logo


Χρειάστηκε να επιστρατευθεί η διπλή ψήφος του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αντιδημάρχου Β. Λυρούδια, στη χτεσινή (Τετάρτη 26 Νοεμβρίου) συνεδρίαση, για να υπερψηφιστεί το θέμα με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας  στην πόλη μας, σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης  Η. Υφαντή.

Ο κ. Υφαντής  στην εν λόγω εισήγηση υπογράμμιζε ιδιατέρως τις βιολογικές επιπτώσεις από τη μακροπρόθεσμη έκθεση στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες, ειδικά σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά. Προσέθετε μάλιστα την αρχή της προφύλαξης, ως νομική βάση για την αποτροπή και ενώπιον δικαστηρίων της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Διονύσου, και πιο συγκεριμένα κοντά σε σχολεία.

«Είμαι εδώ για να υποστηρίξω τη νομική διάσταση που μπορούμε να δώσουμε στην απόφασή μας με συνετό και ορθολογικό τρόπο, έστω και αν θεωρηθεί ηπιότερη από την παλαιότερη απόφαση του Δήμου για τις κεραίες, η οποία αν και αυστηρότερη, δεν κατάφερε εντούτοις να τις ξηλώσει από την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κερκόπορτα» χαρακτήρισαν την εισήγηση Υφαντή οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Κανατσούλης και Μ. Τσιλιγκίρης της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Φωτάκης της Νέας Πνοής και Θ. Κρητικός της Δημοτικής Αρχής, θεωρώντας πως δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στις παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Κρητικός μάλιστα ζήτησε άμεσο ξήλωμα όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας: «Ας καταδικαστούμε για απείθεια ή για μη συμμόρφωση με το νόμο, προκειμένου να μην πάθουν τίποτα τα παιδιά μας», τόνισε, ενώ ο κ. Κανατσούλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να κατηγορηθούμε ότι διευκολύνουμε  τις εταιρείες κινητής, αν υιοθετήσουμε αυτό το ηπιότερο σκεπτικό».

Τα παραπάνω χώρισαν την Επιτροπή στα δυο, που- με την αποχώρηση λίγο νωρίτερα της Α. Στασινοπούλου– αριθμούσε εκείνη τη στιγμή 8 μέλη. Έτσι χρειάστηκε η διπλή ψήφος του κ. Λυρούδια, που συμφώνησε με την εισήγηση: «Μπροστά μας έχουμε ένα νέο εργαλείο που θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά του από τον τρόπο που εμείς θα το εφαρμόσουμε».

Πάντως η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία.

Για την ιστορία να σημειώσουμε οι ομόφωνες παλαιότερες αποφάσεις τόσο της Επιτροπής όσο και του Δ.Σ. προβλέπουν την πλήρη απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης αλλά και την άμεση αφαίρεση όσων είναι ήδη εγκατεστημένες.

Ενώ όλοι περιμένουμε τη δικαστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων για την απομάκρυνση της κεραίας στο Κρυονέρι, απέναντι από το σχολείο της περιοχής.