logo


Στο κενό έπεσε για δεύτερη φορά η προσπάθεια του Δήμου Διονύσου να επιλεγεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, και έτσι να υλοποιηθεί  ένας από τους θεσμούς που προβλέπονται στον καλλικρατικό νόμο: Κανείς από τους 6 συνολικά υποψηφίους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του την αυξημένη πλειοψηφία και την αποδοχή των 27 δημοτικών συμβούλων που απαιτεί ο νόμος.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι τέσσερις από τους υποψηφίους (σ.σ. απορία προκάλεσε η απουσία των δύο γυναικών υποψηφίων Ε. Μουτζούρη και Μ. Λειβαδά], που αν και εγκαίρως είχαν υποβάλει το βιογραφικό τους, χθες δεν παρουσιάστηκαν καν στη συνεδρίαση) εξέθεσαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους στους δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για τους Ιω. Αμπαρτζίδη δημοσιογράφο- πολιτικό αναλυτή, Κ. Κουριδάκη πολιτικό μηχανικό (πρώην δημοτικό σύμβουλο), Ν. Παπαϊωάννου δικηγόρο και Μ. Παπανικολάου μαθηματικό- πολεοδόμο.

Οι παραπάνω ψηφίστηκαν σε μυστική ψηφοφορία από τους δημοτικούς συμβούλους  και στην πρώτη ψηφοφορία ο κ. Αμπαρτζίδης πήρε 15 ψήφους, ο κ. Παπαϊωάννου 10, ο κ. Κουριδάκης 4, η κ. Μουτζούρη (παρά την απουσία της) 3, ενώ βρέθηκε και ένα λευκό. Στη δεύτερη ψηφοφορία οι κύριοι Παπαϊωάννου και Αμπαρτζίδης συγκέντρωσαν 16 και 18 ψήφους αντιστοίχως.

Εξαρχής αποχή

Δυο δημοτικές παρατάξεις- η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και η Λαϊκή Συσπείρωση- δήλωσαν εξαρχής πως θα απέχουν από τη διαδικασία, αν και για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Πιο συγκεκριμένα, “αποτυχημένο θεσμό που ασχολείται με ανούσια πράγματα” χαρακτήρισε το Συμπαραστάτη ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ Γ. Ζυγούνας, τονίζοντας πως από τους 36 Συμπαραστάτες   που έχουν μέχρι σήμερα εκλεγεί στη χώρα, μόνο οι 20 συνεχίζουν το έργο τους, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ήδη παραιτηθεί. Ενώ ο συνάδελφός του Σπ. Σπηλιώτης, μίλησε για “ανεξέλεγκτο, διορισμένο, γραφειοκρατικό μηχανισμό”, όταν αυτό που πρέπει να απασχολεί είναι η ουσιαστική και αποδοτική λειτουργία των Υπηρεσιών και των θεσμικών οργάνων του Δήμου: “Σεβόμαστε τους θεσμούς που εξυπηρετούν τους πολίτες, αλλά απαιτούμε την κατάργηση του Συμπαραστάτη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιώτης.

Για εκτόνωση των προβλημάτων των πολιτών πάνω στο Συμπαραστάτη, που θα λειτουργεί σαν σάκος του μποξ, μίλησε και πάλι, όπως και πριν από τριάμισι χρόνια,  η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, υπογραμμίζοντας πως “είναι υποκριτικό και οξύμωρο να θεωρούμε πως με το Συμπαραστάτη θα ωφεληθούν οι δημότες ταυτόχρονα με τους επιχειρηματίες “ και κάλεσε τους τα λαϊκά στρώματα σε εγρήγορση για τα προβλήματα που γιγαντώνονται.

Αποτυχία επιλογής= Πισωγύρισμα

Υπέρ της επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τάχθηκε η μείζων μειοψηφία (Ενωτική Πρωτοβουλία), με τον επικεφαλής της και πρώην Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη να παραδέχεται πως η Διοίκησή του δεν είχε πλήρως κατανοήσει τη σημασία του θεσμού, ο οποίος πρέπει να ενεργοποιηθεί: «Αποτυχία στην επιλογή του σήμερα, και εφόσον πρόκειται για δυναμική υποψηφιότητα, θα σημαίνει πισωγύρισμα της πόλης”, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης.

Σημαντικός θεσμός

Ανάλογη στάση τήρησε και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο και ο Π. Μπιτάκος, δηλώνοντας πως θα παλέψουν για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού θεσμού ώστε να επιλεγεί Συμπαραστάτης, που “δεν θα μετατραπεί βέβαια σε στέλεχος της Δημοτικής Αρχής, θα εξασφαλίζει εχέγγυα κοινωνικής και επαγγελματικής καταξίωσης και θα συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή”.