logo


Ψήφισμα για την εγκατάσταση των διοδίων, αν και όχι ομόφωνο, παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 11 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Αττικής κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο ψήφισμα αναφέρονται συνοπτικά τα εξής:

Να απομακρυνθούν τα διόδια από τα όρια της Περιφέρειας Αττικής, να γίνει ριζική αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης στους εργολάβους, να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις κατά αιρετών και όσων διώκονται με το αστικό και ποινικό δίκαιο, αλλά και να δημιουργηθεί Παναττική Επιτροπή Αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την παρουσία αρκετών πολιτών από την Κηφισιά, τον Ωρωπό αλλά όχι και από το Διόνυσο, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ 11 Δεκεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η συζήτηση για την εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων στον Άγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη.

Στη συζήτηση παρενέβησαν οι τρεις Δήμαρχοι- Γ. Θωμάκος, Θ. Ρούσσης και Δ. Ζαμάνης αντιστοίχως- που μετέφεραν στους περιφερειακούς συμβούλους την καθολική αντίδραση των περιοχών τους όχι μόνο στην τοποθέτηση των συγκεκριμένων διοδίων, αλλά και σε όλη την Αττική, καθώς και την κατάργηση  των ήδη υφισταμένων, όπως αυτή η αντίθεση έχει ήδη εκφραστεί στο πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμά τους.

Ειδικότερα, για εμπαιγμό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Κηφισιάς, επισημαίνοντας πως εφόσον μπουν τα διόδια, τότε η κυκλοφοριακή επιβάρυνση στους δρομίσκους, όπως είπε, του Δήμου του, θα προκαλέσει χιονοστιβάδα προβλημάτων- κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών- αλλά και αύξηση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

«Υπάρχει η δέσμευση της πολιτείας απέναντι στους παραχωρησιούχους. Και δεν υπάρχει δέσμευση απέναντι στους πολίτες, στην ποιότητα ζωής τους και στο περιβάλλον;», αναρωτήθηκε εν συνεχεία ο Δήμαρχος Διονύσου, που υπογράμμισε σε ιδιαίτερα έντονο τόνο πως ένας είναι ο δρόμος απέναντι στα διόδια «και είναι μονόδρομος: Να μην μπουν στις πόλεις μας, και να φύγουν απ’ όλη την Αττική».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, τέλος, υπενθύμισε πως η δική του πόλη είναι «διοδιοαποκλεισμένη» με ήδη 8 σταθμούς διοδίων στα όριά της, με αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της, ενώ έχει ποινικοποιηθεί ο αγώνας κατά των διοδίων.

Όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, εξέφρασαν και την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των νέων διοδίων αλλά και τη στήριξή τους στις ενέργειες των Δήμων, ενώ η εισηγήτρια του θέματος Ι. Στεργίου ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει στη σύσταση Παναττικού Συντονιστικού Οργάνου κατά των διοδίων σ’ ολόκληρη την Αττική.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο  απέδωσε το παραπάνω ψήφισμα, που έρχεται να στηρίξει το αντίστοιχο των τριών Δήμων και να επιβεβαιώσει πως όλη η Αυτοδιοίκηση στέκεται δυναμικά απέναντι σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της και για τις οποίες η πολιτεία την περιορίζει σε απλές γνωμοδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το λόγο πήραν και αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι  συλλογικών φορέων, από Κηφισιά και Ωρωπό, ενώ η περιορισμένη ήταν η παρουσία του Διόνυσου: Παρά την πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πλην του Δημάρχου, εκεί ήσαν ο Η. Υφαντής Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Ταουξή, Γ. Καλαφατέλης, Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου Μ. Κασαπάκης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ν. Παππάς.

Ευρύτερη ενημέρωση

Αξίλζει να σημειωθεί πάντως και τούτο: Η ενημέρωση των κατοίκων για τα διόδια, τουλάχιστον στο Δήμο Διονύσου, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, είναι μέχρι στιγμής ελλιπέστατη και περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους αιθουσών όπου συνεδριάζουν είτε το Δημοτικό Συμβούλιο είτε εκπρόσωποι των τριών Δήμων. Μαζική κινητοποίηση όμως επιτυγχάνεται όταν ο καθένας συνειδητοποιήσει πως το πρόβλημα τον αφορά άμεσα, με πολλούς τρόπους και σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιήσει ο Δήμος όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Ηλεκτρονικές πινακίδες, τοπικό Τύπο, συλλογικότητες, σημειώματα στους λογαρισμούς νερού,  ενεργοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων, ιστοσελίδα και facebook. Διαφορετικά στο επόμενο ραντεβού της αυτοκινητοπομπής στη Βαρυμπόμπη την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, θα είμαστε «εμείς κι εμείς»- ενώ θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.