logo


Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη έρευνα της Οδού Διονύσου αναφορικά με τις αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από τα Τοπικά Συμβούλια. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των Προέδρων στις 5 από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες, οι αρμοδιότητες που τους έχουν εκχωρηθεί είναι αρκετές, ενώ ζητούν επιπλέον προσωπικό και πόρους. Τόσο στο Δημοτικό όσο και στα Τοπικά Συμβούλια, οι παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν αναφερθεί στα παραπάνω, ζητώντας αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, τα οποία μάλιστα ο καλλικρατικός νόμος αφήνει στη διακριτική ευχέρεια Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ζήτημα ανακινήθηκε και πάλι στη χθεσινή συνεδρίαση, του Τοπικού Συμβουλίου της Σταμάτας αυτή τη φορά, από την εκπρόσωπο της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Χρήστου- Ντέλη, και «έδεσε» με το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που ήταν ο απολογισμός της εφαρμογής του Καλλικράτη για την περιοχή, αυτά τα πρώτα τριάμισι χρόνια:

Αφορμή αποτέλεσε η τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «ΟΔΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ», όπου  παρουσιάζονται σε άρθρο,  δηλώσεις των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων μεταξύ αυτών και του Προέδρου της Δ.Ε Διονύσου Τ. Μπάση. Στις δηλώσεις του αναφέρει ότι «είναι αρκετές οι αρμοδιότητες», τις οποίες διαθέτει το Τοπικό Συμβούλιο και ότι απλά χρειάζονται πόροι και παραπάνω προσωπικό. Παράλληλα δε  με τις δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους Αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους Συμβούλους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, σύσσωμα, τόσο το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Ε Διονύσου με επικεφαλή την τότε Πρόεδρο κ. Κακούρη, στο οποίο ο κ. Μπάσης ήταν μέλος, όσο και τα Τοπικά Συμβούλια των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων, είχαν εναντιωθεί στη συγκεντρωτική λογική της τότε Δημοτικής Αρχής, ζητώντας την Αποκέντρωση και άλλων αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν με διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα την επίλυση  όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων, εκεί που αυτά δημιουργούνται δηλ. κοντά στο Δημότη.

Η «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» πιστεύει ότι το ζήτημα της Δημοτικής Αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατικής λειτουργίας αλλά και της αποτελεσματικότητας. Για το λόγο αυτό, ο Νομοθέτης του Καλλικρατικού Δήμου, δεν αρκείται σε ορισμένες αρμοδιότητες που  περιγράφει και βεβαίως πρέπει να γίνονται πράξη, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των δημοτικών οργάνων (Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικές Επιτροπές), να αποκεντρώνουν και δικές τους αρμοδιότητες συνοδευόμενες από τους αντίστοιχους πόρους.

Ο Τοπικός Σύμβουλος της «Νέας Πνοής» Ν. Αντάπασης ζήτησε από τον Πρόεδρο του συμβουλίου, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι από τις τοποθετήσεις του για το θέμα από το πρόσφατο παρελθόν,  να τεθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου, για συζήτηση και λήψη σχετικής πρότασης,  προκειμένου να προωθηθεί, προς υλοποίηση, από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Σε κάθε περίπτωση η «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία καταθέτοντας επεξεργασμένη πρόταση για διεκδίκηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων.