logo


Με ζύμωση και προβληματισμούς από πολλές ηλικιακές ομάδες της πόλης κύλησαν οι δυο πρώτες ημέρες της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας στο Δήμο Διονύσου. Πιο αναλυτικά:

Χθες, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, και η έναρξη σήμανε στις 10 το πρωί στο διαδικτυακό ραδιόφωνο gingeradio, όπου παιδιά από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Κρυονερίου… τάραξαν στις ερωτήσεις όσους αιρετούς παρήλασαν από τα μικρόφωνα: Ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, ο Αντιδήμαρχος Η. Υφαντής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Ράικος, Ε. Καγιαλή από τη Δημοτική Αρχή και Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή, καθώς και ο εκπρόσωπος της  Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κ. Μάνθος βρέθηκαν απέναντι σε καλά προετοιμασμένα σχολιαρόπαιδα  που και ζήτησαν να ενημερωθούν αλλά και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά της ηλικίας τους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, και από τις 6 μέχρι τις 8.30, στα «στρογγυλά» τραπέζια που είχαν στηθεί στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, κάθισαν δημότες και κάτοικοι για να συζητήσουν και να προτείνουν απαντήσεις στο κεντρικό ερώτημα: Ποια χαρακτηριστικά  της φυσιογνωμίας του Δήμου Διονύσου θέλουν να δουν να συμπεριλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.

Τη δράση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Διονύσου που αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία της άσκησης συμμετοχικής δημοκρατίας και τόνισε πως η φετινή εβδομάδα απευθύνεται κυρίως στους νέους, με αποκορύφωμα την προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το προσεχές Σαββατοκύριακο από παιδιά Λυκείου. Υπενθύμισε, τέλος, πως είναι η δεύτερη χρονιά που η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας πραγματοποιείται στην πόλη μας.

Στο διαφορετικό σήμερα οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου, αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας Β. Λυρούδιας, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η λειτουργία της πόλης ως ενιαίου οικιστικού συνόλου, με τη συμμετοχή των πολιτών και με προτεραιότητα σε τρεις άξονες: Άνθρωποι, Πλανήτης, Όφελος.

Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση «άνοιξε» 4λεπτο video, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης του AIDS που γιορταζόταν χθες, και «έκλεισε» video που είχαν ετοιμάσει τα παιδάκια από το Νηπιαγωγείο της Ροδόπολης, με τη δική τους ματιά πάνω στη Δημοκρατία.

Στη Δημοκρατία, που την αποκάλεσε «άσκηση σχέσεων», αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις πρωτεργάτριες από πλευράς Δήμου αυτού του εγχειρήματος Σ. Χόνδρου, Ε. Κυριακούλη, Δ. Ράδη και Β. Βέλμαχου, «που σχεδίασαν τα πάντα από το Α μέχρι το Ω», καθώς και τη νεαρότατη δημοτική σύμβουλο Ε. Καγιαλή για την εξαιρετική πορεία της και τις πολύ αποτελεσματικές πρωτοβουλίες της.

Το χώρο, τέλος, του Πολιτιστικού στόλιζαν τα πανώ με τις δημιουργίες graffiti που από το περασμένο Σάββατο είχαν ετοιμάσει μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες.

Σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου και πάλι, οι εργαζόμενοι του Δήμου Διονύσου συναντήθηκαν σε δημιουργικό διάλογο  για να μοιραστούν τις σκέψεις τους πάνω στο ρόλο της συμμετοχικής δημοκρατίας στον εργασιακό χώρο.

Την ίδια ώρα αιρετοί απαντούσαν σε ερωτήσεις παιδιών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Στεφάνου στο διαδικτυακό ραδιόφωνο vpradio. Θέμα των ερωτήσεων η περιθωριοποίηση, μια που αύριο 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ΑΜεΑ.

Αύριο, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, η ημέρα θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί στο Δημαρχείο με  με μικρούς δημοσιογράφους από Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της πόλης να παίρνουν συνέντευξη από το Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, ενώ το απόγευμα από τις 5 μέχρι τις 8 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Ανοιχτού Χώρου συνάντησης της Τράπεζας Χρόνου του Δήμου, στο Πολιτιστικό της Άνοιξης (Κανάρη 3).