logo


Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Δήμου μας Η. Υφαντής. Υπενθυμίζεται πως μετά από πρόσφατη εισήγηση του ιδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο πρόγραμμα «LIFE Περιβάλλον» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δυο προτάσεις: Τη διαχείριση των οικιακών διατροφικών αποβλήτων και την κατασκευή «έξυπνων δοχείων» για τη συλλογή και διαχείριση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων. Ο κ. Υφαντής στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων, ενώ τόνισε πως η νέα Δημοτική Αρχή μελετά τις δυνατότητες Διαλογής στην Πηγή, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση Πράσινων Σημείων σε αναξιοποίητες εκτάσεις στο Στρατόπεδο ΑΒΥΠ στον Άγ. Στέφανο και στις ανενεργές εγκαταστάσεις της Βιομηχανικής Ζώνης του Δήμου:

«Ο δήμος Διονύσου επεξεργάζεται σχέδια για την διαχείριση των αποβλήτων και η σχετική καθυστέρηση οφείλεται ακριβώς στην ουσιαστική προετοιμασία και προπαρασκευή για ένα ζήτημα που πρέπει -υποχρεωτικά- να εξεταστεί συνδυαστικά, με όρους τεχνολογικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς.

 

Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη της Διαλογής των Απορριμμάτων στην Πηγή, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Δικτύου Πράσινων Σημείων, που θα σχεδιαστεί με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, περιβαλλοντικά κριτήρια και τεχνικοοικονομικά ζητήματα βιωσιμότητας.

 

 Στον πυρήνα, συνεπώς,  της πρότασης βρίσκονται η Διαλογή στην Πηγή για μέταλλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και οργανικά και τα Πράσινα Σημεία για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, τα οποία δεν συλλέγονται από τα υφιστάμενα συμβατικά συστήματα συλλογής.

 

 Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ειδική διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων διότι εξασφαλίζει υψηλή καθαρότητα και αξία στα ανακυκλώσιμα και αποτελεί πρώτη ύλη για παραγωγή είτε εδαφοβελτιωτικών είτε καυσίμων.

 

 Επισημαίνεται ότι ο δήμος Διονύσου, εκτός από τα οργανικά υπολείμματα κατοικιών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, «απορρίπτει» σημαντικές ποσότητες κλαδιών και φύλλων.

 

 Όσον αφορά στις χωροθετήσεις, εξετάζουμε ήδη εναλλακτικές επιλογές, αναξιοποίητες εκτάσεις στο χώρο του στρατοπέδου της ΑΒΥΠ στον Άγιο Στέφανο και ανενεργές εγκαταστάσεις στις Βιομηχανικές Ζώνες του Δήμου.

 

 Μια σημαντική διάσταση, που δεν παραβλέπουμε, αφορά στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων. 

Παράλληλα, ο Δήμος αξιοποιεί το ερευνητικό δυναμικό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της Χώρας και, στο πλαίσιο σχετικών συνεργασιών, συμμετέχει σε σχήματα που προωθούν την καινοτομία στις περιοχές της περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων με περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κτηρίων και εγκαταστάσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε υποβάλει δύο προτάσεις στο χρηματοδοτικό εργαλείο “LIFE Περιβάλλον” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο υπο-πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αποδοτικότητα των Πόρων”, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στόχος της πρώτης είναι η λειτουργία ενός πρότυπου συστήματος για την ξεχωριστή συλλογή και διαχείριση των οικιακών διατροφικών αποβλήτων. Αντικείμενο της δεύτερης είναι η κατασκευή ενός «έξυπνου δοχείου» συλλογής και διαχείρισης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων.

 

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο τον πρόσφατο νόμο για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα -μέσω των Περιφερειακών Επιστημονικών Συμβουλίων- να αξιοποιήσει το ερευνητικό δυναμικό και να επιδιώξει διεξόδους και λύσεις.»