logo


Ως το σημαντικότερο θέμα του Δήμου Διονύσου, θεωρεί ο Έφορος του Χάντμπολ Άνοιξης Μ. Λουκάτος αυτό της παραχώρησης των γυμναστηρίων στα αθλητικά σωματεία της πόλης, που πλέον και μετά από σχετική απόφαση της Δημοτικής Αρχής, θα συμμετέχουν στα λειτουργικά έξοδα και στα έξοδα συντήρησης. Με την παρακάτω ανοικτή επιστολή του, καταγγέλλει το «χαράτσι», όπως το αποκαλεί, των 3 ευρώ την ώρα που ο Δήμος Διονύσου υποχρεώνει τα Σωματεία να πληρώνουν για τη χρήση των αθλητικών χώρων, καθώς και την υποχρέωση για ασφάλιση των παιδιών:

Την 12η Δεκεμβρίου στις 8μμ μου εστάλη από το Γραφείο Παιδείας του Δήμου το συνημμένο έγγραφο (σ.σ. δημοσιεύεται στο τέλος της επιστολής), που αφορά την απόφαση του Δημάρχου και τους όρους παραχώρησης του σχολικού κλειστού γυμναστηρίου Άνοιξης στον Α.Ο. Άνοιξης Χαντμπολ, του οποίου είμαι Έφορος.

Το θέμα της παραχώρησης των γυμναστηρίων στα αθλητικά σωματεία αποτελεί το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ θέμα του Δήμου Διονύσου. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές συναντήσεις των φορέων με τη δημοτική αρχή, έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι, έχει απασχολήσει όλους τους ειδικούς και μη όλων των ειδών, των διαθέσιμων επιτροπών και θεσμών του Δήμου (Δήμαρχο, Σχολικές Επιτροπές, ΔΕΠ, Αντιδημάρχους κ.τ.λ).

Η απόφαση του Δημάρχου υποχρεώνει όλα τα σωματεία (και τον Α.Ο. Άνοιξης Χάντμπολ), πέρα από το να συμμετέχουμε στα λειτουργικά έξοδα, να μετέχουμε και στα έξοδα συντήρησης!! Παρεμπιμπτόντως, να σημειωθεί ότι πληρώνουμε ήδη καθαρίστρια για να παραδίδουμε καθαρό το χώρο προς χρήση στο σχολείο, όταν ΟΥΔΕΠΟΤΕ το έχουμε παραλάβει καθαρό. Υπάρχουν δε χώροι του γυμναστηρίου που δεν έχουν καθαριστεί από την ημέρα που παραδόθηκε το Κλειστό προς χρήση πριν από 8 χρόνια !!!!!

Μας υποχρεώνει ο κύριος Δήμαρχος να πληρώνουμε 3€/ώρα χρήσης, που σημαίνει για εμάς στο Χάντμπολ: 3€Χ6ώρες =18 Χ 4 εβδομάδες =72€ το μήνα.

Επιπλέον μας υποχρεώνει να ασφαλίσουμε τα παιδιά (σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία!!!!!) για περίπτωση ατυχήματος στο σχολικό χώρο που παραχωρείται, καθώς και για αστική ευθύνη έναντι τρίτων για οποιοδήποτε συμβάν! Κόστος ασφάλισης τουλάχιστον 2€ το μήνα για κάθε παιδί… Η υποχρέωση της ασφάλισης σε ποιο νομοθετικό κείμενο προβλέπεται, σαν προϋπόθεση για τη χρήση των γυμναστηρίων από τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;;; Τα παιδιά μας που κάνουν χρήση των γυμναστηρίων το πρωί, είναι ασφαλισμένα από το Δήμο; Τα παιδιά στο Δημοτικό Σπουδαστήριο του Δήμου, που γίνεται στο Δημοτικό της Ανοιξης, οι γονείς στις διαλέξεις του Δήμου που γίνονται σε σχολικούς χώρους, οι μαθητές σε εκδηλώσεις σχολικών εορτών εντός σχολικών χώρων, όλοι αυτοί είναι ασφαλισμένοι από το Δήμο για τους ίδιους λόγους; Υπάρχει Δήμος στη χώρα που έχει απαιτήσει με αυτό τον τρόπο την ασφάλιση των αθλούμενων μαθητών από τα αθλητικά σωματεία; Υπάρχουν Δήμοι που ασφαλίζουν τους αθλούμενους σε δημοτικά γυμναστήρια;

Για εμάς στο τμήμα χάντμπολ του Α.Ο Άνοιξης, σημαίνει επιβάρυνση περίπου 5 ΕΥΡΩ στη συνδρομή των γονέων, που από 15 ΕΥΡΩ θα πρέπει να ανέλθει στα 20 ΕΥΡΩ το μήνα (72€ χαράτσι δήμου και 120€ ασφάλεια = 192€ : 50 = 4€ επιπλέον το μήνα), για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε ερασιτεχνικό σωματείο, με 61 παιδιά, από τα οποία καταβάλλουν συνδρομή περίπου τα 50 (λόγω της κοινωνικής πολιτικής του ΑΟΑ για τους τριτέκνους, που καταργεί τη συνδρομή για το 3ο παιδί και λόγω των οικονομικοκοινωνικών κριτηρίων που θέτει ο νόμος για τους σχολικούς χώρους και δεν επιτρέπει τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα) 

Κοινή θέση όλων των σωματείων είναι ότι όσοι ασχολούμαστε, είμαστε εθελοντές, ασχολούμαστε ερασιτεχνικά και καταθέτουμε χρόνο, κόπο και μεράκι, για να έχουν τα παιδιά μας ευκαιρίες και διεξόδους αθλητισμού. Ελλείψει δημοτικών γυμναστηρίων στο Δήμο μας, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναπτύσσεται σε αθλητικά γυμναστήρια που ναι μεν είναι σχολικά κτίρια, αλλά δεν παύουν να ανήκουν στην κοινωνία και στους δημότες, καθώς ”υπάρχουν”  από τους φόρους που εμείς καταβάλλουμε! Σαφώς και πρέπει να γίνεται ορθή χρήση! Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να φροντίζουμε για την καθαριότητα του χώρου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούμαστε να καλύπτουμε τα έξοδα συντήρησης! Είναι δημόσιοι χώροι και είναι υποχρέωση του κάθε Δήμου να τα παρέχει κατάλληλα προς χρήση σε όλους μας, όπως και τα ανοικτά γήπεδα, τα πολιτιστικά κέντρα, τις πλατείες και τις παιδικές χαρές.

Επιπλέον και σημαντικότερο, η παρουσία των σωματείων (αθλητικών και μη) σε αυτά τα κτίρια τις απογευματινές ώρες, έχει αποδεδειγμένα και κατ’ επανάληψη αποτρέψει ή προλάβει σοβαρότατες φθορές ή ζημιές στα κτίρια, κόστους για το Δήμο πολλών εκατοντάδων ΕΥΡΩ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

12 Δεκεμβρίου. Μια ακόμα βροχερή μέρα από τις πολλές. Το γυμναστήριο Άνοιξης πλημμύρισε για μια ακόμα φορά, γεγονός το οποίο αντιμετωπίσαμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ (προπονητές, έφορος, αθλητές, γονείς του χάντμπολ) στις 4μμ που πήγαμε για προπόνηση. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.

Ο προπονητής του Χάντμπολ και ο βοηθός του, που δεν προπόνησαν για μισή ώρα τα παιδιά, οι γονείς που παρευρίσκονταν ως θεατές, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, όλοι αυτοί που καθάρισαν το χώρο από τα νερά και προσπάθησαν να αντλήσουν τα νερά από τα βουλωμένα φρεάτια, για να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι και μετά οι επόμενοι, δικαιούνται 3€ αποζημίωση ο καθένας;;;

Απαιτούμε άμεσο έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και επισκευή τους από τους αρμοδίους του Δήμου, καθώς υπάρχουν πρίζες δίπλα στην είσοδο από την πλευρά του Γυμνασίου, από τις οποίες τρέχει νερό σε κάθε βροχή, με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για μαθητές και αθλουμένους και βραχυκυκλώματος με άγνωστες συνέπειες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

12 Δεκεμβρίου (γεμάτη μέρα!!) είχε συνεδρίαση η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 8μμ  την οποία και παρακολούθησα ως θεατής, καθώς  ένα από τα θέματα αφορούσε παραχωρήσεις σχολικών χώρων και γυμναστηρίων.

Άκουσα σοβαρά πράγματα αλλά και εκπληκτικές τοποθετήσεις μελών, όπως: «Να μην παραχωρούμε τα γυμναστήρια στα σωματεία, γιατί από τη χρήση αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα!» – «Τα περισσότερα σωματεία είναι σωματεία-σφραγίδες, εικονικά, για να παίρνουν την επιχορήγηση του Δήμου» – «Μπαίνουν οι αθλητικοί σύλλογοι στα σχολεία κι αν γίνει κάτι, την ευθύνη την έχει ο Διευθυντής» – «Κανονικά τα αθλητικά σωματεία πρέπει να έχουν γιατρό στο γήπεδο για περίπτωση ατυχήματος! (Στο σχολείο το πρωί που κάνουν γυμναστική, έχουν;) Και πόσα άλλα …..

ΤΕΛΟΣ… ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

Πριν 25 χρόνια στον Άγιο Στέφανο, εμφανίστηκε μια καλή «φουρνιά» κοριτσιών και μια δασκάλα γυμνάστρια που έκανε βόλεϊ κι έφτιαξε μια γυναικεία ομάδα βόλεϊ (αθλητικό σωματείο). Τα κορίτσια έπαιζαν σε ανοικτό γήπεδο, ήταν πολύ καλές, ανέβαιναν κατηγορία, γινόταν καλή δουλειά. Κάποια στιγμή η ομάδα μεγάλωσε, έπαιζε σε αγώνες και η τοπική κοινωνία απαιτούσε ένα κλειστό γήπεδο για την ομάδα. Ο τότε Δήμαρχος, αντιλήφθηκε την ανάγκη κι επειδή δεν μπορούσε από χρήματα του Δήμου να φτιάξει δημοτικό γυμναστήριο, “εκμεταλλεύτηκε” τον ΟΣΚ (όπως το 90% των Δήμων) για να του φτιάξει κλειστό γυμναστήριο στο σχολικό συγκρότημα. Και το γυμναστήριο έγινε. Η ομάδα έπαιζε πλέον σε κλειστό και αναπτύχθηκε όπως και άλλες.

Όμως κάποια μέρα, τα έφερε έτσι η ζωή και μαζεύτηκαν κάποιοι κύριοι και κυρίες γύρω από ένα τραπέζι ως μέλη μιας επιτροπής και είπανε «Είναι σχολικοί χώροι και δεν μπορεί να παραχωρούνται στα αθλητικά σωματεία γιατί αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα….”

Παρόμοια ιστορία έγινε μια φορά κι έναν καιρό στην Άνοιξη, όπου εκεί υπήρχαν οι θεατρόφιλοι. Ο Πολιτιστικός σύλλογος ήθελε ένα χώρο, ένα πολιτιστικό κέντρο για παραστάσεις. Ο τότε Δήμαρχος, αντιλήφθηκε την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, αλλά επειδή δεν μπορούσε να φτιάξει πολιτιστικό κέντρο, “εκμεταλλεύτηκε» την ανέγερση από τον ΟΣΚ ενός σχολείου και έκανα εκεί ένα θεατράκι. Και βρήκαν ο Σύλλογος στέγη.

Μαζευτήκαν πάλι οι «σοφοί» της επιτροπής μετά από κάποια χρόνια μια ημέρα και είπαν «είναι σχολικός χώρος και δεν μπορεί να παραχωρείται γιατί κόβονται και εισιτήρια»… και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…