος, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου: “Οι κρατικοί πόροι που έχουν παρακρατηθεί και δεν έχουν δοθεί στους Δήμους, είνσι σημάδι διαφθοράς για όσους αιρετούς συμφώνησαν και δέχθηκαν αυτή την παρακράτηση” τόνισε η κ. Σώκου ζητώντας αύξηση των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη μείωσή τους  στο κατώτερο δυνατό επίπεδο για τους μικρούς επαγγελματίες και τα σπίτια, και κατάργησή τους για όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, ανάπηροι, φτωχοί κ.λπ.). Παραδέχθηκε όμως, με τη σειρά της , πως η πρόταση της Διοίκησης είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.