logo


Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου απεστάλη στην Περιφέρεια Αττικής η ομόφωνη απόφαση- ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου κατά της εγκατάστασης πλευρικών διοδίων. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών Β. Λυρούδια, η απόφαση αυτή- και μάλιστα με το σκεπτικό, στο οποίο βασίστηκε- εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη θέση του Δήμου για την αντίκρουση της κυβερνητικής πρόθεσης περί εγκατάστσης των διοδίων.

Εντωμεταξύ, τοίχο αντίδρασης όχι μόνο τοπικά αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ακόμα και με ακραίες αντιδράσεις αν χρειαστεί, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της γειτονικής πόλης την ίδια ημέρα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, με θέμα τα διόδια.

Η απόφαση του Δ.Σ. της Κηφισιάς- όπως άλλωστε και του Δήμου Διονύσου, λίγες ημέρες νωρίτερα- ήταν ομόφωνη: Όχι στην κατασκευή και λειτουργία πλευρικών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και στον Άγ. Στέφανο. Παράλληλα την περασμένη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του όμορου Δήμου, κατατέθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και η έκθεση- γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπου περιγράφονται όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες παραλείπονται στη Μελέτη του Υπουργείου:

*Σημαντικότατη αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας,

*Σημαντική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

*Σημαντική αύξηση της ηχητικής ρύπανσης

*Σημαντική αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε μία σειρά ευαίσθητες περιοχές που θα επιβαρυνθούν με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο όπως είναι το δάσος Μορτερό και το Κρυονέρι

*Επιπλέον στη Μελέτη παραβλέπονται οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή όλων των βορείων και υπερβορείων προαστίων, η οποία θα επηρεαστεί από την αλλαγή στη συγκοινωνιακή δομή.

Ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με όμορους Δήμους αλλά και με κατοίκους και φορείς αποφάσισε να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ο Δήμος Κηφισιάς έχει εκπονήσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις από τα διόδια, πίσω από την οποία θα στοιχηθούν και οι 3 -κατ’ αρχάς- πληττόμενοι Δήμοι Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού προσθέτοντας- από την πλευρά του ο καθένας- επιμέρους επιχειρήματα.

Συνάντηση, τέλος, έχει προγραμματισθεί ανάμεσα στους 3 Δημάρχους- Δ. Ζαμάνη, Γ. Θωμάκο και Θ. Ρούσση– για την προσεχή Κυριακή 16 Νοεμβρίου, ώστε να συναποφασίσουν τα μέτρα και τις ενέργειες αντίδρασης, στις οποίες συντονισμένα στο εξής θα προβούν.