logo


Προβληματισμένοι για τις πραγματικές προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, εμφανίζονται οι γονείς στο Κρυονέρι: Θα γκρεμιστεί το παλιό και εγκαταλελειμμένο σχολείο για να χτιστεί καινούργιο 12θέσιο ή θα γίνει επανάχρηση- και πώς- του παλιού, και κορεσμένου ήδη από το 2006, κτηρίου;

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, όπου το θέμα του σχολείου συζητήθηκε εκτός Ημερησίας Διατάξεως με πρωτοβουλία της τοπικής συμβούλου για τη Δημοκρατική Ανατροπή, και για χρόνια Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού, Αντ. Χατζηαθανασίου.

Πρόκειται, υπενθυμίζουμε, για το σχολείο που- επειδή ήταν μικρό και χτισμένο σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους- ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), αντί για επέκταση με προσθήκη αιθουσών, πρότεινε το 2006 την κατεδάφισή του και την ανέγερση νέου 12θέσιου σχολείου. Έκτοτε το κτήριο παραμένει προς κατεδάφιση, οι μαθητές του περιφέρονται φιλοξενούμενοι σε άλλα σχολικά κτήρια  ξεσπιτώνοντας άλλους μαθητές, ενώ το περασμένο καλοκαίρι- και ενώ είχε βγει η οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου σχολείου- χάθηκε λόγω καθυστερήσεων η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή επανεξετάζοντας τα δεδομένα, αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης που θα δείξει αν μπορεί το παλιό σχολείο να επαναχρησιμοποιηθεί με δραστικές παρεμβάσεις και επισκευές, μέχρι να οριστικοποιηθεί η εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για την κατασκευή του νέου σχολικού κτηρίου.

Θα πρέπει να σημειωθούν εδώ και τα εξής: Τα τμήματα του Δημοτικού, που φιλοξενείται σήμερα στο κτήριο του Λυκείου, είναι ήδη 11. Ενώ οι αίθουσες  που που μπορούν να εξασφαλισθούν στο παλιό κτήριο, φτάνουν μετά βίας τις 8. Αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως συνεχίζεται- λόγω κρίσης – η εισροή παιδιών από τα ιδιωτικά σχολεία, τότε γίνεται ακόμη πιο φανερό πως το κτηριακό πρόβλημα είναι από… χτες εκρηκτικό!

«Η γνώμη μας δεν μετράει;»

«Ζητείται η γνώμη μας για το Επιχειρησιακό και τα ρέματα, και δεν ζητείται για ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία από το 2008»; αναρωτήθηκε στην εισήγησή της η κ. Χατζηαθανασίου, προσθέτοντας πως το πρόβλημα του σχολείου είναι καθαρά κτηριολογικό, γι’ αυτό και η μελέτη του ΟΣΚ προβλέπει την ανέγερση 12θέσιου  Δημοτικού με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αλλά και Νηπιαγωγείου, τη στιγμή που η επανάχρηση του παλιού σχολείου μπορεί να εξασφαλίσει το πολύ 8  αίθουσες.  «Αν και ο ΟΣΚ διαβεβαιώνει πως το έργο είναι πρώτο στη λίστα του και θα υλοποιηθεί αμέσως με την εξεύρεση νέας χρηματοδότησης, η Δημοτική Αρχή προτιμάει μια μελέτη επανάχρησης που θα κοστίσει 20.000 ευρώ, για να διαπιστώσει αν το έργο μπορεί να γίνει. Δεν κατανοούμε γιατί αυτό το πισωγύρισμα», τόνισε η τοπική σύμβουλος και ζήτησε «να αποφασίσει το τοπικό μας συμβούλιο για την αναγκαιότητα επίσπευσης και διεκδίκησης πόρων για την κατεδάφιση του παλιού κτηρίου και άμεση ανέγερση του νέου κτιρίου του 1ου δημοτικού σχολείου Κρυονερίου και να προωθήσει το αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Τις παραπάνω ανησυχίες και τα ερωτήματα της κ. Χατζηαθανασίου μοιράστηκαν και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Α. Κωσταρέλου, αλλά και παρευρισκόμενοι γονείς, καθώς και ο σημερινός Πρόεδρος του Συλλόγου Π. Βαλλιάνος.

Αυτές τις ανησυχίες ανέλαβε να καθησυχάσει ο Δ. Ράικος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το Κρυονέρι, που ξεκαθάρισε πως η μελέτη επανάχρησης γίνεται για να διαπιστωθεί αν το σχολείο μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί, μέχρι να εξασφαλισθεί σίγουρη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ:

«Ο Οργανισμός μπορεί να βρει χρήματα είτε από δημόσιες επενδύσεις είτε από το νέο ΕΣΠΑ. Το τελευταίο όμως, δεν προορίζεται για σχολικές υποδομές. Έτσι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως του χρόνου, λεφτά θα υπάρχουν για καινούργιο σχολείο στο Κρυονέρι. Η μελέτη είναι για τη Διοίκηση το εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να στεγασθούν τα παιδιά του Δημοτικού. Εξάλλου δεν είναι βέβαιο πως η μελέτη της επανάχρησης θα είναι θετική».

Διεκδίκηση- διεκδίκηση- διεκδίκηση

«Με το σταυρό στο χέρι δεν γίνεται τίποτα», τόνισε ο Απ. Χάλαρης, γονιός από την περιοχή, που έχει παρακολουθήσε και ως παλιός κοινοτικός σύμβουλος την υπόθεση από την αρχή. Οι σύλλογοι, οι γονείς, η Δημοτική Αρχή, όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε τα χρήματα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει στις πλάτες των παιδιών μας». Με την άποψη αυτή συντάχθηκε τόσο ο πρώην Δήμαρχος και παλιός Κοινοτάρχης στο Κρυονέρι Γ. Καλαφατέλης, που χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις «ολίσθημα της νέας Δημοτικής Αρχής», όσο και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ανατροπής Σπ. Σπηλιώτης, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και εκπαιδευτικός, που με τη σειρά του ζήτησε συστράτευση και δυναμική διεκδίκηση των χρημάτων για την ανέγερση του νέου σχολείου: «Αν επιλεγούν άλλες λύσεις, τότε η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά και τα παραπάνω, η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη: Πίεση στον ΟΣΚ και διεκδίκηση των πόρων για την ανέγερση του νέου σχολείου, και προώθηση του αιτήματος αυτού στο Δημοτικό Συμβούλιο.