logo


Βρισκόμαστε στο μέσον των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, που οργανώνει ο Δήμος Διονύσου, και το περασμένο διήμερο πρωταγωνιστές ήταν τα πιτσιρίκια, η Τράπεζα Χρόνου και οι… λουκουμάδες!

Ειδικότερα:

Χθες Τετάρτη  3 Δεκεμβρίου το πρωί, μαθητές από το Δημοτικό της Άνοιξης, το 2ο Δημοτικό Δροσιάς, το 30ο Δημοτικό Διονύσου και το Νηπιαγωγείο Ροδόπολης, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο, για να πάρουν συνέντευξη, από το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη. Τα παιδιά, πάνω από 108 πιτσιρίκια, μοιράζονταν σε δυο ομάδες- η πρώτη «εκπαιδευόταν» και η δεύτερη απασχολούνταν δημιουργικά, με τη δημοτική σύμβουλο της Νέας Πνοής και Γραμματέα του Δ.Σ. Α. Λουκάτου να έχει το συντονιστικό ρόλο.

Το απόγευμα της Τετάρτης, από τις 5 μέχρι τις 8, στην Άνοιξη η Τράπεζα Χρόνου εγκαινίασε το Χώρο Ανοιχτής Συνάντησης στο Πολιτιστικό της περιοχής, με την παρουσία πολλών μελών, φίλων και αιρετών της πόλης.

Η ημερομηνία των εγκαινίων δεν ήταν τυχαία: Η Τράπεζα Χρόνου, κοινωνική δομή που κατ’ εξοχήν βασίζεται στη συμμετοχή αλλά και στον εθελοντισμό, αποτελεί εξ ορισμού κομμάτι της συμμετοχικής δημοκρατίας, που γιορτάζουμε στο Διόνυσο αυτήν την εβδομάδα.

Τα παραπάνω τόνισαν τόσο η Β. Βέλμαχου, μέλος της Τράπεζας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, στην Αντιδημαρχία του οποίου υπάγεται αυτή η κοινωνική δομή. «Τίποτα πιο αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο από να στερείται κάποιος τα βασικά και χρειώδη», τόνισε ο κ. Υφαντής, προσθέτοντας πως οι κονωνίες είναι πλούσιες όταν υπάρχουν εθελοντές.

Επιπροσθέτως ο Αντιδήμαρχος συνεχάρη και ευχαρίστησε ακόμη μια φορά  όσους εμπλέκονται στην υλοποίηση του εγχειρήματος, που το χαρακτήρισε «πετυχημένο πείραμα» και που μετράει κιόλας δυο χρόνια.

Τη χαρά και τη συγκίνησή του για την πορεία της Τράπεζας Χρόνου, εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, επί των ημερών του οποίου ως Δημάρχου ξεκίνησε η δομή, χαρακτηρίζοντάς την «κοινωνική καινοτομία».

Πάντως κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των ομιλητών πως υπάρχει επιφύλαξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων να αποτανθούν στην Τράπεζα Χρόνου, για το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού.

Σήμερα Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου το πρωί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της πόλης  απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητών στο διαδικτυακό ραδιόφωνο voreiniradio.

Ενώ στην άκρη της πόλης, στο Κρυονέρι, τα μέλη του ΚΑΠΗ είχαν σηκωθεί από τα αξημέρωτα και είχαν ετοιμάσει πετρογκάζ και ζύμη, για να υποδεχθούν παιδιά και μεγάλους στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, και να τους φιλέψουν 15.000(!) λουκουμάδες (σ.σ. που πιο νόστιμους δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου!).

Το ΚΑΠΗ επισκέφτηκαν με τη σειρά τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Κρυονερίου. Και όποιος έκανε κέφι, άκουγε από την κυρία Βαλανσία Στέφου την ιστορία για το έθιμο της Μικρασίας να ψήνουν λουκουμάδες ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας: «Το χαρτάκι που βλέπετε και που έχω γράψει την ιστορία, το έχω εδώ και 11 χρόνια! Κάθε χρόνο το διαβάζω στα παιδιά που έρχονται, για να καταλαβαίνουν το έθιμο και πώς ξεκίνησε», λέει η κ. Στέφου.

Η Εβδομάδα συνεχίζεται αύριο Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου το βράδυ, οπότε και στο Πολιτιστικό της Άνοιξης (Κανάρη 3) 6-8.30 μ.μ., η εθελοντική Ομάδα Μετάπλασις (www.metaplasis.org), θα μας μυήσει στο έργο της που στόχο έχει την ειρηνική επίλυση διαφορών. Εκεί θα επιχειρήσουμε τα πρώτα βήματα στη Μη- Βίαιη Εποκοινωνία με ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια.

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου το πρωί και την Κυριακή 7/12 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές Λυκείου στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, ενώ η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί με την πλούσια σε εκδηλώσεις τελετή λήξης στο Κρυονέρι, την Κυριακή το βράδυ.