logo


Τέσσερα ερωτήματα- θέματα προ Ημερησίας Διατάξεως κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου η Λαϊκή Συσπείρωση:

1. Δημοτικές αίθουσες για εκδηλώσεις

Επανερχόμαστε  στο θέμα της διάθεσης Δημοτικών αιθουσών για εκδηλώσεις φορέων πολιτικών ή μαζικών.

Στις δύο φορές που έκανε εκδηλώσεις η ΟΓΕ Διονύσου 25/10/14 στον Αγ. Στέφανο και 8/11/14 στην Άνοιξη οι αίθουσες ήταν κλειστές και μετά από πολλά τηλέφωνα και στήσιμο κόσμου στη βροχή ήρθαν άσχετοι  με το ΘΕΣΠΙΣ άνθρωποι, ο κος Κασαπάκης και ο κος Κοκμοτός να μας ανοίξουν. Το σκηνικό επαναλήφτηκε στις 12/11/14 σε εκδήλωση του ΚΚΕ στην Άνοιξη, όπου επίσης κανείς δεν ήταν εκεί ν’ ανοίξει την αίθουσα και πάλι επιστρατεύτηκε ο κος Κοκμοτός. Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται σκόπιμα γίνεται αυτό, ίσως γιατί ενοχλεί η στάση μας και η άποψή μας, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο.

 2. Μεταφορά μαθητών του ΕΠΑΛ

Μεγάλη δυσκολία έχουν να φτάσουν τα παιδιά που φοιτούν στο ΕΠΑΛ λόγω έλλειψης συγκοινωνίας των περιοχών από τις οποίες έρχονται όπως Καπανδρίτι, Βαρνάβα, Κιούρκα, Κηφισιά. Γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό είναι στην ευθύνη της  περιφέρειας και όχι του Δήμου. Όμως αφού το ΕΠΑΛ είναι στο Δήμο μας, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, ιδιαίτερα όταν στο ΕΠΑΛ φοιτούν παιδιά από φτωχές οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια και πρέπει σε σύντομο διάστημα να εργάζονται για να ζουν τα ίδια και οι οικογένειές τους. Ο Δήμος να συνεννοηθεί και να πιέσει την περιφέρεια για την άμεση λύση του οξυμένου αυτού προβλήματος. Όταν μάλιστα λύθηκε και καλώς λύθηκε για τον Διόνυσο που οικονομικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις οικογένειες των παιδιών που φοιτούν στο ΕΠΑΛ.

3.   Καταστήματα που διαθέτουν  αλκοολούχα  ποτά σε μαθητές κατά την διάρκεια σχολικών εκδηλώσεων.

 Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μία ή  δυο φορές το χρόνο οργανώνουν γιορτές – πάρτι σε διάφορα μπαρ, καφετέριες είτε για συγκέντρωση χρημάτων για εκδρομές είτε για την αποφοίτησή τους ή για άλλο λόγο. Πολλές φορές η κατανάλωση ποτών είναι ελεύθερη και ανεξέλεγκτη, κάτι που έχει οδυνηρές συνέπειες για τα ίδια τα παιδιά.

Τα στοιχεία λένε ότι η κατανάλωση ποτών κατεβαίνει σε όλο και μικρότερες ηλικίες, καθώς και ότι ο αλκοολισμός παίρνει διαστάσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Με αφορμή πρόσφατο πάρτι στο Κρυονέρι, προτείνω ο Δήμος να προβεί στις παρακάτω ενέργειες που είναι  στην αρμοδιότητά του:

  • Να απευθυνθεί με επιστολή του σε όλα τα καταστήματα πώλησης ποτών του Δήμου εφιστώντας την προσοχή τους :

α) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο πινακίδας που να αναγράφει ότι απαγορεύεται η πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

 β) Όταν φιλοξενούν τέτοιες εκδηλώσεις να τηρούν τις ρυθμίσεις του νόμου και να μην παρέχουν ποτά εκτός και αν τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους.

  •  Σε περίπτωση μη εφαρμογής των παραπάνω να ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος και να επιβάλλεται πρόστιμο.

 4.   Συνεδριάσεις επιτροπών του Δήμου

Αποτελούν μεγάλο πρόβλημα οι ώρες που συνεδριάζουν οι επιτροπές οικονομική, ποιότητα ζωής, παιδείας κ.ά.  

Επειδή είναι ώρες πριν το μεσημέρι, γίνεται απαγορευτική η συμμετοχή των μελών που είναι εργαζόμενοι.

Φαντάζομαι ότι δεν έχετε την άποψη ότι στα κοινά πρέπει να συμμετέχουν μόνο συνταξιούχοι και αργόσχολοι και να λείπει το ζωντανό κομμάτι των εργαζομένων δημοσίου και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που κουβαλάνε και τις πιέσεις των προβλημάτων και μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στις διαδικασίες αυτές.

Ζητάμε οι συνεδριάσεις των επιτροπών να γίνονται απογευματινές ώρες, ούτως ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι και όλες. Το θέμα της γραμματειακής υποστήριξης να λυθεί όπως με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου – επιβεβλημένη η υπερωριακή αμοιβή.