logo


Ισοσκελισμένος στα 49,9 εκατομμύρια ευρώ, ψηφίστηκε χθες Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου ο Προϋπολογισμός για το 2015, ο πρώτος από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, σύμφωνα με την τοποθέτηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, εντούτοις αντιμετωπίστηκε αρνητικά από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, που τον χαρακτήρισαν από διαχειριστικό και πρόχειρο μέχρι αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό.

Στη διάρκεια πάντως της συζήτησης αποκαλύφθηκε πως η νέα Διοίκηση προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στην καταγραφή της φορολογητέας ύλης των μεγάλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Δήμο μας, με στόχο να εισπράξει όσα χρωστούν οι μεγαλοοφειλέτες- «και τα αποτελέσματα είναι κιόλας εντυπωσιακά», δήλωσε ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης, ενώ πληροφορίες μιλούν για συνολικά εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ από οφειλές φετινές και αναδρομικές, που αναμένεται να εισρεύσουν στο δημοτικό ταμείο.

Επιπλέον ήδη ολοκληρώνεται από τις Υπηρεσίες η προσπάθεια ενοποίησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και ο εξορθολογισμός των τελών ύδρευσης, χωρίς από την άλλη πλευρά να κινδυνεύει η ανταποδοτικότητα.

Αξίζει να τονισθεί εδώ πως ο εν λόγω Προϋπολογισμός βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε Σχέδιο που είχε υπογράψει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στις 27 Αυγούστου, τέσσερις μόνο ημέρες πριν να λήξει η θητεία της. Το Σχέδιο εκείνο, εμπλουτισμένο με νέα έργα, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στη συνεδρίασή της στις 4 Νοεμβρίου.

«Έντιμη και ειλικρινής πρόταση»

«Ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό για το 2015 η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, προσθέτοντας εντούτοις πως μετά από 3 μήνες θητείας, ο νέος Προϋπολογισμός δεν είναι απολύτως προϊόν ελέγχου της νέας Διοίκησης. Κι αυτό, όπως είπε, «επειδή η οργάνωση υπηρεσιών και δήμου καθώς και ο σωστός και ακριβοδίκαιος καταμερισμός των κονδυλίων είναι χρονοβόρα διαδικασία και αποτέλεσμα επιχειρηματικού πλάνου αλλά και συντονισμένη προσπάθεια για την τήρηση των αρχών: ετήσιας διάρκειας, ενότητας και καθολικότητας, ειδίκευσης του Προϋπολογισμού, και ειλικρίνειας και ακρίβειας». Ο Προϋπολογισμός για το 2015, υπογράμμισε η κ. Μαγγίνα, είναι μια ειλικρινής και έντιμη πρόταση, που συνδυάζει τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και την ενίσχυση των καθημερινών  λειτουργιών του Δήμου, στο πλαίσιο που ορίζει το Παρατηρητήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρόχειρος και κοινωνικά αδιάφορος»

Σε τέσσερα σημεία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, τα οποία οδήγησαν την παράταξή του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό:

*Τη μεγάλη προχειρότητα, που αποδεικνύεται από τις πολλές παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου όταν εστάλη προς έγκριση

*Την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, που αποδεικνύεται από τα περιορισμένα κονδύλια για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων

*Την απουσία διεκδίκησης πόρων, κρατικών και ευρωπαϊκών, και η απουσία αναπτυξιακών έργων

*Την απουσία στόχευσης και οράματος

«Η νέα Δημοτική Αρχή σας δεν διεκδικεί, δεν παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν δίνει μάχες για τους δημότες», κατέληξε ο κ. Καλαφατέλης.

«Στην πεπατημένη οδό»

Καταδικασμένος να κινείται μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των επιταγών του Παρατηρητηρίου είναι ο Προϋπολογισμός του Δήμου, υποστήριξε από την πλευρά της Νέας Πνοής για το Διόνυσο ο Γ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, κι έτσι γίνεται διαχειριστικού χαρακτήρα, ενώ δεν καθίσταται σαφές το όραμα, το στρατηγικό πλαίσιο και οι επιδιώξεις της Διοίκησης.

«Διάλογος με τους πολίτες για τον Προϋπολογισμό»

Παραλείποντας οποιεσδήποτε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή προχώρησε αμέσως σε τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης, τονίζοντας «είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, με δυο παρατάξεις να εναλλάσσονται καινα υιοθετούν τους ρόλους Διοίκησης και αντιπολίτευσης». Κοινωνικά άδικο χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ο κ. Ζυγούνας, μια που στα έσοδα υπάρχει μια απόκλιση 3,5 εκατ. ευρώ. «Η κοινωνία δεν μπορεί να τα πληρώσει» υπογράμμισε  ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ, τονίζοντας επιπλέον πως ακόμη κι αν ο Προϋπολογισμός δεν είναι συμμετοχικός, είναι δυνατόν εντούτοις στη διαδικασία κατάρτισής του να εμπλακούν πολίτες, φορείς, συλλογικότητες, κάτι που ήδη γίνεται πιλοτικά σε χώρες της Ευρώπης.

Διατράνωσε, τέλος, ο κ. Ζυγούνας την αντίθεσή του στο Παρατηρητήριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην κυβερνητική πολιτική που θέλει τους πολίτες να πληρώνουν το 50% των εσόδων των Δήμων, τη στιγμή που παρακρατάται από την πολιτεία το 65% των κρατικών πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ευτυχώς σε λίγο θα μας αδειάσουν τη γωνιά» είπε ο κ. Ζυγούνας.

«Αντιλαϊκός»

Ο Προϋπολογισμός δεν είναι λογιστική, αλλά πολιτικο-οικονομική πράξη, υποστήριξε με τη σειρά της η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που μάλιστα εν προκειμένω απεικονίζει πιστά τις επιταγές της συγκυβέρνησης και εναρμονίζεται πλήρως με τον κρατικό Προϋπολογισμό. «Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών Προϋπολογισμών, και σε συμφωνία με τον Καλλικράτη και το Παρατηρητήριο, για την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε η κ. Σώκου , προσθέτοντας πως η «διεκδίκηση» είναι  λέξη απαγορευμένη: Καμιά πρόνοια για αντιπλημμυρική-αντισεισμική- αντιπυρική θωράκιση του Δήμου, καμιά πρόνοια για ανέγερση σχολείων, καμιά πρόνοια για οικιστικές και επισιτιστικές ανάγκες. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να μην αφήνουν κανέναν- και σε επίπεδο Δήμου- να παίζει με τη ζωή τους», κατέληξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε τελικά από τους 22 παρόντες δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης, ενώ τον καταψήφισαν 14 συνάδελφοί τους από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.