logo


Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό του Κρυονερίου οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στον Άγ. Στέφανο.

Η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε τη δεύτερη φάση της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές των Λυκείων Διονύσου, Δροσιάς, 2ου Τοσίτσειου και ΕΠΑΛ, καθώς και τραγούδια από τη χορωδία Διονύσου ΣΕΜΕΛΗ, τον Όμιλο Ρητορικής Ροδόπολης και την παιδική Χορωδία του Δήμου. Επιπλέον οι Δ. Αλεξόπουλος και Μ. Καρατζά μίλησαν για τη «Δημοκρατία και το Δημοψήφισμα» και τους «Συμμετοχικούς σχηματισμούς στην ταυτότητα του τόπου» αντιστοίχως.

Ευρωβουλευτές με άποψη

Εν μέσω χειροκροτημάτων και με έκδηλη την ικανοποίηση των παιδιών, ολοκληρώθηκε η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τέσσερα Λύκεια της περιοχής μας, που- εκπροσωπώντας χώρες και κόμματα της Ευρωβουλής-έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις στο ερώτημα: «Νέες πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων».

Στο τέλος της διαδικασίας δόθηκαν σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά συμμετοχής, καθώς και τρία βραβεία:

*Το βραβείο του καλύτερου ευρωβουλευτή πήγε στην Ειρ. Κωστάλα, μαθήτρια του Λυκείου Διονύσου

*Τιμητική μνεία για εξαιρετική παρουσία στην προσομοίωση  κέρδισε η μαθήτρια του ΕΠΑΛ  Β. Βούλγαρη

*Βραβείο καλύτερου δημοσιογράφου απέσπασε η Κ. Σαρρή- Χριστοφή,  επίσης μαθήτρια του Λυκείου Διονύσου.

Η εκπαίδευση των παιδιών επί ένα μήνα και ο συντονισμός της διαδικασίας, ανήκει στο Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Εικόνες και τραγούδια από τις μικρούς και μεγάλους

Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς άνοιξε η χορωδία Διονύσου ΣΕΜΕΛΗ με μαέστρο το Μ. Λεγάκη.

Συγκίνησε στη συνέχεια ο Όμιλος Ρητορικής Ροδόπολης που υπό την καθοδήγηση της Δ. Μαργιέλη, παρουσίασε 4 εικόνες και ένα ποίημα για τη Δημοκρατία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα μαθήματα Ρητορικής γίνονται στο πλαίσιο προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, που οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Ροδόπολης. Ενώ η κ. Μαργιέλη είναι φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Αποκάλυψη, τέλος, ήταν η παιδική τετραφωνική (!)  50μελής (!) χορωδία του Δήμου Διονύσου, που με μαέστρο το Στ. Καρδιόλακα και το Δ. Κλειδά στο πιάνο, έχει κάνει απίστευτη δουλειά στους λίγους μήνες που έχει συσταθεί.

Τις χθεσινές εκδηλώσεις πλαισίωνε φωτογραφικό οδοιπορικό από όλη την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και κατασκευές και έκθεση ζωγραφικής μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης με θέμα τη Δημοκρατία.

Εύσημα

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας  μόλις έληξαν. Και βασίστηκαν όλες στις ιδέες, στο σχεδιασμό, το συντονισμό και τη σκληρή δουλειά των: Σέβης Χόνδρου, Ελευθερίας Κυριακούλη, Βάσιας Βέλμαχου, Δήμητρας Ράδη και Μαρίας Δημοπούλου, εργαζόμενων στο Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού. «Χωρίς αυτές, τίποτα απ’ όσα κάναμε δεν θα είχε γίνει», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, που για  μια ακόμη φορά έδωσε και δημοσίως τα εύσημα στις συνεργάτιδές του «για την πυκνή και πετυχημένη Εβδομάδα». Ευχαρίστησε επίσης θερμά τις δημοτικές συμβούλους Ελ. Καγιαλή και Α. Λουκάτου, που από την αρχή της προσπάθειας ήταν δυναμικά παρούσες.

Στη χθεσινή τελετή λήξης, παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής Στ. Μαγγίνα, Δ. Ράικος, Αγγ. Πέπα, Π. Ταουξή, Π. Τσούκας, Μ. Κόκκαλης, ενώ πλην της κ. Λουκάτου (Νέα Πνοή για το Διόνυσο), ουδείς εκπρόσωπος παρέστη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.