logo


Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μας κληροδότησαν το θέατρο στη Ραπεντώσα. Λίγες χιλιάδες χρόνια αργότερα άλλοι καλλιτέχνες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο του κάλλους και κληροδοτούν σ’ αυτούς που θα έρθουν μαρμάρινα αγάλματα μέσα στο δάσος, φόρο τιμής στο πνεύμα του ολυμπισμού.

Στολισμένη με δυο από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, που σηματοδοτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας, δημιουργήθηκε η σελίδα της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου στο facebook. Εκτός από τα ερείπια του θεάτρου, το άγαλμα είναι ο Αλτήρας του Χ. Ρηγανά. Ο ίδιος, και άλλοι 14 γλύπτες, το καλοκαίρι του 2004- στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΔΙΟΝΥΣΙΑ- δούλεψαν στο Διόνυσο για ένα μήνα σμιλεύοντας όγκους μαρμάρων. Αυτά που άφησαν πίσω τους παρουσιάζονται παρακάτω:

«Νίκη»- Χ. Λαζαράκης

«Το κορίτσι του ensemble»- Έκτωρ Παπαδάκης

«Συνύπαρξη»- Γ. Παρμακέλης

«Δισκοβόλος»- Τ. Κοζόκος

«Τήνελλα ω Καλλίνικε»- Δ. Γερολυμάτος

«13-8-2004»- Β. Βασίλη

«Ελληνορωμαϊκή πάλη»- Α. Λόλης

«Αλτήρας»- Χ. Ρηγανάς

«Δρομέας»- Θ. Παπαγιάννης

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της σύγχρονης Ολυμπιακής ουσίας»- Κ. Ρόκκος

«Εκκίνηση»- Γ. Σταματόπουλος

«Πέντε ήπειροι»- Χ. Κουτσούρης

«Τα μάτια του κόσμου»- Λ. Λουκίδης

«Νίκη»- Γ. Χουλιαράς

«Ολυμπιακή εκεχειρία»- Α. Φόρτωμας

Από τα παραπάνω έργα ο Δρομέας του Παπαγιάννη στολίζει εδώ και χρόνια το γήπεδο του Διονύσου, ενώ η Εκεχειρία του  Φόρτωμα πρόσφατα μεταφέρθηκε στον κόμβο των οδών Καϊρη και Κυδωνιών.

Το Συμπόσιο Γλυπτικής βασίστηκε σε πρόταση του αείμνηστου Σ. Σωτηρίου, Προέδρου τότε στη μικρή Κοινότητα, για τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μάρμαρα είχαν διαθέσει τα Λατομεία Διονύσου.