logo


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε υψηλούς τόνους ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου Τ. Μπάσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου την Παρασκευή 14   Νοεμβρίου. Θέμα που έφερε πρώτο πρώτο εκτός Ημερησίας Διατάξεως, με αφορμή και την παρουσία του  τοπικού Αντιδημάρχου Β. Λυρούδια, αλλά και των δημοτικών συμβούλων Β. Δαρδαμάνη (Διοίκηση), Γ. Τσουδερού (Ε.Π.) και Γ. Φωτάκη (Νέα Πνοή), ήταν η πλήρης ανετοιμότητα της Δημοτικής Κοινότητας για την αντιμετώπιση του φετινού χειμώνα, που- σύμφωνα με μερίδα μετεωρόλογων- αναμένεται ιδιαιτέρως βαρύς. Μάλιστα η Περιφέρεια Αττικής από τις 10 Οκτωβρίου έχει στείλει σχετική επιστολή προς τους Δήμους ζητώντας τους να προετοιμαστούν εγκαίρως για συνθήκες έντονης κακοκαιρίας.

Τρία έγγραφα από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει στείλει προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Τ. Μπάση και το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη ο κ. Μπάσης και απάντηση δεν έχει λάβει καμία, όπως ο ίδιος δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης, προσθέτοντας  επί λέξει “αν συμβεί κάτι τώρα, χαθήκαμε”.  Στην τελευταία επιστολή του με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνουν μια σειρά εργασιών συντήρησης και επισκευής των εκχιονιστικών μηχανημάτων, διαδικασία χρονοβόρα, και τονίζει πως “στο παρελθόν, τέτοια περίοδο είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες  και ήμασταν έτοιμοι για οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή του καιρού. Παρακαλούμε ενεργήστε άμεσα, γιατί είμαστε εντελώς ανοργάνωτοι σε περίπτωση χιονοπτώσεων”.

Καταγραφή και Προγραμματισμός

“Καταγράψτε επακριβώς ό, τι χρειάζεστε, ώστε να προγραμματισθούν οι αναγκαίες ενέργειες”, παρότρυνε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Λυρούδιας. Ο ίδιος πρότεινε συνάντηση όλων των Τοπικών Συμβουλίων με τους αρμόδιους εκ μέρους του κεντρικού Δήμου, σε μια συζήτηση, με πνεύμα συνεργασίας, για τη διαχείριση των πόρων που διατίθενται από το Δήμο και την εν συνεχεία ορθολογική κατανομή τους στην πόλη.

Δεν απέκλεισε, τέλος, και τη συνδρομή ιδιωτικών συνεργείων σε έκτακτες περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς: “Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε, εμείς τι κάνουμε και εν συνεχεία πόση εξωτερική βοήθεια μπορεί να χρειαστούμε”, συμπλήρωσε ο κ. Λυρούδιας.

Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Φωτάκης, που ζήτησε άμεση κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου, καθώς και πιστοποίηση των εθελοντών, ώστε ο καθένας να γνωρίζει πώς πρέπει να κινηθεί την κρίσιμη ώρα.

Συμφώνησε, τέλος, με το συνάδελφό του Αντιδήμαρχο πως σημαντικό είναι να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, συμφωνημένες και γνωστές εκ των προτέρων από όλους τους εμπλεκόμενους, που θα βασίζονται αλλά δεν θα εξαντλούνται στην εμπειρία του παρελθόντος.

Σε καλό δρόμο

Μέχρι τέλους Νοεμβρίου αναμένεται πως ο Δήμος θα είναι πλήρως έτοιμος για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη  βαρυχειμωνιά, δηλώνει από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας: «Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς τη συντήρηση και την επισκευή των μηχανημάτων αποχιονισμού, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με τον ΣΠΑΠ για την προμήθεια αλατιού», δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο κ. Μπάσης. Επιπλέον υπενθύμισε πως με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, που απαρτίζεται από το Δήμαρχο ως Πρόεδρο, τους δημοτικούς συμβούλους Π. Τσούκα και Γ. Καλαφατέλη, ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και του Νομού, εκπρόσωπο του Στρατιωτικού Διοικητή της περιοχής, το Διοικητή του Α.Τ. Αγ. Στεφάνου, εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, τον Προϊστάμενο του οικείου Δασαρχείου ή εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας, εκπροσώπους των εθελοντών καθώς και εκπροσώπους και άλλων φορέων, μετά από πρόσκληση του Προέδρου.