logo


Με σταθερά απούσα τη δημοτική παράταξη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, και από την Ενωτική Πρωτοβουλία με παρόντα τον Κ. Κοντάκη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στη 1.30 το μεσημέρι η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με κύριο θέμα αυτό της ενοποίησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όλο το Δήμο Διονύσου.

Η εισήγηση και η μελέτη, δουλειά για την οποία δόθηκαν τα εύσημα και στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών Σ. Μαγγίνα αλλά και στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, προβλέπει ενιαίο τέλος και για τις 7 Δημοτικές Κοινότητες 1,05 ευρώ/τ.μ για οικιακή χρήση. Υπενθυμίζεται εδώ πως μέχρι στιγμής το τέλος αυτό παρουσιάζει μια διακύμανση από 0,85 στο Κρυονέρι μέχρι 1,40 στη Δροσιά. Η νέα ρύθμιση κινείται κοντά στο -χαμηλό- τέλος του Αγ. Στεφάνου (1 ευρώ/τ.μ.) και εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα. Επιπλέον, το τέλος για γενική χρήση προτείνεται στα 2,45 ευρώ/τ.μ.

Η εξομάλυνση των διαφορών και η εξάλειψη των αδικιών  ανάμεσα στις περιοχές, καθώς και η παρατήρηση που το Υπουργείο έκανε επί του Προϋπολογισμού του Δήμου («πρέπει επιτέλους να ενοποιηθούν τα δημοτικά τέλη»), ήταν οι λόγοι που ώθησαν τη νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη ρύθμιση, δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Διονύσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ζαμάνης, με την κ. Μαγγίνα να συμπληρώνει πως η παρούσα Διοίκηση έχει την πολιτική βούληση να διορθώσει κακώς κείμενα που εκκρεμούσαν από το 2011.

Αντιρρήσεις

«Η εποχή- και δεν το έχετε καταλάβει- δεν επιτρέπει αυξήσεις στα τέλη», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, αναφέροντας πως σε τρεις από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες η εισήγηση προβλέπει αύξηση των τελών. Και αντιπρότεινε, το τέλος να διαμορφωθεί στο κατώτατο προβλεπόμενο σήμερα, αυτό του Κρυονερίου, με παράλληλη προσεκτικότερη διαχείριση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ώστε να εξασφαλισθεί η ανταποδοτικότητα. Προσέθεσε, επίσης, επιμένοντας ιδιαιτέρως και χωρίς πρόθεση λαϊκισμού, όπως είπε, ότι η αύξηση της τάξης του 22,5% για τη γενική χρήση είναι «αποκεφαλισμός» για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και καταψήφισε την εισήγηση.

«Εξορθολογισμός»

Συγχαρητήρια στην Αντιδήμαρχο και στις Υπηρεσίες του Δήμου, έδωσε και από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Γ. Ζυγούνας, που με παρέμβασή του στη συζήτηση ζήτησε να καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω μείωση στα τέλη, ώστε να δοθεί ανάσα στους δημότες. Ο κ. Ζυγούνας χαρακτήρισε θετική κίνηση τη μείωση των τελών στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καιρό κρίσης, ενώ συμφώνησε πως η ενοποίηση αποτελεί εξορθολογισμό των τελών. Επιφυλάχθηκε πάντως για συνολικότερη τοποθέτηση της παράταξής του, όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πρόνοια για ειδικές ομάδες»

Ριζική μείωση των τελών για την οικιακή χρήση και μεγαλύτερη αύξηση στις μεγάλες περιουσίες, καθώς και πρόνοια για ειδικές ομάδες πληθυσμού- τρίτεκνους, ανάπηρους, άνεργους κ.λπ.-, ζήτησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, αναφέροντας το παράδειγμα Δήμων που ήδη έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως, για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού υπήρξε δέσμευση από πλευράς Δημάρχου πως μέσα στον Ιανουάριο, θα υπάρξει σχετική απόφαση για ευνοϊκότερη μεταχείριση αναφορικά με τα τέλη.

Φορολογητέα ύλη

Στη συζήτηση κυριάρχησε ακόμη ένα στοιχείο: Η Δημοτική Αρχή, όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ανεύρεση και καταγραφή της φορολογητέας ύλης, ειδικά των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην πόλη μας. Η έρευνα αυτή, σύμφωνα με το Δήμαρχο, οδηγεί στη διαπίστωση πως επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν τέλη επί σειρά ετών. Η είσπραξη αυτών των διαφυγόντων εσόδων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξόδων, δημιουργεί βεβαιότητα ως προς την περαιτέρω μείωση των τελών στο μέλλον, δήλωσε στην Οικονομική Επιτροπή ο Θ. Στάικος.