logo


Την παρέμβαση του Δήμου με συγκεκριμένες ενέργειες στο φαινόμενο της  ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αλκοόλ από έφηβους σε καταστήματα της πόλης, ζήτησε με πρότασή της στη χθεσινή 24/11 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου.

Η κ. Σώκου, με αφορμή πρόσφατο party μαθητών Λυκείου στο Κρυονέρι, τόνισε πως πλέον η κατανάλωση αλκοόλ από εφήβους σε μπαρ και καφετέριες είναι ελεύθερη και ανεξέλεγκτη, ενώ όλο και μικρότερα παιδιά δοκιμάζουν αλκοολούχα ποτά.

Οι προτάσεις της κ. Σώκου ήταν σαφείς:

Να απευθυνθεί ο Δήμος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

α) να αναρτούν σε εμφανές σημείο πινακίδα που να απαγορεύει τη διάθεση προϊόντων αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών

β) να μη διαθέτουν αλκοόλ σε μαθητές όταν αυτοί οργανώνουν εκδηλώσεις για την 5ήμερη εκδρομή κ.λπ., εκτός και αν συνοδεύονται

γ) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω, να ανακαλείται η άδεια της επιχείρησης και να επιβάλλεται πρόστιμο.

Σήμερα, βάσει Αστυνομικής Διάταξης,  οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο απαγορευτική πινακίδα για τη διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους, όπως ακριβώς και τα περίπτερα έχουν αντίστοιχη πινακίδα για την πώληση προϊόντων καπνού. Επιπλέον ο νόμος 3730/2008 απαγορεύει σε ανηλίκους την είσοδο και παραμονή, καθώς και οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ σε όλα τα δημόσια κέντρσ, εκτός και αν πρόκειται για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Αστυνομικοί έλεγχοι διενεργούνται πολλοί με αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ σε περίπτωση διαπιστωμένης παράβασης, οδηγούνται στο Αυτόφωρο συνήθως οι σερβιτόροι και οι ανήλικοι.

Όσο για τα πρόστιμα, για τους παραβάτες ιδιοκτήτες φθάνουν έως τα 1.000 ευρώ, ανέρχονται στις 2.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής και μπορεί να φθάσουν από την προσωρινή έως την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.