logo


Σε νέα Αναπτυξιακή Σύμπραξη για υποστήριξη και βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρόκειται, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συμμετάσχει ο Δήμος Διονύσου. Πρόκειται, ειδικότερα, για Σύμπραξη όσων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενδιαφέρονται, στη δημιουργία και λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης  των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.). Τη Σύμπραξη παρουσίασε εκτός Ημερήσιας Διάταξης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τρίτη 9 Δεκεμβρίου) ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, που δικαιολόγησε την εσπευσμένη συζήτηση, επειδή λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προωθεί σε περιφερειακό επίπεδο την κοινωνική οικονομία., με τη δημιουργία «θερμοκοιτίδων», δηλαδή μικρών νεοφυών επιχειρήσεων.

Πρόκριμα η εμπειρία του Δήμου Διονύσου

Η πρακτική τής συμμετοχής του Δήμου μας σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις δεν είναι καινούργια, μια που από το 2011 η πόλη συμμετέχει, μαζί με άλλους Δήμους και φορείς, στην Πράσινη Γέφυρα, καθώς και σε 4 Τοπικά Σχέδια (ΤΟΠΕΚΟ) για την Απασχόληση (Πεντελικό, Κηφισός, Ζέας Αττικής, Τετράπολις). Την εμπειρία αυτή «εξαργυρώνει» σήμερα ο Δήμος Διονύσου, μια που έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η πρόταση της Σύμπραξης έναντι αντίστοιχων προτάσεων άλλων Συμπράξεων.

Ο Αρίων, όπως θα ονομάζεται η Σύμπραξη, θα έχει ως έργο την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων. Και ως τέτοιες αναφέρονται στη σχετική προκήρυξη τα άτομα με αναπηρία, πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικοί, αποφυλακισθέντες, ανήλικοι παραβάτες, άνεργοι, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, γυναίκες θύματα κακοποίησης, άτομα με πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, πρόσφυγες.

Εταίροι στον Αρίωνα «με μεγάλο κοινωνικό έλεγχο», όπως υπογράμμισε ο κ. Υφαντής, θα είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, καθώς και 6 ακόμη Δήμοι- Μαρούσι, Ασπρόπυργος, Φυλή, Άλιμος, Φιλοθέη- Ψυχικό και Σαλαμίνα.

Ως έδρα της Σύμπραξης προτείνεται ο Δήμος μας- και μετά από συνεννοήσεις με τις Δημοτικές Κοινότητες, καταλληλότερος θεωρείται- με τη σύμφωνη γνώμη και του Πρόεδρου Τ. Μπάση– χώρος στο Κοινοτικό Κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου. Επιλογή που, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, μια που το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής είναι μόνο κατοικία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η δημόσια δέσμευση του Αντιδημάρχου, μετά και από σχετικό αίτημα της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, για τακτική ενημέρωση, διαφάνεια, έλεγχο και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Σύμπραξης.