logo


Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν- στη Δροσιά, στο Διόνυσο και στα πέριξ- χτυπήσουν για κάλαντα την πόρτα σας πιτσιρίκια κρατώντας στα χέρια τους γούρια, ανοίξτε τους. Και δώστε ό,τι μπορεί ο καθένας. Είναι για καλό σκοπό. Τα παιδιά από τα σχολεία της Ροδόπολης και από το Σύλλογο ΤΟ ΡΟΔΟ θα μαζεύουν χρήματα και φιλέματα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Την παραπάνω δράση- μεταξύ πολλών άλλων- αποφάσισαν χθες βράδυ οι φορείς και οι σύλλογοι της Ροδόπολης στη συνάντησή τους για προτάσεις και καταγραφή προβλημάτων, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Κόκκαλη: «Δεν σας καλέσαμε εδώ σε μια τυπική συνάντηση για να καταθέσουμε προτάσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αλλά σε μια συνάντηση ουσιαστική, με ρεαλιστικούς στόχους για να έχουμε και αποτέλεσμα. Και στη λογική της συλλογικής δουλειάς», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Παρόντες ήταν ο Αθλητικός Σύλλογος, το ΡΟΔΟ, ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Ροδόπολης, καθώς και οι Γ. Καλαφατέλης και Γ. Κανατσούλης, επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος αντιστοίχως της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Και επειδή «τα Χριστούγεννα υπάρχει συσσώρευση φιλανθρωπικών δράσεων», αποφάσισαν οι φορείς να επεκτείνουν τις δράσεις στήριξης συμπολιτών  όλη τη χρονιά αλλά και την από κοινού προσπάθεια για να αναπτυχθεί «η πιο φτωχική Δημοτική Κονότητα» με στενή μεταξύ τους συνεργασία: Αγώνες αθλητικοί ανάμεσα στους Συλλόγους είτε με χαμηλό εισιτήριο είτε με τρόφιμα -αντί εισιτηρίου -για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και τα συσσίτια της Ενορίας, ήδη 250 καθημερινά. Τακτική ενημέρωση των μαθητών του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας. Στήριξη των εκδηλώσεων από όλους τους φορείς. Συντονισμός των δράσεων, με τη Δημοτική Κοινότητα σε κεντρικό ρόλο.

Οι Σαρακατσάνοι του Διόνυσου

Και Σαρακατσάνικος γάμος το καλοκαίρι. Το αίτημα του Συλλόγου ΤΟ ΡΟΔΟ για τη συγκέντρωση και την καταγραφή λαογραφικών στοιχείων για τους Σαρακατσάνους του Δήμου- και υπάρχουν πολλοί, κυρίως στη Ροδόπολη αλλά και στο Διόνυσο- είχε γίνει ομόφωνα δεκτό στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου λίγη ώρα νωρίτερα. Με το δεδομένο αυτό, ο Πρόεδρος του ΡΟΔΟ Δ. Γούλας ζήτησε τη στήριξη και όλων των υπολοίπων Συλλόγων για τη δημιουργία του αρχείου, και -το καλοκαίρι -την αναπαράσταση του περίφημου Σρακατσάνικου γάμου: «Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βγάλει τη Ροδόπολη έξω από τα όριά της και θα την κάνει γνωστή σε πολύ ευρύτερο χώρο. Αλλά για να πετύχει, χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία όλων», είπε ο κ. Γούλας.

Και προβλήματα

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρώτο στη λίστα των προβλημάτων, το θέμα της παραχώρησης των σχολικών χώρων από το Δήμο στους Συλλόγους για τις εκδηλώσεις τους με ωριαίο ενοίκιο 3 ευρώ: «Σε λίγο δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε κανένα, αλλά θα πρέπει εσείς να βοηθάτε εμάς», είπε ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ροδόπολης Γ. Ξανθός, επισημαίνοντας πως με βάση τους υπολογισμούς ο Σύλλογος για το ενοίκιο και την ασφάλιση των αθλητών του θα πρέπει να καταβάλει στις Σχολικές Επιτροπές 5-6.000 ευρώ το χρόνο, κόστος που εκ των πραγμάτων θα κληθούν οι αθλούμενοι να επωμισθούν με αύξηση της συνδρομής τους και με πιθανότητα πολλοί να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό λόγω αδυναμίας πληρωμής. Λύση, την οποία θα συζητήσουν- όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Π. Μπακοδήμος– σε επικείμενη συνάντηση με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, αποτελεί ίσως η ύπαρξη κυλικείου στα 3 Κλειστά Γυμναστήρια του Διονύσου, τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν στις Σχολικές Επιτροπές.

Δημόσια περιουσία

«Δεν είμαστε εδώ για να διαλύσουμε ούτε να αυθαιρετήσουμε», τόνισε με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ροδόπολης Σ. Μαγγίνα, προσθέτοντας πως η παραπάνω ρύθμιση προβλέπεται από τη νομοθεσία:
«Οι σχολικοί χώροι, που έχουν και συγκεκριμένες λειτουργικές ανάγκες, είναι δημόσια περιουσία, την οποία οφείλει να διαχειρίζεται ο Δήμος ορθολογικά. Τα χρήματα από τους Συλλόγους πηγαίνουν στις Σχολικές Επιτροπές, που εν συνεχεία τις κατανέμουν στα σχολεία για τα λειτουργικά τους έξοδα».

Η απαρίθμηση των προβλημάτων, όμως, δεν εξαντλήθηκε στα παραπάνω: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Π. Παυλίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία Βιβλιοθήκης στο Σχολείο, αλλά και Πολιτιστικού Κέντρου, για τη στέγαση των τοπικών Συλλόγων: «Σήμερα είδαμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι συναντήσεις για τη μεταξύ μας συνεργασία. Αν δουλέψουμε μαζί, τότε μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ροδόπολης».

«Στη διάθεσή σας»

Το πορτραίτο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας σκιαγράφησε γλαφυρότατα  ο τελευταίος ομιλητής Α. Κούνης, παραθέτοντας διεξοδικά τις δράσεις του Κλιμακίου της Ροδόπολης, που έχει συνδράμει σε περιπτώσεις ανάγκης όλη την Αττική, ακόμα και τις Κυκλάδες. Και ζήτησε την κατανόηση των συμπολιτών, όταν τα πυροσβεστικά περνούν τους δρόμους της πόλης με τις σειρήνες αναμμένες: «Τρέχουμε σε φωτιά, σε τροχαία, σε απεγκλωβισμούς, σε εργατικά ατυχήματα- χωρίς ωράριο και χωρίς αμοιβή οι περισσότεροι από μας. Ζητάμε την κατανόηση και είμαστε στη διάθεσή σας», κατέληξε ο κ. Κούνης.