logo


Η πινακίδα της φωτογραφίας θα εμφανίζεται στο εξής έξω από όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου, τουλάχιστον μέχρι να ληφθούν όλα τα παραίτητα διορθωτικά μέτρα, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους.

Ειδικότερα:

Πλήρη καταγραφή των προβλημάτων επικινδυνότητας που παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές σε όλο το εύρος του Δήμου, από την περίφραξη μέχρι τα παγκάκια και τα όργανα παιχνιδιού, απέστειλε στις 7 Δημοτικές Κοινότητες ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών Β. Λυρούδιας. Στο έγγραφο, το οποίο συνοδεύεται από την πινακίδα, σημειώνεται ιδιαιτέρως πως «πέρα από τις γενικές παρατηρήσεις για τις ελλείψεις στο χώρο, κανένα από τα όργανα σε καμία παιδική χαρά δεν έχει πιστοποιητικό εξοπλισμό» σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του περασμένου καλοκαιριού που καθιερώνει συγκεκριμένο πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών.

Το έγγραφο διακρίνει δυο κατηγορίες επικίνδυνων οργάνων:

*Όσα είναι ιδιαίτερα παλαιάς τεχνολογίας και δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε καμιά διορθωτική επέμβαση, ώστε να συμφωνούν με την υπουργική οδηγία, ενώ έχουν αποσυρθεί από την αγορά, καθώς και όσα είναι κατεστραμμένα. Τα παραπάνω πρέπει άμεσα να αποσυρΘούν και να καταστραφούν.

*Και όσα όργανα σε γενικές γραμμές τηρούν απαιτήσεις ασφάλειας, είναι μεν παλαιάς τεχνολογίας αλλά μπορούν με τις κατάλληλες διορθώσεις- και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του φορέα πιστοποίησης- να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, τέλος, για τρεις χώρους στον Άγ. Στέφανο που αν και χρησιμοποιούνται ως παιδικές χαρές, από τον φορέα πιστοποίησης έχουν κριθεί ακατάλληλες. Πρόκειται για τις παιδικές χαρές:

1)στην οδό Σωκράτους και Αύρας, που συνορεύει με δρόμο, ρέμα και αντλιοστάσιο

2)στην οδό Παρνασσού που συνορεύει με ρέμα και

3)στην οδό Λακωνίας γιατί απέναντι βρίσκεται αμαξοστάσιο του Δήμου με μεγάλη κυκλοφορία φορτηγών, αλλά και κεραία της ΕΡΤ σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος, με σύμβαση του 2013, είχε αναθέσει σε διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης τον προέλεγχο των 32 παιδικών χαρών της πόλης. Επιπλέον έχει πραγματοποιηθεί η εκπόνηση των τοπογραφικών διαγραμμάτων και η πρώτη καταγραφή των ελλείψεων, τις οποίες συμπλήρωσε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λυρούδια, αυτή η Διοίκηση φρόντισε και για την πιστοποίηση- μέσα από εκπαίδευση- 4 υπαλλήλων του Δήμου, που θα ελέγχουν κάθε φορά τα βήματα συμμόρφωσης προς την υπουργική απόφαση.

«Στο εξής, ό,τι κατασκευάζεται θα έχει εκ των προτέρων πιστοποιητικό», τόνισε επιπλέον ο κ. Λυρούδιας στη χθεσινή (13/11) συνεδρίαση του Τοπικού Διονύσου, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το θέμα αναμένεται να έλθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα) με το αίτημα της οριστικής διακοπής λειτουργίας των τριών ακατάλληλων παιδικών χαρών στον Άγιο Στέφανο, και της προσωρινής διακοπής λειτουργίας όλων των παιδικών χαρών του Δήμου που δεν είναι πιστοποιημένες, μέχρι την αναβάθμιση και βελτίωσή τους.