logo


Με ακόμη ένα γεφύρι της Άρτας μοιάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Κρυονερίου, μια που εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια συζητείται- αλλά δεν έχει για διάφορους λόγους πραγματοποιηθεί- η κατεδάφισή του.

Το τελευταίο διάστημα έχει και πάλι έρθει στην επικαιρότητα η σχετική συζήτηση, μια που η νέα Δημοτική Αρχή δηλώνει την πρόθεσή της να εξετάσει το ενδεχόμενο, το σχολείο να μην κατεδαφιστεί αλλά με μια σειρά επισκευαστικών ενεργειών να ξαναδοθεί προς χρήση στους μικρούς μαθητές.

Το ιστορικό πίσω από την υπόθεση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

“Πρώτο στη λίστα- αλλά…”

Το εν λόγω σχολικό κτήριο στο Κρυονέρι, έχει χτιστεί σε τρεις διαδοχικές χρονικές φάσεις- στη δεκαετία του ‘60, του ‘80 και του ’90.  Ήδη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας έγινε φανερό πως δεν ανταποκρίνεται στη θεαματική αύξηση του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής. Έτσι η Κοινοτική- τότε- Αρχή κατέφυγε στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Μηχανικοί του ΟΣΚ γνωμοδότησαν πως η καλύτερη λύση ήταν η κατεδάφισή του και η ανέγερση στον ίδιο χώρο σύγχρονου και μεγαλύτερου σχολικού κτηρίου.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, τα παιδιά του Δημοτικού συστεγάστηκαν το 2010 με το Γυμνάσιο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2013 μεταφέρθηκαν στο κτήριο του Λυκείου, το οποίο με τη σειρά του συστεγάστηκε με το Γυμνάσιο.

Το 2012, η Διοίκηση Καλαφατέλη με απ’ ευθείας ανάθεση υπέγραψε σύμβαση με την αρχιτέκτονα Β. Γιαννούτσου και τους συνεργάτες της για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για το νέο σχολείο, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΟΣΚ για την ανέγερση του κτηρίου.

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε οικοδομική άδεια από τον Οργανισμό και ετοιμάστηκαν τα τεύχη δημοπράτησης. Η φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν να έχουν μπει οι μπουλντόζες, το κτήριο να έχει κατεδαφιστεί και ήδη να χτίζεται το καινούργιο σχολείο. Τι μεσολάβησε όμως και το παλιό κτήριο ρημάζει ενώ οι μαθητές του βρίσκονται ακόμη φιλοξενούμενοι εδώ κι εκεί;

Καθυστερήσεις

Σύμφωνα με την Κ. Γαλάνη, Προϊσταμένη του ΟΣΚ με την οποία μίλησε η Οδός Διονύσου, η χρηματοδότηση και για την κατεδάφιση αλλά και για την ανέγερση του νέου κτηρίου χάθηκε από τραγικές καθυστερήσεις και “φωτογραφίζει” ως υπαίτια την αρχιτέκτονα, σήμερα Λέκτορα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, που είχεαναλάβει την εκπόνηση της μελέτης: «Οι δικές της καθυστερήσεις στην εκπόνηση και την παράδοση της μελέτης έγιναν η αιτία να χαθούν τα χρήματα για ένα έργο τόσο ώριμο, ώστε ήταν πρώτο πρώτο στη λίστα του ΟΣΚ».

Και παραμένει πρώτο, τονίζει η Προϊσταμένη, μια που ο ΟΣΚ ήδη ετοιμάζεται να εκταμιεύσει χρήματα για την ανέγερση σχολείων είτε μέσα από κρατικές επιχορηγήσεις είτε από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτά βέβαια του χρόνου.

Μελέτη για επανάχρηση

Εντωμεταξύ, με πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής, Εργαστήριο  του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο σχολείο αλλά η γνωμοδότηση αυτή τη φορά ήταν διαφορετική: Το κτήριο μπορεί να επισκευαστεί και να διαμορφωθεί έτσι, που να δημιουργηθούν 8 έναντι των προηγούμενων 6 αιθουσών.  Προς τούτο συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η εκπόνηση μελέτης, ύψους 20.000 ευρώ, που θα ανατεθεί και πάλι απ’ ευθείας σε εξωτερικό συνεργάτη, μετά από δημόσια πρόσκληση, “για την εξεύρεση οικονομικότερης και ταχύτερης λύσης με την ανακαίνιση -επανάχρηση του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου “.

«Εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου»

Η λύση που προτείνεται από τη Δημοτική Αρχή, και εφόσον είναι δυνατή κατασκευαστικά, εντούτοις δεν λύνει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή: «Το σχολείο δεν έχει πρόβλημα στατικής επάρκειας. Χώρο δεν έχει για τα παιδιά, που γίνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα στο δημόσιο σχολείο. Το Κρυονέρι δεν έχει ανάγκη ενός 8θέσιου, αλλά ενός 12θέσιου σχολείου, για να ανταποκριθεί σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, αν προκριθεί η λύση της καθ’ ύψος επέκτασης σε κτήριο που έχει φτιαχτεί σε τρεις δόσεις, αναρωτιέμαι πόσο ασφαλές θα είναι. Εγω πάντως τα παιδιά μου δεν θα τα έστελνα εκεί», τονίζει η Λ. Φέρμελη, πολιτικός μηχανικός, που ως δημοτική σύμβουλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχε ασχοληθεί ενεργά με το θέμα.

Τονίζεται επιπλέον πως όλα αυτά τα χρόνια την προσπάθεια για την εξασφάλιση σχολείου “σήκωσε” δυναμικά ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού, που δεν έπαψε στιγμή να διεδικεί με επιστολές, παραστάσεις και διαμαρτυρίες το αυτονόητο: Ασφαλές, σύγχρονο  και επαρκές σχολείο για τα παιδιά. Το αίτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα και εντείνεται, μεταφέρει στην Οδό Διονύσου η τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, σημερινή τοπική σύμβουλος στο Κρυονέρι Αντ. Χατζηαθανασίου: «Οι γονείς θέλουμε σχολείο που να χωράει τα παιδιά μας, να είναι ασφαλές, να έχει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εργαστήρια, και ό,τι άλλο προβλέπεται για σχολικό κτήριο σήμερα».